Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kejval: Chceme, aby nadnárodní firmy byly odpovědné vůči neziskovému prostředí

Praha – Jiří Kejval se na zasedání ČOV těšil velké podpoře. Zvolen byl jak on do svého druhého funkčního období jakožto předsedy, tak i jím preferovaní místopředsedové, o nichž se dopředu vedla jednání. Kejval v rozhovoru pro ČT nastínil své plány pro příští roky, z nichž vyčnívá jeho snaha o větší tlak na nadnárodní společnosti, které by měly mít povinnost podílet se na financování neziskového sektoru.

Jiří Kejval
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Kejval ve volbě dostal 78 hlasů z osmdesáti, protikandidáta neměl. Své první období zpětně dělí na dvě části. "Před čtyřmi lety bylo krátce po krachu Sazky, byl zničený systém financování i řízení českého sportu, takže to byla těžká doba. Dva roky pak trvalo, než jsme se jako organizace naučili spolu komunikovat a rozdělit si kompetence a odpovědnost. Období 2015 a 2016 pak vidím jako roky s dynamickými změnami," uvedl ve Sportovních zprávách.

Plénum ČOV zvolilo i nové místopředsedy – Zdeňka Haníka, Romana Kumpošta a Miroslava Peltu, dalšími místopředsedy jsou Filip Šuman a Libor Varhaník. Kejval přitom připustil, že o kandidátech probíhaly dopředu diskuse a rozhodnuto bylo de facto už před volbou. 

"Snažili jsme se dopředu dohodnout, kdo a jak tam bude, a ne to nechat na divoko, aby se náhodně rozhodlo. Musí existovat určitá chemie mezi lidmi a také jsem chtěl, aby to byli lidé, kteří chtějí pro ČOV pracovat, a ne aby to měli jen zapsané ve svém životopisu," popsal Kejval realitu volby.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval: Poslední dva roky byly obdobím dynamických změn

Jiří Kejval: "Hodnotili jsme, co se za ty čtyři roky podařilo a zároveň si nastínili věci, ve kterých je třeba pokračovat, protože ne všechno se stihlo. Rekonstrukce sportovního prostředí má své fáze, takže jsme si vytyčili nové cíle."

Příchod předsedy Fotbalové asociace ČR Pelty vítá. "Fotbal je tak velký, že se v řadě států staví vedle celého sportovního prostředí, díky čemuž vznikají tlaky a nepříjemnosti. Peltovu nabídku, že chce pracovat v ČOV a podílet se na jeho marketingovém programu a podpoře kolektivních sportů, jsem přivítal," potvrdil Kejval.

Kejval: Na financování by se měly podílet nadnárodní společnosti

Financování českého sportu je klíčovým bodem aktivit ČOV. Kejval v rozhovoru nastínil možnost, za kterou se chce zasadit a která by měla přinést podstatné finanční prostředky. "V roce 2012 se ze státních peněz dávalo 2,8 miliardy, nyní se bude hlasovat o návrhu, aby na sport šlo šest miliard. Myslíme si však, že peníze je třeba hledat i jinde," míní Kejval.

Svůj plán popisuje následovně: "Protože většina komerčních organizací je v držení velkých nadnárodních společností, které občanská společnost, sport, kultura nebo charita příliš nezajímá, tak chceme politiky a veřejnost přesvědčit o změnách, které jsou jinde běžné. To znamená, aby velké nadnárodní firmy měly povinnost společenské odpovědnosti vůči neziskovému prostředí, což by mohlo generovat miliardy korun nejen do českého sportu. To je jeden z velkých úkolů," řekl. Na tuto iniciativu nicméně bude mít vliv politická vůle, jež vzejde z parlamentních voleb v příštím roce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články