Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Froome a jeho vyzyvatelé. Kdo je vlastně favoritem Tour de France?

"Jak prosté, Watsone!" Tak letos určitě ne, drahý Holmesi. Jde totiž o záhadu, nad kterou by si i samotný Hercule Poirot pořádně zavařil své malé šedé buňky. Už dlouho nebyla na nejslavnějším cyklistickém svátku situace tak nejasná. Tento i další články k Tour de France si přečtěte také ve speciálním magazínu ke slavnému závodu.

Chris Froome, trojnásobný vítěz Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Vítěz tří z posledních čtyř ročníků Chris Froome prožil nejhorší první polovinu sezony za posledních sedm let. Bude pro něj špatným znamením neúspěch na posledním testu Critériu du Dauphiné? Zatím vždy totiž platila rovnice, že pokud rodák z keňského Nairobi vyhrál tento týdenní závod, stál o měsíc a půl později ve žlutém i na pódiu na Elysejských polích. Když jeho a Contadora v roce 2014 v poslední etapě Dauphiné dokonale převezl Andrew Talansky, následovala pro Frooma nešťastná Tour se sérií pádů, kterou zabalil už v páté "kostkované" etapě.

Jenže Froome je mistrem schopnosti absolutní koncentrace právě na ony tři červencové týdny (podobně jako v minulosti Lance Armstrong, tady snad srovnání končí), a přestože na Dauphiné nevyužil šanci osamostatnit se čtvrtým triumfem na čele historického pořadí závodu, bude teď o zářez číslo 4 usilovat na té vůbec nejvýznamnější akci. Případná úspěšně zvládnutá mise na trase Düsseldorf–Paříž (s drobnou zajížďkou) by ho zařadila hned za legendární partu "pětkařů" Anquetil, Merckx, Hinault a Indurain.

Loni druhý Romain Bardet nezahájil sezonu zrovna ve velkém stylu – podobně jako Nibali předloni na Vueltě putoval totiž z Paříž-Nice předčasně domů kvůli příliš "lepkavému" týmovému vozidlu. Rodák z Auvergne, který na posledních dvou Tour vždy získal jednu alpskou etapu, nemá letos žádný výrazný výsledek a i na Dauphiné byl oproti loňsku poloviční.

Velmi zajímavá je situace v týmu Movistar. Nairo Quintana, který při každé účasti na Grand boucle stál v Paříži na bedně, už ví, že po devatenácti letech nezopakuje double Marca Pantaniho (vyhrané Giro + Tour v jedné sezoně). Navíc mu na záda dýchá "nenápadný" plán B v podobě nejúspěšnějšího jezdce roku 2017 – cyklistického Benjamina Buttona Alejandra Valverde.

A "El Pistolero"? Alberto Contador letos pokračuje v tradici těsných druhých míst na týdenních etapácích, a přestože třeba na Paříž-Nice ukázal své klasické srdce bojovníka a útočníka, jeho nástupy už nepřicházejí jako zbraň, jak zničit konkurenty, ale spíš jako pokusy poslední záchrany. Nezaujatému cyklistickému fanouškovi se jeho styl musí líbit, přejme mu proto návrat do starých dobrých časů.

Množství vyzyvatelů

Pak tu máme početnou skupinu odvážných vyzyvatelů, kteří sní o pařížském trůnu. Richie Porte chce konečně dokázat, že je schopen zvládnout celé tři týdny v plném soustředění a bez kolapsů. Samozřejmě všechny soupeře může do velikých problémů stejně jako na Dauphiné dostat dvojblok Astany Fabiro Aru – Jakob Fuglsang (který po pěti letech mohl konečně zapomenout, že je "všude vždycky druhý"). Rafal Majka se zase už může hrdě nazývat nejlepším polským jezdcem třítýdenních závodů v historii a ke třetímu místu na předloňské Vueltě chce přidat minimálně bednu i ve Francii, kam poprvé přijíždí jako jasný lídr týmu.

