Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Handicapovaná kajakářka Bártová: Nejtěžší jsou psychické bariéry

Praha - Letos na jaře získala stříbro na mistrovství světa v kanoistice a pracuje jako zdravotní sestra. Po nehodě před čtyřmi lety, která ji upoutala na kolečkové křeslo, se - alespoň metaforicky - postavila na vlastní nohy. "Sport nám dává novou naději, pomáhá se uklidnit a najít si nové přátele," řekla v pořadu Před půlnocí na ČT.

Marie Bártová v ČT
zdroj: ČT24

Život Marie Bártové změnila projížďka na koni. Před čtyřmi lety totiž upadla a poranila si páteř. "Už jsem se s nehodou vypořádala. Ke koním žádnou zvláštní zášť nechovám, byla to jen nešťastná náhoda," uvedla.

Sport jí v začlenění do nového života pomohl. "Ke kanoistice jsem se dostala vlastně náhodou. U nás to je poměrně nový sport, z handicapovaných ji nikdo nedělá. Proto jsem se toho chytla," tvrdí. "Sport mi potom moc pomohl. Bývala jsem vždycky hodně dravá a měla jsem přesně stanované cíle. Teď jsem se ale změnila. Na vozíku potřebuji určitou asistenci a tím pádem se o svou radost i neštěstí dělím s ostatními."

Bariéry v hlavách lidí prý neustále přetrvávají. "S fyzickými bariérami si člověk vždycky nějak pomůže. Na schody se dá dát rampa, kluci mě vynášejí po schodech. Ale předsudky jsou v Čechách hodně markantní a jejich odstranění trvá dlouho. Z lidí jde často cítit smutek, mají strach a neví, jak se k handicapovaným chovat. Většina lidí sice chce pomoci, ale neví jak na to a příliš se hlídají. Proto se těmto trapným okamžikům snažím předcházet a vše na rovinu říkat," uvádí.

Je nám líto, video expirovalo.
Před půlnocí

S prací sportovkyně výraznější problémy nemá. "Možná je to i tím, že pracuji na americkém velvyslanectví a většina pacientů jsou Američané. Berou to trošku jinak."

V Londýně začne příští týden paralympiáda. Čtrnácté hry se budou konat od 29. srpna do 9. září a o medaile bude v Londýně bojovat 47 českých reprezentantů v šesti z 21 sportovních odvětví - atletice, boccii, cyklistice, lukostřelbě, plavání a stolním tenisu. Hlavní hvězdou výpravy bude opět cyklista Jiří Ježek, dvojnásobný paralympijský vítěz z roku 2008. Marie Bártová však v nominaci chybí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články