Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Fly Eagles Fly! Philadelphie získala první Super Bowl po epickém vítězství nad Patriots

Hráči Philadelphie Eagles jsou novými šampiony NFL. Ve strhujícím 52. Super Bowlu porazili obhájce titulu New England Patriots po rekordní přestřelce 41:33 a získali první Lombardi Trophy v historii klubu. Patriots naopak nevyužili možnost dotáhnout se šestým triumfem na dosud vedoucí Pittsburgh. Eagles dovedl k vítězství podceňovaný náhradní quarterback Nick Foles, který si připsal 373 naházených yardů a tři touchdownové přihrávky a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále.

Radost hráčů Philadelphie Eagles
zdroj: USA Today Sports autor: Charles LeClaire

Dramatičnost zápasů NFL se v play-off ještě násobí a o Super Bowlu to platí desetkrát tolik. Skvělé akce, neuvěřitelné chyby a šokující zvraty dělají z každého finále neopakovatelnou a hlavně nezapomenutelnou záležitost. A ani vyvrcholení sezony v Minneapolis nebylo v tomto ohledu žádnou výjimkou.

Určující pro vývoj celého zápasu byly výkony obou special teamů v prvním poločase. Jindy neomylný kopáč Patriots Stephen Gostkowski po chybě centra při dlouhém snapu mířil z field goalu pouze do tyče a v závěru poločasu neproměnil konverzi po touchdownu Jamese Whitea.

Jistý nebyl ani na druhé straně Jake Elliott, ten rovněž minul extra point a po druhém touchdownu pro změnu Eagles neúspěšně zkusili hrát za dva body. Celkově odvážnější play calling Philadelphie ale nesl zejména v první půli své ovoce a vyvrcholil spektakulární trikovou hrou na Nicka Folese při čtvrtém downu.

Trenér Philadelphie Eagles Doug Pederson
zdroj: Reuters autor: Chris Wattie

Doug Pederson ve své třetí sezoně v roli hlavního kouče dosáhl s Philadelphií na vrchol a navázal na své 21 let staré vítězství v roli hráče. Tehdy jako náhradník Bretta Favreho získal Super Bowl s Green Bay, které ve finále porazilo shodou okolností také New England Patriots.

Eagles vyhráli titul v NFL počtvrté, naposledy se však radovali v roce 1960, sedm let před prvním Super Bowlem. Od té doby se dostali pouze dvakrát do finále, ani v jednom případě ale neuspěli. Vítězstvím nad Patriots oplatili svému osudovému soupeři třináct let starou finálovou porážku.

"Nemám slov. O takovém momentu jsem snil jako dítě. Celá naše parta skvělých chlapů o tom vždy snila. Šli jsme si za tím sebevědomě a hráli náš fotbal," prohlásil Foles.

Oba soupeři si dohromady připsali 1151 yardů, což je nejvíce nejen v historii Super Bowlu, ale celé NFL. Pouze před 23 lety padlo ve finále více bodů než letos, 49ers porazili Chargers 49:26. Tom Brady ve svém osmém finále kariéry naházel rekordních 505 yardů, Patriots to ale tentokrát k triumfu nestačilo, ačkoliv během zápasu ani jednou neodkopávali.

Po dvou úvodních fieldgalových drivech jako první zamávali křídly Eagles. LeGarrette Blount využil skvělých bloků spoluhráčů a posunul svůj tým o 36 yardů a hned z následující rozehrávky našel Foles v endzóně Alshona Jefferyho.

Pouhými dvěma big plays překonala Philadelphia většinu hřiště a dostala se do vedení. Brady reagoval skvělou přihrávkou na Amendolu, který získal celých 50 yardů, obrana Eagles ale v rozhodující chvíli dokázala zastavit Brandina Cookse a Patriots následně field goal neproměnili.

