Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

ČOV by měl být nejvyšší autoritou, shodli se Kaderka s Haníkem

Praha – Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) hledá nový systém fungování sportu u nás. Po důkladné inventuře předešlého vedení by se mělo začít uvažovat o postupném propojování s Českým olympijským výborem (ČOV). Ten by se tak měl stát nejvyšší autoritou. O možnostech budoucího vývoje českého sportu debatovali v pořadu České televize Na slovíčko předseda Českého volejbalového svatzu Zdeněk Haník a předseda Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Zdeněk Haník a Ivo Kaderka
zdroj: ČT24

"Loňský rok nebyl o sportu, ale o úvěrech, obligacích, splátkách, nabídkách investorů a velkém bankrotu společnosti Sazka," konstatoval Kaderka.

ČSTV by proto mělo co nejrychleji najít novou roli a pracovat na obnově ztracených pozic, míní s Kaderkou také Haník. "ČSTV se musí zařadit do struktury, jejíž největší autoritou bude pravděpodobně olympijský výbor," prohlásil předseda volejbalového svazu. "Určitě dojde k nějaké konvergenci a budeme se postupně k olympijskému výboru přibližovat," doplnil Kaderka. "Jak je tomu v ostatních vyspělých zemích, olympijský výbor bývá hlavní sportovní autoritou a jeho předseda bývá považován za šéfa sportu v té které zemi," dodal.

Podle Haníka nejsou třeba dvě duplicitní organizace. "ČOV má mezinárodní autoritu a má domácí prestiž. Myslím, že tento směr je patrný a očekávaný," zdůraznil šéf českého volejbalu.

Ivo Kaderka:

"Přišli jsme téměř o všechno, teď nemáme nic a musíme začít hrozně makat."

První zasedání nově zvoleného výkonného výboru ČSTV je na programu 9. února, do té doby chce nové vedení očistit organizaci od funkcionářů, kteří jsou spojeni se Sazkou a následně provést inventuru toho, co se v minulých letech s organizací dělo. "Musíme se podívat do skříní, kolik a jakých kostlivců na nás vypadne. Udělat si inventury a audity. Musíme zjistit, jak jsme na tom s majetkem. Tohle bude priorita," upozornil Kaderka s tím, že nelze v tuto chvíli odhadnout, za jak dlouho se ČOV stane opravdovou vůdčí organizací českého sportu.

Haník se především snaží obnovit celkovou strukturu sportu. "Oba s Ivem sedíme v komisi olympijského výboru pro reorganizaci sportu. Chceme pracovat na tom, jak obnovit jednotnost sportu – nemyslím centrální řízení, ale potřebujeme jednotnou autoritu," upozornil Haník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články