Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Janka vyhrál jako první Švýcar po 18 letech světový pohár

Garmisch-Partenkirchen (Německo) - Světový pohár ve sjezdovém lyžování vyhrál Carlo Janka a získal pro Švýcarsko velký křišťálový glóbus po dlouhých osmnácti letech. V dnešním obřím slalomu v německém Garmisch-Partenkirchenu vybojoval Janka šesté vítězství v sezoně a druhý Rakušan Benjamin Raich už ho nemůže předstihnout. Malý glóbus za triumf v disciplíně si zajistil Američan Ted Ligety.

Třiadvacetiletý Janka měl k celkovému triumfu nakročeno už po vyhraném prvním kole. Raich totiž úvodní jízdu nezvládl, byl až jedenáctý, a aby mohl před závěrečným slalomem pomýšlet na triumf v celkové klasifikaci, musel se v konečném pořadí dnešního závodu vejít do elitní šestky. To se mu nepovedlo - obsadil až osmé místo.

Janka vyhrál s náskokem 31 setin sekundy před Italem Davidem Simoncellim a stal se prvním švýcarským vítězem SP od roku 1992, kdy seriál ovládl Paul Accola. Olympijský vítěz a mistr světa v obřím slalomu získal druhý glóbus v kariéře poté, co loni vyhrál pořadí kombinace. Ligety si celkové vítězství v obřím slalomu zajistil třetím místem. Navázal tak na rok 2008, kdy v disciplíně rovněž triumfoval. O třetí příčku v závodě se podělil s Rakušanem Philippem Schörghoferem.

Český lyžař Ondřej Bank při svém premiérovém startu ve finále SP nedokončil druhé kolo. Po první jízdě mu patřila 19. příčka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články