Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Finský skokan Ahonen se exhibicí rozloučil s kariérou

Lahti (Finsko) - Janne Petteri Ahonen dnes skákal naposledy. Slavný světový skokan na lyžích, bývalý mistr světa a vítěz Světového poháru se v rodném Lahti rozloučil s profesionální sportovní kariérou. Závěrečnou velkolepou exhibici zhlédlo přes jedenáct tisíc lidí. Účastnili se jí sportovci, s nimiž Ahonen ještě nedávno měřil své síly. Kariéru ukončil po šestnácti letech.

Janne Ahonen
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Místo rozlučky není náhodné. Kromě toho, že se jedná o Ahonenovo rodné město, ve zdejším sportovním areálu také poprvé sjel skokanský můstek. Ze sportovních kolegů-konkurentů se rozlučky zúčastnil Polák Adam Malysz, Japonec Noriaki Kasai, Švýcar Andreas Küttel, Němci Martin Schmitt a Georg Späth či Andreas Goldberger s Andreasem Widhölzlem z Rakouska. Hlavní hvězdou akce však byl oslavenec, jenž nezapřel duši šampiona a nejdelším skokem dne přes 90 metrů svou poslední soutěž vyhrál.

Jeden z nejúspěšnějších skokanů historie ukončil kariéru dva roky před olympijskými hrami, na nichž se mu během jinak veleúspěšné kariéry nikdy nepodařilo získat zlatou medaili. Vedle dvou stříber ze ZOH v Salt Lake City a v Turíně má ve sbírce celkem pět titulů mistra světa. Vedle toho se stal vítězem ve 36 závodech Světového poháru, v sezoně 2004/2005 to bylo dokonce 13 z 26 závodů. Dvakrát získal velký křišťálový glóbus za celkový triumf ve světovém poháru a jako jediný muž v historii zvítězil pětkrát na prestižním Turné čtyř můstků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články