Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Curleři vezou historicky první medaili z ME

Praha – Premiérovou medaili vezou z mistrovství Evropy čeští curleři. V utkání o bronz rozdrtili čeští reprezentanti vedení skipem Jiřím Snítilem Dány 12:4 už po osmém endu. Češi přitom neměli daleko ani k ještě většímu úspěchu, v semifinále ale prohráli s Norskem 4:6.

Český skip Jiří Snítil
zdroj: ČT24 autor: Isifa/EPA

Češi hned na začátku prohrávali s Dánskem 0:1, ale rychle vývoj otočili. Po třetím endu vedli 3:1. Ještě jednou nechali soupeře snížit, ale pak je jasně přehráli - získali třikrát po třech bodech a zápas ukončili předčasně už po osmém endu.

O bronzové medaile českých curlerů se vedle skipa Snítila zasloužili jeho bratr Martin, Jindřich Kitzberger, Marek Vydra a Jakub Bareš. Dosud nejlepším českým umístěním na evropském šampionátu bylo čtvrté místo z loňského turnaje v Moskvě, kde první útok na cenný kov ještě nevyšel.

Reprezentanti zvládli výtečně už základní část elitní skupiny A, v které se hraje systémem každý s každým. Prohráli pouze se Švédy a Nory, sedmkrát zvítězili a skončili druzí. V play-off pak nestačili ve čtvrtek na suverénní Švédy a v pátečním semifinále o postup do boje o zlato ani na Norsko, nad kterým vedli 2:1, ale prohráli 4:6.

Češi se z Karlstadu kvalifikovali na mistrovství světa v kanadské Victorii. Na přelomu března a dubna budou bojovat o body do olympijského žebříčku a přímý postup na hry v Soči 2014. Pokud by neuspěli, o premiérovou účast v turnaji pod pěti kruhy budou moci usilovat v dodatečné kvalifikaci na konci příštího roku. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články