Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kapitola ze skokanské historie. Stoch vyhrál kompletní Turné

Kamil Stoch to dokázal. Polský skokan zvítězil i v závěrečném podniku Turné čtyř můstků a vyrovnal tak slavný výkon Svena Hannawalda z roku 2002. Stoch obhájil svůj triumf z loňského roku a navíc se posunul do čela pořadí Světového poháru. Jediný český zástupce v závodu Čestmír Kožíšek zakončil Turné devětatřicátou příčkou.

"Chtěl jsem předvést své nejlepší skoky. Na vítězství jsem vůbec nehleděl. Nikdy na výhru nemyslím, není to rozumné. Vždycky koukám jen na své skoky," konstatoval Stoch. "Ale je jasné, že je to pro mě obrovská pocta, velká pocta pro celý tým," radoval se skromně.

Stoch zahájil závod výborně a po nejdelším pokusu (132,5 m) vyhrál první kolo. Za ním se s malým odstupem seřadili krajan a kolega z reprezentace Dawid Kubacki (132 m), který ztrácel 2,5 bodu, a domácí favorit Stefan Kraft (130,5 m). Rakouský skokan byl před závěrečnými skoky letošního Turné za lídrem pořadí o tři body a čtyři desetiny zpět.

Rozhodovaly závěrečné skoky. Skokané z druhé poloviny elitní desítky začali ostřelovat hranici 140 metrů a čekalo se na to, zda je ti nejlepší ještě překonají. Kraft měl zadní vítr a skokem dlouhým 135,5 metru zcela nepřesvědčil. Pak už šli na můstek oba Poláci, kterým na žádost trenéra snížila jury nájezd o jedno okno.

Kubackému to nikterak nepomohlo a po 127,5 metrech spadl až na osmou příčku. Lavička se po jeho skoku znovu stěhovala nahoru a Stoch skočil daleko – po jeho 137 metrech už nebylo pochyb o tom, že se v Bischofshofenu psala historie. Polský skokan porazil na závěr Turné Anderse Fannemela o více než tři body a vyrovnal Hannawaldův rekord. "Šílené. Jak z jiného světa," komentoval Hannawald výkon svého následovníka.

Druhý v celkovém pořadí skončil Andreas Wellinger, který udržel stříbrnou pozici právě před Fannemelem. Norský skokan odsunul z vítězného pódia japonského skokana Džunšira Kobajašiho, a to o pouhé dvě desetiny. Pátá příčka náleží Kubackému.

"Tohle druhé místo je pro Ritschieho," jmenoval Wellinger týmového kolegu Richarda Freitaga, který byl až do pádu v prvním kole třetího závodu v Innsbrucku hlavním rivalem Stocha. "Před Kamilem nelze než smeknout, byl neskutečný. Jestli si to někdo zasloužil, tak on," dodal.

Kožíšek zakončil Turné místem ve čtvrté desítce

Z české reprezentace se do závodu dostal pouze Kožíšek, na něhož však v prvním kole vyšel nejtěžší možný soupeř – Kamil Stoch. Pro mladého závodníka vedla jediná cesta přes pětici šťastných poražených, do které však po 113,5 metrech stejně jako v předchozích podnicích nepronikl. Nebyl to zcela špatný, ale ani také dobrý skok.

Kožíškovým nejlepším výsledkem tak zůstalo 32. místo z úvodního závodu v Oberstdorfu. I tak zůstal nejlepším z českého týmu. Vojtěch Štursa ani Viktor Polášek neprošli v Bischofshofenu kvalifikací, Roman Koudelka místo závěru Turné raději odjel domů trénovat.

Do závodu neprošly velké osobnosti minulých let. Noriaki Kasai uspěl pouze ve třetím závodu v Innsbrucku, tady však na dalším rakouském můstku předvedl svůj zřejmě nejhorší skok na letošním Turné. Pouze 97,5 metru znamenalo předposlední místo ve výsledkové listině. Nepostoupil ani někdejší idol rakouského publika Gregor Schlierenzauer (118 m).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články