Jako první se k trikové hře uchýlila ofenzíva New Englandu, Danny Amendola s Bradym si pro jednou vyměnili role, hvězdný quarterback se ale v roli receivera příliš nepředvedl. Pats tak zkusili hrát čtvrtý down, obra Roba Gronkowskiho ale nikoliv poprvé v zápase dokázal ubránit Jalen Mills.

Eagles šli na míč v dobré pozici a tuto šanci využili beze zbytku. Tight end Zach Ertz získal 19 yardů, Jeffery po neskutečném catchi přes hlavu dalších 22 a do třetice všeho dobrého prolétl running back Blount z dvacítky až do endzóny. Dvoubodovou konverzi ovšem Foles s Jefferym nezkompletovali.

Zklamaní hráči New England Patriots
zdroj: USA Today Sports autor: Kevin Lamarque

Závěr prvního poločasu nabídl pořádné drama. Patriots z nadějného drivu vytěžili pouze field goal a Philadelphia měla možnost navýšit skóre. V rozhodující chvíli však dlouhou přihrávku Folese nezachytil Jeffery, ale safety Patriots Duron Harmon.

A jeho spoluhráči v útoku chybu Jefferyho potrestali. Chris Hogan získal více než 40 yardů a hrdina loňského finále James White proběhl zkoprnělou obranou Ealges až do endzóny.

Orli měli před sebou ještě dvě minuty a zbývající čas zužitkovali stoprocentně. Corey Clement využil zaváhání safetyho Jordana Richardse a doběhl až na osmiyardovou linii. Při třetím downu fauloval Stephon Gilmore v endzóně Jefferyho, rozhodčí to ale nepostřehli.

Eagles se ale rozhodli hrát čtvrtý down a jejich triková hra neměla chybu. Foles předstíral komunikaci s ofenzivní linií, Eagles bleskově rozehráli na running backa, Foles si zatím naběhl do volného prostoru, dostal přihrávku od Treye Burtona a zapsal pro Philadelphii třetí touchdown večera. Patriots měli ještě čas na jednu akci, získali z ní ale jen 23 yardů, a to bylo málo.

Touchdown Nicka Folese
zdroj: USA Today Sports autor: Mark J. Rebilas

Pats tradičně mívají druhé poločasy výrazně lepší a ukazovali to i tentokrát. Začali hrát svou klasiku "vše na Gronka" a obrovitý tight end už za necelé tři minuty znovu přiblížil favorita na dostřel.

Jenže Eagles se nenechali rozhodit. Blount se pravidelně střídal s Jayem Ajayim a oba svými akcemi ničili běhovou obranu Patriots. Hrdinou okamžiku se ale stal ten třetí vzadu, Corey Clement. Proti dvojici obránců zachytil dlouhou přihrávku od Folese a dokázal udržet obě nohy v endzóně.

Jednou rozjetá mašina jména Patriots se ovšem většinou už jen těžko zastavuje. Následující dva drivy skončily touchdowny Chrise Hogana a Gronkowskiho a necelých deset minut před koncem New England poprvé v zápase vedl. Jak se ale ukázalo, tak také naposled.

Zach Ertz skóruje vítězný touchdown
zdroj: USA Today Sports autor: Matthew Emmons

Jiný tým by tento vývoj položil, ovšem ne tak Eagles. Agresivní hra ordinovaná koučem Pedersonem a opakovaná spolupráce Folese s tight endem Ertzem slavila úspěch zejména při třetích (a v jednom případě i čtvrtých) downech, činil se i receiver Nelson Agholor a nakonec právě Ertz doskočil dvě a půl minuty před koncem do endzóny a vrátil Eagles vedení.

Rozhodující akci měl ovšem nakonec na svědomí defenzivní back Brandon Graham, který vyrazil Bradymu míč z ruky a fumble quarterbacka Patriots potrestali Eagles Elliotovým field goalem. Pats prohrávali o osm bodů a museli překonat za 70 sekund celých 90 yardů, což už nezvládli. Závěrečný pokus o Hail Mary dokázala obrana Eagles se štěstím zblokovat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články