Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Člověk si připadá jak řešitel hlavolamu, řekl o přelezu Dawn Wall Ondra

Praha – Adam Ondra se po vítězství na mistrovství světa rozhodl zkusit přelézt jednu z nejtěžších velkých stěn světa – Dawn Wall v masivu El Capitan. Cíl splnil a překonal dokonce nejrychlejší čas. Zpráva o výjimečném výkonu obletěla svět. Samotného Ondru obrovský zájem překvapil. Přiznal, že za rekordy nemířil, důležité pro něj bylo poctivé zdolání náročné výzvy.

Adam Ondra
zdroj: ČTK autor: Michal Krumhanzl

"Že jsem to vylezl o deset dní dříve než prvovýstup, to pro mě není důležité. Ale že jsem to vůbec poctivě vylezl," uvedl Ondra v chatu pro facebookový profil ČT sport.

Ondra neměl s takto velkými a náročnými stěnami zkušenosti, přesto si zvolil hned ten nejtěžší "big wall" na světě. Připustil, že možná nejsložitější bylo už samotné nacvičování přelezu. Testy strávil 3,5 týdne, než se vydal na ostrý pokus.

Na milimetrové hraně

"Člověk si občas připadá jak řešitel nějakého hlavolamu," uvedl. Překvapil ho lezecký styl. "Někdy jsou ty chyty a stupy naprosto neznatelné. Častý styl lezení, který se tam objevuje, je tzv. sokolík. Je tam kout a malá trhlinka. Sama o sobě by byla dobrá, ale nikde nejsou žádné stupy. Yosemitská žula nemá moc velké tření. Aby se vám noha nesmekla, musíte silou tlačit proti ní. Nebo se často stojí na stupech, které mají několik milimetrů," popisoval detaily Ondra.

První dva dny vylezli Ondra se spolulezcem Pavlem Blažkem třináct lanových délek, třetí den odpočívali, aby byli čtvrtý den fit na nejtěžší délku celé cesty, tj. čtrnáctou. A přišla krize. "Cítil jsem velký tlak. Věděl jsem, že bych to měl vylézt, ale hlava v té době dost selhala. Byl jsem hodně nervózní a nebyl jsem nohama dostatečně precizní. Dal jsem sedm neúspěšných pokusů. To na mě hodně psychicky padlo. Věděl jsem, že ten další den to musím dát stoprocentně. Nemohl jsem usnout," zavzpomínal Ondra.

Pohlcen adrenalinem

Povedlo se. Za osm dní byl u cíle. "Únava na mě padla, až jsme sešli dolů. V ten moment jsem se cítil docela čerstvý a neříkám nesmrtelný, ale adrenalin vás pohltí. Bylo to velké zadostiučinění i pro mé parťáky, kteří pro mě přes měsíc pracovali," popsal Ondra.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra: Je to pohádka, takový zájem jsem nečekal

Ondra si splnil jeden ze snů. Informační smršť a zájem o jeho výkon byly pro něj překvapením. "Hlavně jsem překvapen tím zájmem v Česku. Tím možná největším překvapením je nominace do top desítky Sportovce roku," uvedl třiadvacetiletý lezec. "Že se lezení stává mediálně viditelnějším, je jenom dobře," dodal.

V hledáčku 9c

Ondra patří k nejlepším lezcům světa, což sám několikrát uvedl. "Patřím určitě mezi nejužší špičku," řekl brněnský rodák. Hovoří za něj výkony. Patří k minimu lezců, kteří zdolali nejobtížnější cesty označené 9b+. Přesněji řečeno na světě existují pouze tři trasy s takovou
klasifikací a dvě z nich dokázal vylézt pouze on. J
e také mistrem světa v lezení na obtížnost, vicemistrem v boulderingu a k tomu přidal nyní ohromující výstup na Dawn Wall. "Tyhle tři úspěchy jsou na stejné úrovni."

V budoucnu chce dál pracovat na nejobtížnější lezecké cestě 9c v Norsku v oblasti Flatanger. "To je srdeční záležitost," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články