Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

FAČR pohárový experiment nezatracuje. "Za pokus to stálo," říká Lubas

Praha – Český fotbal má za sebou nový experiment. Gambrinus liga si dala třítýdenní prázdniny a v sobotu dostal přednost Pohár České pošty. Vedení Fotbalové asociace ČR se tak pokusilo zvýšit prestiž druhé nejvýznamnější domácí soutěže. Ředitel oddělení profesionálního fotbalu FAČR Ivo Lubas je přesvědčen, že na hodnocení je příliš brzy, a projekt nezatracuje.

Ivo Lubas
zdroj: ČT sport

"Za pokus to stálo," prohlásil Lubas. Hlavním smyslem mělo být přitáhnout do ochozů víc diváků, protože právě návštěvnost je největší pohárovou slabinou. Může za to i donedávna standardní přístup řady klubů, které do těchto zápasů posílaly neatraktivní sestavy nebo na soutěž zcela rezignovaly.

Očekávání naplnil snad jen duel Varnsdorfu se Slavií, který viděl diváky obležený stadion. Bezbranková remíza ale nebyla fanouškům za jejich věrnost velkou odměnou. Jinde byla návštěva spíše podprůměrná. "Dvě návštěvy byly slušné. Sparta ve Znojmě a Slavia ve Varnsdorfu. U ostatních utkání to byla mizérie," připustil Lubas.

Návštěvnost na víkendových pohárových utkáních
zdroj: ČT sport

Přesto si Lubas nemyslí, že je třeba nápad s pohárovým víkendem rušit. "Nemyslím si, že by se to po roce mělo nějakým způsobem měnit. Když už jsme k tomu přistoupili, měli bychom dát projektu více času, aby se ukázalo, jestli je to životaschopné, nebo ne," zdůraznil.

Podle experta ČT Martina Hyského by si mělo vedení FAČR vzít příklad z termínových listin v Německu. Tam tým od prvního kola po finále absolvuje pouze šest zápasů za sezonu, tedy o tři méně, neboť se nehrají odvety. "Hraje se jen úterý a středa, termíny jsou pevně dané a manšafty s tím nemohou hýbat," zdůraznil Hyský.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Ivo Lubas a Martin Hyský k Poháru ČP

"Budu nadšen, až bude mít pohár pevné termíny – úterý, středy, čtvrtky. Ale bohužel to možné není. Televizní schéma je u nás pátek až pondělí. Jestli si jedno mužstvo vybere televize na pondělí a posléze konkurenční televize na pátek, tak je týden pro mužstvo strašně krátký a musíte hledat náhradní termín," reagoval Lubas.

Chybná je podle ředitele oddělení profesionálního fotbalu i námitka, že kvůli třítýdenní pauze se liga bude dohrávat příliš pozdě a pro diváky v nekomfortním počasí. "Pokud bychom s Gambrinus ligou skončili někdy v půli listopadu, jen připomínám, že Liberec a Plzeň hrají 11. a 12. prosince závěrečná utkání v rámci Evropské ligy a Ligy mistrů. Myslím si, že Pavel Vrba ani Jaroslav Šilhavý by nebyli nadšeni, kdyby téměř měsíc čekali na poslední soutěžní utkání bez jakékoli přípravy v lize," uzavřel Lubas.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články