Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Cíle sdruženářů? Zlepšit skok a útok na medaili ve sprintu dvojic na MS

Praha – Za sebou mají dva podniky Světového poháru, které jim jasně odhalily, na čem je potřeba zapracovat. Čeští sdruženáři se v Ruce i Lillehammeru potýkali se skokem. Za očekáváním zůstal na můstku především Tomáš Portyk a nedařilo se tolik ani Miroslavu Dvořákovi. Oba doufají, že formu vyladí především směrem k mistrovství světa ve finském Lahti, kde by spolu mohli při troše štěstí bojovat o stupně vítězů ve sprintu dvojic.

Čeští sdruženáři Miroslav Dvořák (vlevo) a Tomáš Portyk
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Dvacetiletý Portyk v předešlých sezonách patřil mezi sdruženáři k nejlepším skokanům. V SP už i skokanskou část vyhrál, ale v úvodu této zimy v Kuusamu i Lillehammeru se najednou ocitl po skoku až za třicátou pozicí. "Na to jsem nebyl zvyklý. To bylo divoký a trošku jsem se s tím pral," řekl juniorský mistr světa.

Češi neměli před startem sezony dostatek skoků a Portyk si na sebe kladl možná přemrštěná očekávání. "Nedařilo se mi, zbytečně jsem přemýšlel a skoky nebyly automatické. Sezona je dlouhá a doufám, že se to vrátí do normálu. Snad se brzy vrátím po skoku do desítky a v běžecké části to bude lepší," věřil Portyk.

Žádný konkrétní problém ve svém skokanském projevu nevypozoroval. "Ne, nic tam není. Akorát byl asi větší tlak, chtěl jsem víc, než mi je dáno, a proto jsem skočil špatně," řekl Portyk. "Hodně lidí mi před závody psalo, že bude pódium a super výsledek. Nebyl jsem nervózní, ale hlava asi přepnula a chtěl jsem moc. Bude stačit, když udělám svůj průměrný skok a bude do deseti," řekl Portyk.

Je nám líto, video expirovalo.
Sdruženáři bojovali na SP s počasím a skoky. Formu ale připravují na MS

V úvodním závodu ve Finsku neskákal dobře ani Dvořák, protože vzhledem k zdravotním problémům v přípravě neabsolvoval moc soustředění. "Na velkém můstku jsem měl skoků poskrovnu, natož dobrých. Těch bylo vzácně, což se v konkurenci projeví, protože každá malá chyba je dost znát," vysvětlil Dvořák.

Oba doufají, že v Harrachově bude připraven můstek, nebudou nikam cestovat a v klidu potrénují doma. "Můstky byly před sezonou v havarijním stavu, ale přišla injekce od lyžařského svazu, aby se dalo v zimě skákat. Pokud se tam ale nic nestane, tak to do budoucna nevypadá dobře, což by pro skoky a kombinaci byla cesta pomalinku k zániku," varoval sportovní ředitel severské kombinace Tomáš Slavík.

Portyk i Dvořák směřují svoji výkonnost k šampionátu v Lahti. Ve Finsku by podle Slavíka, jejich reprezentačního kolegy z předloňska, mohli zaútočit na stupně vítězů ve sprintu dvojic. "Ve svěťáku to tak bylo," připomněl Dvořák loňský závod SP právě v Lahti, v němž skončili s Portykem pátí s minimálním odstupem na bronz. "Papírově na to mají a každopádně cesta k medaili je v soutěži družstev otevřená," uvedl Slavík.

"Úspěch se bude odvíjet od skoku, tak doufám, že ho vyladíme. A když budeme v kontaktu s nejlepšími, dá se bojovat o přední místa," souhlasil Portyk. Jak se to české dvojici podaří, to se uvidí 3. března, kdy se týmový sprint v Lahti bude konat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články