Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

GLOSA: Křetínský má peníze i trpělivost, ale to ve fotbale nestačí

Jeden velký a drahý experiment končí. Kdo to spískal, není úplně jasné, ale kdo to zaplatí, ano – Daniel Křetínský. Projekt, na jehož konci měl být silný mezinárodní tým, který se bude stále víc prosazovat v Evropě a vládnout tuzemské lize, přišel o hlavní postavu.

Daniel Křetínský
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Tou je sympatický italský trenér Andrea Stramaccioni, který se však marně snažil mezinárodní sparťanské skvadře vtisknout atraktivní nebo spíš vůbec nějaký herní styl. Muž, který dostal důvěru a rozsáhlé pravomoce, selhal. Zbyl po něm kádr složený z hráčů mnoha národností, který zůstal daleko za očekáváním. Což už italský kouč jednou předvedl v aténském Panathinaikosu.

Sparťanského bosse to přišlo na částku někde kolem půl miliardy. A výsledek je tristní. Po zpackaném podzimu, v němž se marně odborníci snažili rozluštit, co vlastně Stramaccioni chce se svým celkem hrát a s jakými fotbalisty toho chce dosáhnout, přišel i matný start jara. To začalo světlou půlhodinkou proti Liberci, ale pak už to byla opět bída a utrpení.

Křetínský, který má Spartu jako hodně náročného koníčka, prokázal na tuzemské poměry velkou trpělivost, když Stramaccionimu poskytl vzhledem k výsledkům luxusní čas na to, aby mohl prokázat, že dokáže splnit, co slíbil. Všechna čest.

Jenže úspěšný podnikatel za tu dobu, co cpe do Sparty peníze horem dolem, nejspíš fotbalové prostředí ještě pořádně nepochopil. I tenhle experiment viděla spousta odborníků jako předem ztracený už na jeho začátku, ale Křetínský svým našeptávačům uvěřil.

Stramaccioniho nástupce bude mít hodně těžkou práci, aby z kádru připomínajícího puzzle složil tým. Jsou v něm jistě na tuzemské poměry hodně kvalitní hráči, ale dohromady dosud působí jako rozladěné mistrovské housle.

Peníze zkrátka nejsou všechno. Ale lákají mnohé agenty hráčů, kteří se snaží prodat fotbalisty a vydělat. Ty Křetínský potěšil jistě víc než sparťanské fanoušky. Teď už by si zasloužil, aby se za své investice dočkal i uznání. Aby nesloužil jen fotbalovým šíbrům ke hře Beránku, otřes se.

Jako první by mu k tomu mohl pomoci Tomáš Rosický, který během dlouhé úspěšné kariéry nabral zkušeností, že by mohl rozdávat. A to je hlavní. O zbytek už by se měl postarat management Sparty a Křetínského peníze.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články