Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Damková: Bohužel nemám deset Královců

Praha – Výkony rozhodčích a hlavně jejich chyby jsou častým tématem diskuzí zvláště v jarní části fotbalové ligy. Naposledy se na výroky sudího Kovaříka zlobily Sparta i Plzeň po vzájemném utkání 19. kola, ve kterém jeden z nejlepších tuzemských rozhodčích několikrát výrazně chyboval. "První tři kola nám už něco napověděly, ale zúčtování výkonů rozhodčích přijde až po 30. kole," říká předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. Svůj výběr arbitra pro ostře sledovaný duel úřadujícího mistra na hřišti lídra tabulky ale hájí.

Dagmar Damková
zdroj: ČT4

"Libor (Kovařík) měl na podzim stabilní formu, i na jaře první dvě kola odpískal s přehledem, proto volba padla na něj. Obávala jsem se, že kdybych nasadila Pavla Královce, naši momentální jedničku, který je opravdu v top formě, přišly by spekulace, že je z Domažlicka, z Plzeňského kraje a všichni by za tím viděli něco nekalého," je přesvědčena Damková. "Bohužel nemám pět nebo deset Královců," lituje. Rozhodčí Královec pravidelně rozhoduje utkání evropských pohárů a jako čtvrtý rozhodčí se podívá i na letošní mistrovství Evropy.

Kovaříkovi se v utkání nepovedlo hned několik momentů. Žlutou kartu od něj za úmyslnou ruku dostal Sparťan Matějovský, ačkoliv se kontaktu ruky s míčem nemohl nijak vyhnout. "Žlutá karta pro Matějovského být neměla. Ruka to byla, ale ne na kartu, nebyl zde žádný úmysl a bylo vidět, že se brání, aby nedostal do obličeje," argumentuje Damková a dodává: "Vždy rozhodčím říkám, aby dávali karty za to, co vidí celý stadion, ne, co vidí jenom oni."

Je nám líto, video expirovalo.
Dagmar Damková ve Studiu fotbal

Rozhodčí špatně vyřešil i situaci, kdy sparťanský stoper Zápotočný zasáhl plzeňského Koláře šlapákem do břicha. "Zde měla následovat rovnou červená karta za surovou hru, a pokud ne, tak minimálně na žlutou kartu ten zákrok byl," vysvětluje bývalá ligová rozhodčí. Damková chce právě surovou hru více hlídat a přísněji trestat. "Na prvním místě je zdraví hráčů, pak až všechno to ostatní," nepochybuje. Zápotočný v utkání za svůj zákrok bez úmyslu hrát míč potrestán nebyl.

Nejvážnější chybu udělal Kovařík poté, co odpískal penaltu po zákroku obránce Jarošíka na pronikající Pilaře. Opakované záběry totiž prokázaly, že ke kontaktu mezi hráči vůbec nedošlo a plzeňské křídlo celé situaci teatrálním pádem ještě přidalo. "Byla to těžká situace, i většina diváků si zprvu myslela, že to penalta je. Pilař to udělal chytře, ale pro rozhodčí existuje určitá pomoc. Pokud hráč vyskočí a ruce mu jdou nahoru, z 99 procent filmuje," objasňuje Damková. "Když zakopnete a padáte, dáte si přeci ruce před sebe a chráníte se, ne, že naopak ještě vyskočíte."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články