Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Já tomu týmu věřím, říká biatlonový šéf před zimní olympiádou

Předseda českého biatlonového svazu věří, že všechno je na dobré cestě k tomu, aby reprezentanti předvedli na zimních hrách v Pchjongčchangu to nejlepší, co v nich je. Ve studiu ČT Jiří Hamza hovořil o nominaci na zimní olympijské hry, o formě reprezentantů, o špatném vstupu do sezony i o vytíženosti areálu v Novém Městě na Moravě.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

Šéf biatlonového svazu si uvědomuje, že v ženské části reprezentačního týmu při neúčasti nemocné Gabriely Koukalové, je nyní všechna pozornost soustředěna na Veroniku Vítkovou. Ale nebojí se, že by se s tím úspěšná reprezentantka nedokázala vyrovnat. 

"Veronika to zvládá, ještě neřekla poslední slovo. Když v Anterselvě, kde jí to nesedí, zajela třetí a sedmé místo, je to dobrý odrazový můstek. Je zkušená, ale je dobře, že i kluci jezdí dobře. Trenéři mají velké zkušenosti s laděním formy závodníků na olympiádu. I před hrami v Soči jsme neměli nejlepší výsledky a pak to dopadlo dobře. Já tomu týmu věřím.  Hlavně aby teď všichni zůstali zdraví na tu závěrečnou přípravu." 

A pak se věnoval olympijské nominaci. "U holek bylo pět jmen jasných: Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Veronika Zvařičová a Jesica Jislová. Na Mistrovství Evropy se teď budou rozjíždět o poslední místo Lucka Charvátová a Leo Johanidesová. Která bude lepší, pojede na olympiádu," popsal situaci.  

Šéf biatlonového svazu pak vysvětlil, jak trenéři rozhodli a výbor jim schválil nominaci mužské části olympijské výpravy. "Jsou v ní Ondra Moravec, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Adam Václavík a poslední místo patří Jardovi Soukupovi. Prvním náhradníkem, v případě, že by se Jarda nedal zdravotně úplně do pořádku, je Ondra Hošek," řekl Hamza. 

Hned vysvětlil, proč páté místo dostane právě Soukup, když tlak závodníků z B týmu, kteří mají výsledky v IBU Cupu, je velký. "Pro Jardu jsme se rozhodli proto, že před tím, než onemocněl, zajel čtyřiadvacáté místo ve Světovém poháru. Takže měl nejlepší výsledek z těch lidí, co byli na hraně nominace. Je to mnohonásobný medailista z mistrovství světa, dvojnásobný z olympijských her. A co ho vždycky ctilo je, že se umí připravit na velké akce. Ale pro trenéry to nebylo snadné rozhodování," popisoval Hamza situaci s tím, že se tak zvednou i šance štafety na co nejlepší umístění.  

"Jarda dokáže štafetu zajet skvěle," dodává předseda sportu, jehož popularita v posledních letech v republice velmi vzrostla. "Když zastřílí, umí zajet výborně i dvacítku. Myslím si, že pro to, co udělal pro český biatlon, si jet zaslouží," konstatoval.  

Soukup už prý také normálně trénuje a do olympijských závodů je ještě dost času. "Bral sice minulý týden antibiotika, což samozřejmě výkonnost ovlivní, ale pětadvacátého odletí s týmem k přípravě do Almaty," ukončil Hamza mužskou část nominace. 

A došlo i na Nové Město na Moravě, kde se v prosinci pojedou opět závody Světového poháru. "V Novém Městě už jsme kapacitně na absolutním vrcholu. V létě se tam bude konat ještě mistrovství světa v letním biatlonu, příští týden juniorský IBU Cup. Takže tři velké akce během deseti měsíců," popisoval Hamza vytížení populárního místa.

"Zařadili jsme se mezi tři čtyři top střediska, kde chodí na závody nejvíc lidí. Na prosincové závody už máme prodáno přes sedm tisíc permanentek. Nejsme sice v trojkoruně Oberhof, Ruhpolding, Anterselva, ale děláme všechno proto, abychom do ní tu čtvrtou korunku přidali."

Nevydařený úvod sezony českých biatlonistů spustil hlavně na sociálních sítích velkou vlnu nevole českých fanoušků. Biatlonový předseda to však bere sportovně. "Ke slávě patří i ta odvrácené strana mince. Je to sport, nemůže se vždycky dařit. Nemá sice moc smysl sledovat debaty na sociálních sítích, ale jednou ta situace přijít musela a je dobře, že jsme si to odbyli před olympiádou," myslí si.

Hamza ocenil práci trenérů, kteří nastavili nějakou cestu směrem k olympiádě a ta se nyní podle něho ukazuje jako správná. "Medaile může brát vždycky padesát mužů a třicet žen. V každém závodě, který na olympiádě pojedeme máme šance bojovat o medaili. Přejeme si, abychom aspoň jednu dovezli, ale když se to nepodaří, tak se zeměkoule bude točit dál," dodal. 

Těší ho hlavně, že popularita biatlonu znamená, že se podle jeho slov už nikdy nevrátí do pozice, v níž byl. "Je důležité, že biatlon je dnes respektovaný sport a chtějí ho dělat malé děti, což je strašně důležité a my se i jim k tomu snažíme dělat podmínky. Biatlon má dneska pevný základ," dodal Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články