Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Další skandál na obzoru? Rusové si v Soči měli vyměňovat pozitivní vzorky sportovců

New York - Nejméně patnáct ruských medailistů z olympiády v Soči si k úspěchu pomohlo zakázanými prostředky, uvádí New York Times. Mělo jít o systematický dopingový program, který běžel s vědomím státních představitelů. Mozkem celého systému měl být doktor Grigorij Rodčenkov, který byl v minulosti spojován s kauzou ruských atletů a který nyní svůj program popsal. Zahrnoval pašování pozitivních vzorků z oficiálního skladiště a manipulaci s nimi.

Zimní olympijské hry v Soči
zdroj: ČT Brno

Rodčenkov uvedl, že sám vymyslel koktejl s třemi druhy drog, který smíchal s alkoholem a podával ruským sportovcům. Mělo jít o ty největší hvězdy zimní olympiády v Soči včetně dvou bobistů, kteří získali zlato, a čtrnácti členů týmu běžců na lyžích. Samotný doping ale není na celé věci tím nejzajímavějším - jde spíš o systematiku zakrývání důkazů, na níž se podíleli členové laboratoře, zaměstnanci tajné služby a pracovníci ministerstva sportu.

Práce před Soči pro Rodčenkova začala na podzim 2013. Do laboratoří, které pod něho spadaly, začal docházet muž z tajné služby, který dohlížel na práci. Speciálně ho zajímal způsob, jakým jsou uchovávány lahvičky s močovými vzorky, od nichž si měl odnášet jejich kovové uzávěry. "Bylo zřejmé, že se do nich snaží dostat," uvedl jeden ze zaměstnanců laboratoře pod podmínkou anonymity. Nakonec se to neznámému muži skutečně podařilo a promyšlený proces mohl začít naostro.

Díra ve zdi, kterou se v Soči vyměňovaly močové vzorky
zdroj: New York Times autor: Grigorij Rodčenkov

Samotný proces manipulace se vzorky působí jako ze špionážního filmu. Ruští antidopingoví experti měli spolu s členy tamních tajných služeb vyměňovat močové B-vzorky, které se skladují po dobu deseti let pro případ, že by byly potřeba pro potvrzení nebo vyvrácení pozitivního testu. Pracovníci tyto vzorky, o nichž věděli, že budou pozitivní, měnili za "čisté". Ty přitom sportovci odevzdali měsíce předtím, než olympiáda vůbec začala. Rodčenkov uvedl, že takto vyměnili na stovku vzorků - z ruských sportovců poté nikdo neměl pozitivní test.

Podle vlastních slov měl Rodčenkov dostávat každý večer seznam od ministerstva sportu, na němž byla jména závodníků, u nichž bylo potřeba vyměnit vzorky. Přesunul se do místnosti, která sousedila s oficiálním skladištěm zkoumaných vzorků - pracovník přímo ve skladišti mu dírou podal lahvičku, kterou si měl vzít pracovník tajných služeb. Ten ji po pár hodinách vrátil otevřenou spolu s čistou močí. Rodčenkov se svým týmem vylili původní vzorek, vyčistili lahvičky a nalili do nich přivezenou moč, kterou doplnili vodou nebo solí tak, aby to vzhledem k A-vzorku nevypadalo příliš podezřele. Pak materiál zavřeli a předali zpět skrz zeď. Jejich práce, pod jedinou lampou a za přelepenými okny, mohla nad ránem skončit.

Grigorij Rodčenkov: "Sportovci jsou jako malé děti. Vezmou si všechno, co jim dáte do ruky."

"Lidé oslavují olympijské vítěze, ale jsme to my, kdo pracuje v noci a čistí jejich moč. Dovedete si představit, jaká je realita olympijského sportu?" říká nyní Rodčenkov. "Na olympiádu jsme byli plně připraveni, měli jsme tolik znalostí i zkušeností jako nikdy předtím. Pracovalo to jako švýcarské hodinky," popsal.

Rodčenkov byl šéfem antidopingové laboratoře, kterého po Soči prezident Vladimir Putin vyznamenal státní cenou. Když však na podzim 2014 propukla kauza ruských atletů, kvůli níž byli Rusové vyloučeni z mezinárodních soutěží včetně olympijských her v Riu, byl donucen rezignovat. Z obavy o vlastní bezpečnost se poté přestěhoval do Spojených států.

Zdroj
ČT sport, New York Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články