Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Domninová se Šabalinem se vrátili na evropský taneční trůn

Tallinn - Ruští krasobruslaři Oksana Domninová a Maxim Šabalin se po roční pauze znovu radují z evropského titulu v soutěži tanečních párů. Úřadující mistři světa, kteří loni ze soutěže odstoupili kvůli partnerovu bolavému kolenu, v Tallinnu udrželi náskok před Italy Federikou Faiellaovou a Massimem Scalim. Bronz získali obhájci titulu Jana Chochlovová a Sergej Novickij z Ruska. Volné tance se odehrávaly bez české účasti, protože Kamila Hájková s Davidem Vincourem do nich z osmnáctého místa po originálním tanci nepostoupili.

Domninová se Šabalinem zvolili poměrně málo známý hudební doprovod z filmu Dvojí život Veroniky a nevyvarovali se drobných technických chyb. Nesoulad se objevil především při sérii sólových tanečních otáček. Ziskem 94,98 bodu zůstali deset bodů za svým maximem a z titulu se radovali jen díky náskoku z povinného tance. 

Stejně jako v originálním tanci je totiž i dnes předčili Faiellaová a Scali. Ti na rozdíl od ostatních medailových kandidátů nesáhli k expresivnímu pojetí dramatické hudby, ale k civilnímu ztvárnění Příběhu emigrantů od Nina Roty. Ruské favority porazili díky vyšší technické obtížnosti programu, ale pětibodové manko smazat nedokázali. Stejně jako loni tak skončili na ME stříbrní.


Titul z Helsinek neobhájili Chochlovová s Novickým, kteří museli tvrdě bojovat alespoň o bronz. Při vystoupení na hudbu z opery Pták Ohnivák partnerka zaujala červeno-žlutým kostýmem, který doplnila chocholkou nad čelem. Rozhodčí jejich experiment, kdy v posledních vteřinách změnili operní doprovod na moderní aranžmá, zařadili v dnešním večeru na třetí místo.

Až v poslední minutě jízdy přišli o šanci na první velkou medaili Francouzi Nathalie Pechalatová a Fabian Bourzat. Jejich dramatický volný tanec v závěru nabíral na tempu a gradoval, což partner zřejmě kondičně nezvládl. Udělal velkou chybu při sólových otočkách, kdy se předčasně dotkl zvednutou nohou ledu, a vzápětí mu chyběla lehkost při jedné ze zvedaček. 

Francouzi tak nesmazali mizivou ztrátu dvou setin na bronz, s níž vstupovali do dnešní soutěže. Za Chochlovovou s Novickým nakonec zaostali o 1,16 bodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články