Zajímavý duet mladých pušek pak předvede tým Orica-Scott – na Tour jedou Simon Yates, který navazuje na loňský bílý dres dvojčete Adama, a Esteban Chaves, jenž ovšem většinu sezony promarodil. Je tu i jihoafrická lehká váha Louis Meintjes – společně s Joaquimem Rodríguezem jediný jezdec, který loni dokázal být v top desítce na Tour i v náročném olympijském martyriu. Zajímavou dvojku přiváží stáj LottoNL-Jumbo, jejíž barvy hájí Robert Gesink a stále se lepšící Novozélanďan George Bennett. Ten seznam je opravdu dlouhý, a to je pro fanoušky jedině dobře. Jak tahle detektivka dopadne, se odvažuje tipovat jen málokdo.

Exkluzivní klub

Snazší by to mělo být v bodovací soutěži – zelená je barva Petera Sagana a dvojnásobný mistr světa může vyrovnat rekord Erika Zabela (i za přítomnosti jeho syna Ricka v dresu Kaťuše) v podobě šesti triumfů v bodovací soutěži v řadě. Ti, kdo chtějí slovenského Tourminátora o jeho sérii připravit, což jsou třeba Michael Matthews s Johnem Degenkolbem, dostali na nedávném závodě Kolem Švýcarska poměrně pádnou odpověď na to, jaký jejich úkol bude: "poriadne ťažký…"

Můžeme se těšit i na očekávané debuty na Tour od jmen, která už mají ve světovém pelotonu zvuk. Dosud nikdy na žlutém závodě nestartovali vítěz šesti etap na Giru Diego Ulissi, skokan na lyžích přetvořený ve skvělého časovkáře Primož Roglič (že by si premiéru hned v prvním dnu osladil ziskem maillot jaune?), domácí naděje do budoucnosti s příznačným jménem Pierre Latour ani mistr světa mezi třiadvacítkáři v cyklokrosu Mike Teunissen, který chce šlapat ve stopách Booma, Štybara nebo Alaphilippa.

O tom, jak exkluzivním klubem těch 198 vyvolených je (letos naposledy se jede v takovém počtu, v příštím roce už budou sestavy týmů osmičlenné) a že jde opravdu o týmový sport, svědčí fakt, že se do Francie nepodívají třeba Sam Bennett, Peter Kennaugh, Wout Poels, Ian Stannard, Rohan Dennis nebo Simon Gerrans.

Historie, krajina, lidé

Ať už Tour číslo 104 začne jakkoli – třeba německou radostí po úvodní časovce v Düsseldorfu, včasným plným uzdravením Marka Cavendishe nebo triumfem Philippa Gilberta kousek od jeho domova v dojezdu druhé etapy –, jedno je jisté: i letos nás čekají tři úžasné týdny. Trať bude velmi pestrá a symbolicky připomene mnoho hvězd tohoto sportu. Půjde o Lucemburčany Nicolase Frantze a bratry Schleckovi, vítěze premiérových horských etap a pozdější oběť první světové války Octava Lapize nebo také o významné postavy francouzských dějin jako Louis Pasteur, Charles de Gaulle nebo Nostradamus. Právě tohle propojení s historií nejen země galského kohouta dělá z Tour de France naprosto jedinečný fenomén.

A pokud se vrátíme zpátky na začátek, situaci ještě komplikuje letos velmi neobvyklá skladba itineráře, kdy po 25 letech peloton znovu projede přes všech pět nejdůležitějších francouzských pohoří (přičemž do Alp, které přijdou v plné parádě na řadu až jako poslední, jezdci nesměle nakouknou už v průběhu druhého týdne). Poslední horská zkouška je navíc na programu už tři dny před koncem. Bude ovšem stát za to, vůbec poprvé se totiž chystá finiš v měsíční krajině legendárního Izoardu.

Česká televize stejně jako v předchozích letech nabídne všech 21 etap v přímých přenosech, dva dny před úvodní časovkou odvysílá také slavnostní prezentaci týmů a bude mít na místě po celou dobu Tour svůj štáb, který bude přinášet zajímavé pohledy do zákulisí této monstrózní akce. Ostřílená sestava expertů ve složení René Andrle, Petr Benčík, Tomáš Konečný, Stanislav Kozubek, Pavel Padrnos, František Raboň, Ján Svorada a Lubor Tesař znovu obohatí divácký zážitek o své nepřeberné zkušenosti, skvělý odhad, analýzu vývoje situace a také nezbytný ostrovtip.

Vive le Tour!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články