Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Cyklista Bouška lituje, že na paralympiádě nemůže mít svého kouče

Praha – Na londýnské paralympiádě bude o cenné kovy bojovat i dvojnásobný medailista z Atén i Pekingu cyklista Jiří Bouška. Představí se hned v pěti disciplínách: na dráze bude startovat na kilometru s pevným startem, ve stíhacím závodě, týmovém sprintu, kromě toho pojede ještě časovku a silniční závod. Chce se poprat o další medaile, jen ho mrzí, že s ním na místě nebude i trenér Daniel Treml.

Jiří Bouška
zdroj: ČT24

Bouška má obavy, že neúčast kouče a sparingpartnera bude mít zejména na oválu velmi negativní dopad. "Ovlivní to hlavně dráhové disciplíny. Stíhací závod se jede na 16 kol, je tam potřeba udat to správné tempo, které mi (trenér) diktuje z dráhy. Může to ovlivnit výkon řádově ve vteřinách. Je to zklamání. Londýn měl být vyvrcholením dvouapůlletého snažení," uvedl Bouška.

Úspěšný český paralympionik vybojoval v Aténách dva bronzy a přidal k bronzu ještě stříbro. Na své třetí hry se těší, nervozitu necítí. "Přeci jen to zažívám už potřetí. Myslím si, že letos se nám příprava povedla, spíš bych si to tam chtěl užít," řekl dvaatřicetiletý závodník.

Navzdory velké konkurenci touží po dalších cenných kovech. "Angličani jsou letos na dráze skvěle připraveni," varoval Bouška, který největší šance vidí v závodě na 1 kilometr s pevným startem a v časovce na silnici. "Ve stíhačce budu bojovat o to, abych se dostal do finále," nastínil další z cílů Bouška, který se na posledním světovém šampionátu umístil v této disciplíně pátý.

Bouška prodělal dětskou mozkovou obrnu levé půlky těla. Vinou toho má zkrácené šlachy, končetiny, oslabené svalstvo, zhoršenou koordinaci a sklony ke křečím zapojovaného svalstva. "Při sportování svalstvo nevydrží tak dlouhodobou zátěž. Projevuje se to tím, že když je sval v dlouhé zátěži, jde do křeče. Těžké terény mi dělají problémy. Pokud je změna tempa a sval má prostor uvolnit se, je to pro mě lepší. Hlavní handicap je zhoršená motorika, orientace v pelotonu je zhoršená. Mám zkrácené svalstvo a končetiny, musí tomu být přizpůsoben posed na kole. Svaly také potřebují delší dobu na regeneraci," shrnul Bouška.

První soutěž čeká Boušku v pátek 31. srpna. Na londýnském velodromu pojede v závodu na 1 kilometr s pevným startem o medaile.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články