Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

ČOV se chystá na Vancouver, zařizuje bydlení

Praha - Více než devadesát sportovců možná pojede příští rok na zimní olympijské hry do Vancouveru a Český olympijský výbor (ČOV) už nyní řeší, jak zřejmě rekordní výpravu ubytuje. Dosud splnilo kritéria a získalo nominační místo pro Českou republiku 81 sportovců. Na minulých hrách v Turíně bylo 83 reprezentantů. Umístění ubytování v olympijské vesnici ve Vancouveru české výpravě radost neudělalo. "Je úplně na opačné straně, než jsme požadovali," řekl na dnešním setkání s novináři šéf olympijské mise a místopředseda ČOV pro sport František Dvořák.

Poslední návštěva olympijského města před hrami ho čeká v říjnu, kdy se budou dolaďovat organizační detaily. "A také zkusíme něco udělat s tím bydlením v olympijské vesnici, je to hrozně daleko od jídelny, parkoviště či mezinárodní zóny," prohlásil. Kvalitou prý bude bydlení srovnatelné s byty na dobře zorganizovaných letních hrách loni v Pekingu.

Byty ve vesnici budou o třech dvoulůžkových pokojích se společnou místností, kuchyní a minimálně se dvěma koupelnami. Podobně budou bydlet sjezdaři a klasičtí lyžaři ve Whistler Mountains, zhruba 130 kilometrů od Vancouveru. "Tam naopak mají umístění bytů v horské vesnici dokonalé, blízko všeho," uvedl Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Vancouver se blíží

ČOV chystá také "azylové" domy pro akrobatické lyžaře, kteří budou závodit v Cypress Mountains. Střediska leží zhruba jen 30 kilometrů od centra Vancouveru, ale cesta vede přes most zvaný Lví brána přes zátoku Burrard, kde jsou ve špičce více než hodinové zácpy. "Byli jsme ujištěni, že v olympijském provozu to bude vyřešeno olympijským pruhem s jednosměrným provozem a monitorovacím systémem kvůli urychlení provozu dopravy," řekl Dvořák.

Přesto svolil a dům mimo jiné pro skikrosaře Tomáše Krause, boulařku Nikolu Sudovou či snowboardistu Michala Novotného objedná a zaplatí. "Když to přispěje ke klidu, nemáme s tím problém. Bude tam závodníků víc, mohou se prostřídat," prohlásil Dvořák. Podobné zázemí zřejmě dostanou i sjezdaři. "Aby měli u cíle místo na odpočinek a regeneraci třeba mezi koly nebo v případě špatného počasí. To je rozumné," připustil Dvořák.

Do Vancouveru poletí česká výprava speciály

Neměly by se tak opakovat půtky s týmem slalomářky Šárky Záhrobské, která vyžadovala v Turíně samostatné bydlení u tratí, stejně jako běžkařka Kateřina Neumannová. "Naším partnerem v jednání je lyžařský svaz, ten musí vznést požadavky," prohlásil Dvořák. "S klasickými lyžaři ani hokejisty problém nebude," ujistil.

Kritéria se dají plnit až do 17. ledna příštího roku, nominaci navrhne 20. ledna výkonný výbor ČOV a o den později ji bude schvalovat plénum. Do Vancouveru bude česká výprava cestovat leteckými speciály. "To bude příjemné kvůli nadváze a zvláštnímu vybavení," řekl Dvořák.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články