Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jaroš vylezl na Lhotse, má už dvanáctou osmitisícovku

Lukla - Horolezec Radek Jaroš stanul na vrcholu čtvrté nejvyšší hory světa Lhotse (8 516 metrů). Z osmitisícovek mu zbývá zlézt pouze Annapurnu a K2. Lhotse je jeho už dvanáctým zdolaným himálajským vrcholem. Sedmačtyřicetiletý horolezec z Nového Města na Moravě měl možná svůj poslední pokus, aby se na vrchol Lhotse dostal, protože v jeho okolí už několik dní vládlo nepříznivé počasí. Časně ráno místního času však Jaroš zahájil vrcholový pokus a po šestnácti hodinách se objevil na vysněném místě. Další informace na osobních stránkách Radka Jaroše - Vrchol číslo 12 má jméno Lhotse

Jaroš nejprve myslel, že pokus vzdá. "Výstup na Lhotse jsem v noci vzdal. Zima a nevyspání po hrozné noci, vylezl jsem 60 metrů, za 30 minut jsem šel spát a končím," uvedl Jaroš. 

"Ale bylo mi to líto a v šest hodin jsem to zkusil znova. Po neuvěřitelné dřině po 16 hodinách vrchol!" uvedl později po sólovýstupu Jaroš.

Sedmačtyřicetiletý Jaroš tak dosáhl své dvanácté osmitisícovky a ke zdolání svého cíle mu chybí poslední dvě velehory - Annapurna a K2. Všech vrcholů navíc dosáhl bez kyslíku. Zařadil by se k dalším dvaceti horolezcům, kteří stejný kousek již dokázali před ním (ne všichni ale zvládli výstupy na vrcholy bez pomoci kyslíků).

Jarošovy osmitisícovky


Jaroš je jeden z nejrespektovanějších současných světových horolezců, s lezením začínal jako osmnáctiletý na skalách rodné Českomoravské vrchoviny. Jeho první zdolanou osmitisícovkou byl v roce 1998 Mount Everest, kde stanul jako čtvrtý Čech v historii. V roce 2002 spolu s Martinem Minaříkem zlezli jako první Češi třetí nejvyšší horu světa Kančendžengu. Před dvěma lety, v den svých 45. narozenin, vystoupil sólově na Manaslu, v roce 2004 stanul na vrcholu Čo Oju společně s mistrem světa v běhu na lyžích Martinem Koukalem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články