Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

GLOSA: Houstone, tady Viktoria Plzeň, máme problém!

Tak dlouho se chodí se džbánem… až to teď vypadá, že to ucho se opravdu utrhlo. Ve vršovickém Ďolíčku mu hodně pomohli nabuzení hráči Bohemians, kteří hlavně na své "rodné hroudě" nemají strach z nikoho. Bylo z toho pět kousků v plzeňské brance. A jako bych v éteru slyšel: "Houstone, máme problém!"

Pavel Vrba
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Rok 1970 je ale daleko a hlas Johna L. Swigerta, který tehdy hlásil ohrožení americké kosmické lodi Apollo 13, už zdomácněl všude, kde to vypadá na pořádný průšvih. Ten se tenkrát odborníkům v Houstonu podařilo vyřešit. Teď ale jako bych ten hlas slyšel přicházet od západu Čech.

Dlouho se ligové klopýtání fotbalistů plzeňské Viktorie mohlo brát jen jako rozmar ohromným náskokem ukolébaného neohroženého vládce soutěže, zvláště když přišel třeba zápas se Sportingem Lisabon v Evropské lize, který se v Plzni klepal o postup až do poslední chvíle a Viktoria hrála jako z praku.

Jenže teď už se před ní nikdo neklepe, to spíš Viktorka sama. Zdá se, že krize je tady. V minulém kole vyhrála ve Štruncových sadech Mladá Boleslav a byla po Jihlavě už druhá, kdo na jaře exportoval všechny body z plzeňské tvrze, a teď poprvé v sezoně padla obávaná fotbalová parta i na hřišti soupeře. A padla opravdu tvrdě na ústa – 2:5 s Bohemians je nářez.

Tak nějak plíživě se mdlé výkony dostaly z kopaček až do hlav hráčů. Zkušený a úspěšný trenér Pavel Vrba aby teď angažoval psychologa. Sám kouč řekl, že to byl "propadák". Celou jeho slavnou obranu v čele se zkušeným válečníkem Romanem Hubníkem najednou stačil zbláznit jediný hráč - Benjamin Tetteh.

Ze čtrnácti bodů náskoku je po sedmi jarních kolech najednou "jen" polovina a to ještě Hubník a spol. mají kliku jako od vrat ke stodole, že jejich pronásledovatelé v tabulce se také spíš trápí než pronásledují. Jenže, co to s nimi udělá, když ucítí "krev" raněného soka a z boje o druhé místo bude rázem rvačka o titul? Toť otázka s odpovědí za milion.

"Hazardujeme," odpověděl Vrba bezprostředně po zápase na otázku, zda nehazardují s titulem. Později na tiskovce už jen uznal, že "každá ztráta je komplikace, ale co to znamená v boji o titul, nechám na novinářích". K tomu dodal, že ho zajímá, co bude na konci ligy.

A tady rozhodně není sám. To bude ještě hodně zajímavé. Už v příštím kole přijede do Plzně Sparta. Ta teď s Duklou konečně vyhrála a zdá se, že se zvedá v době, kdy Vrbovi hoši po tvrdém direktu teprve padají. Ten další už by je mohl dostat do počítání. A to by bylo to boxerské, přímo navazující na to praktické - tedy, že na jaře Plzeň uhrála v lize ze sedmi zápasů jen šest bodů. Na podzim jich za stejnou dobu a s prakticky stejným kádrem měla jednadvacet. 

No, a teď najděte těch patnáct rozdílů. V Plzni na to mají čas jen do neděle.   

Hlavní zprávy

Nejčtenější články