Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

I na stadionech se objevuje, že "islám v ČR nechceme"

Praha – I v českém sportu se po nedávných teroristických útocích v Paříži začínají objevovat protiislámské nálady a projevy. Svazy řeší stále častěji to, že fanoušci přinášejí na zápasy hanobící transparenty. Ministerstvo vnitra a policie teď monitorují, jestli se projevy extremismu nerozšiřují.

Je nám líto, video expirovalo.
Protiislámské nálady rezonují i na českých stadionech

Naposledy doprovázely kontroverze futsalové utkání mezi Benagem Zruč nad Sázavou a Slavií Praha, kde fanoušci Pražanů rozvinuli transparent s nápisem "Islám v ČR nechceme". Trenérem a majitelem Benaga je přitom původem kosovský Albánec Beni Simitči, muslim, který v Česku žije už 23 let. Transparent se ho osobně dotkl. "Strašně bych si přál, aby se to neobjevilo, kazí to náladu, vůbec to do sportu nepatří," domnívá se Šimitči.

Trenér musel situaci vysvětlovat i dalším třem hráčům, kteří jsou stejného vyznání. "Snažil jsem se jim říct, že ani Slavia, ani český futsal proti nim nic nemá," dodává Šimitči. Slavia se následně za své příznivce omluvila a fanoušky vyzvala, aby se podobných projevů vyvarovali. "Sami fanoušci nám volali a říkali, že to nebylo nic osobního proti Benagu nebo panu Šimitčim," říká předseda futsalové Slavie Daniel Kolman.

Protiislámské transparenty se ale objevují třeba i v hokeji, na prvoligový zápas Šumperku s Prostějovem fanoušci přinesli dokonce prasečí hlavu. "Diváci riskují, pokud by přišli s podobným transparentem, že by nebyli na utkání vpuštěni. V případě, že by se jednalo o rasovou nebo náboženskou nesnášenlivost, tak by byli vydáni Policii ČR," vysvětluje mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund.

V pohotovosti ale je i fotbalová asociace. Blíží se začátek jarní části sezóny a transparenty proti islámu se už objevily na přípravných zápasech. Tady ale mají jasno. "Pokud by došlo k něčemu takovému, tedy k porušení zákona nebo návštěvního řádu, tak samozřejmě může rozhodčí to utkání třeba přerušit," objasňuje bezpečnostní manažer FAČR Miroslav Platil.

Zatím ale není jasné, zda se extrémističtí fanoušci, kteří se objevují hlavně na fotbale, teď přesouvají i do jiných sportů. "Nelze zatím říct, jestli se jedná o nějakou krátkodobou reakci na událost, která se stala ve Francii. Kdyby ty transparenty přešly do roviny trestně právní, tak policie zasáhne," říká mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Vše je ale hlavně na samotných klubech, které za chování fanoušků zodpovídají, a právě jim případně hrozí od disciplinární komise vysoké pokuty.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články