Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejový šéf Král: Trenérský tým reprezentace bude třeba posílit

Praha – Na skončeném mistrovství světa český tým na medaili nedosáhl. Po jednom zlatu a dvou bronzech z posledních tří šampionátů bere veřejnost vypadnutí ve čtvrtfinále se Švýcarskem na turnaji ve Stockholmu jako neúspěch. Předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král zklamání fanoušků chápe, ale hysterii kolem případného odvolání trenéra Hadamczika neřeší. "Ustáli jsme už větší tlaky," připomínal okamžiky po vyřazení z bojů o medaile na olympiádě ve Vancouveru. Vystoupení reprezentace na letošní akci rozebíral v pořadu Téma pro hosty.

Předseda ČSLH Tomáš Král
zdroj: ČT sport

Král dobře ví, že lidé v Česku do hokeje vidí, i když nejsou bývalými hráči nebo trenéry a národní tým sledují hlavně jako praví fanoušci. "Hokeji u nás rozumí bez úvozovek spousta lidí. Chtěli jsme uspět jako v posledních letech, tzn. přivézt medaili. Nepovedlo se a zklamání to samozřejmě je. Život jde ale dál," řekl.

Jaká byla příčina trápení týmu, především ve čtvrtfinálovém utkání se Švýcary, pojmenoval jasně. "Letos jsme zaostávali v produktivitě. Ukázalo se to už na turnaji v Brně. Rozhodnutí trenérů směřovalo k tomu, aby povolali co nejvíce hráčů z NHL. Měli být garancí většího množství gólů. Kromě utkání s Norskem se to však neprojevilo," objasnil nominaci deseti hráčů před mistrovstvím a dvou dalších vymodlených posil v jeho průběhu.


Překvapení turnaje v podobě švýcarského tažení už základní skupinou i play-off až do finále je podle něj zásluhou dvou spojených nádob – aktuální formy hráčů a trenéra, který má i trochu štěstí. "Prohráli jsme s vicemistry světa v rozhodujícím zápase o jediný gól. Křeč tam byla, ale pokud bychom dali první gól my, a ne skoro vlastní, mohla se situace vyvíjet jinak. Nesedlo si to i z důvodů menší formy hráčů. Únava z příjezdu zpoza oceánu byla znát od prvního utkání. Každý, kdo někdy takhle cestoval, to může potvrdit," upozornil a poslední výkon hodnotil kriticky: "Byli jsme toporní, nebylo to přímočaré".

Kanadský trenér Švýcarska Sean Simpson byl po loňské neúčasti ve čtvrtfinále nad propastí. Na turnaji hrál o svou budoucnost. Ten český mohl být relativně v klidu, i když se kritika dostavila po prvních zápasech a jeho nešťastných vyjádřeních. "Při neúspěchu kritika byla, je a bude. Kdo je trenérem, už je poměrně jedno," řekl a dodal: "Jsou různé typy trenérů, švédský kouč neprojevoval emoce. Noviny psaly, že měl revolver u hlavy. Pak ho zachránil jeden nájezd a jeho tým to dotáhl až na zlato," uvedl Král.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT Sport

Zdali se něco dalo udělat jinak před mistrovstvím nebo během něj tak, aby vše šlapalo od začátku, okomentoval s ohledem na časový pres. "Zásadním způsobem se měnit věci nedalo. Hráči se sešli těsně před startem mistrovství. Museli se vyrovnat s časovým posunem a hlavně širším kluzištěm. "Příjezd Plekance a Židlického pro mě byl malý zázrak. Musím před nimi smeknout. Tomáš nebyl fit, přesto byl klíčovým mužem hned v prvním vystoupení, a Marek přijel i bez podepsaného kontraktu."

Podle jeho slov má trenér Hadamczik důvěru i pro další srazy reprezentace. Sám by ale uvítal větší počet jeho pomocníků. "Na výkonném výboru trenér přednese hodnotící zprávu. Do teď nebyl důvod něco měnit. Budeme chtít slyšet jeho představu o plánu přípravy, složení či posílení realizačního týmu, už kvůli náročnosti sezony vzhledem k olympiádě v Soči a Hokejovým hrám na úvod sezony v Pardubicích."

Podobnou situaci už v křesle předsedy ČSLH zažil. Předcházela zisku zlata na německém mistrovství v roce 2010. "Ustál jsem už větší tlaky, například po Vancouveru, kdy byl Vláďa Růžička po olympiádě zatracován a za necelý půlrok dovedl kluky ke zlaté medaili," uzavřel polemiky kolem odvolání hlavního lodivoda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články