Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Jízda Jablonce pokračuje i bez "dvanáctého hráče". Chce to pevné termíny, zní z klubu

Fotbalový Jablonec jede. Mančaft z pětačtyřicetitisícového města na severu Čech je nejúspěšnějším týmem jarní části ligy, jenže na počtu diváků se to zatím nijak neprojevuje. Průměrná návštěvnost domácích zápasů stačí až na třináctou příčku s průměrem 3051 diváků na utkání, za ním už jsou jen Jihlava (2916), Mladá Boleslav (2859) a Dukla (2459). V Jablonci si slibují zvýšení návštěvnosti od nového modelu ligy, který by v příští sezoně mohl zvýšit atraktivitu soutěže. "A musíme hrát co nejlíp," nabádá obránce Tomáš Hübschman.

Fotbalisté Jablonce se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Je jasné, že když v úvodu druhé části sezony to zrovna na jaro nevypadalo, mohl mráz a sníh i fanoušky zvyklé na tvrdé podmínky tuzemského severu odradit. Jenže v sobotu nastoupil rozjetý tým za krásného počasí proti Sigmě Olomouc, hrálo se o třetí místo a stadion byl poloprázdný - přišlo 3115 fanoušků z kapacity 6108. Proč?

Mluvčí chce pevné termíny

"Návštěvnost ovlivňuje spousta faktorů. Dneska mají lidi hodně možností jiného vyžití. Když je teplo, tak mnozí radši o víkendu někam vyrazí a i nabídka sportů je rozmanitější," popisuje mluvčí klubu Martin Bergman objektivní skutečnosti.

Pak ale hned prozradí, v čem vidí hlavní příčinu nízké návštěvnosti. "V Anglii a i v jiných zemích máte dlouho dopředu jasně dané, kdy tým bude hrát," poukazuje na situaci v zahraničí.

Jak probíhá boj o titul a poháry? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

"Jak si tady mají lidi třeba koupit permanentku, když nemají jistotu, kdy se bude hrát. Což se dozvědí zhruba čtrnáct dnů předem," tvrdí mluvčí klubu. "Návštěvu ovlivňují samozřejmě také televizní přenosy, to byl podle mě případ utkání s Olomoucí," konstatuje Bergman a přidává další důvody. Jako je počet obyvatel v Jablonci, takže průměrná návštěvnost se blíží deseti procentům.

Jablonec se snaží zvýšit zájem fanoušků i akcemi. "Teď jsme například na pohár se Slováckem dávali každému vstupenku i na další ligový zápas," vybavuje si Bergman jeden konkrétní příklad.

"Dlouhodobě ale doufáme, že přechod na klub, který bude spoléhat na své odchovance, zvýší zájem místních o utkání," vysvětluje. Ale že aby na tom byli jako Olomouc, která nyní přijela do Jablonce s deseti svými odchovanci, k tomu tu mají ještě daleko.

Hübschman: Co s tím? Hrát co nejlíp

Hráči se tak musejí obejít bez svého dvanáctého hráče, za něhož je domácí publikum považováno. "Tady to tak zkrátka je," vysvětluje zadák Tomáš Hübschman, který do klubu přišel před čtyřmi lety, kdy tu Miroslav Pelta tvořil české "galácticos".

Tomáš Hübschman
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Ani tehdy to nebylo v tomhle směru o moc lepší," vzpomíná s tím, že se vedení tehdy snažilo známých jmen marketingově využít. Na věrné fanoušky však nedá zkušený šestatřicetiletý světoběžník dopustit. "Ti, co chodí stále, nám hodně pomáhají," tvrdí, i když by větší "kotel" určitě přivítal.

"Blízko je Liberec i Boleslav...," uvažuje nahlas o tom, že blízkost dalších ligových měst rozdrobí zájem příznivců. "Ale my s tím nic neuděláme, jen to, že budeme hrát co nejlíp. Kdybychom se dostali do pohárů, to by mohlo nějaké fanoušky přitáhnout a ti pak třeba začnou chodit pravidelně," uzavřel debatu bývalý reprezentant, který po zranění teprve nakukuje zpátky do sestavy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články