Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Chalupa věří, že Synkovi atmosféra v Račicích pomůže

Račice - Za největšího českého favorita na medaili považuje Václav Chalupa na mistrovství Evropy veslařů v Račicích Ondřeje Synka. Šampionát se na území České republiky vrátil po 56 letech, ale na rozdíl od předchozích dvou, které se konaly v Praze, jej ode dneška poprvé hostí kanál v Račicích. Mezi pěti stovkami závodníků ze čtyřiatřiceti zemí je také čtyřiadvacet veslařů z České republiky, a Chalupa čeká minimálně pět finálových účastí. 

Václav Chalupa
zdroj: ČT24

Podpora českých fanoušků by mohla hodně pomoci hlavně zkušenému skifaři Ondřeji Synkovi. To potvrdil jeho slavný předchůdce Václav Chalupa. "Pro některé méně zkušené závodníky to může být i trochu svazující, ale třeba pro Ondru Synka ta atmosféra, fanoušci, kteří mu fandí, je určitě podporou," vysvětluje česká veslařská legenda.

Synek, který má tři olympijské medaile a čtyři cenné kovy z evropských šampionátů, se ovšem bude muset poprat se silnou konkurencí – v jeho disciplíně ho čeká dvaadvacet soupeřů. A kdo budou ti největší? "Bude tu například Ondrův přemožitel z olympijských her Damir Martin z Chorvatska a pak švýcarský a běloruský skifař, kteří jsou pravidelnými účastníky finálových bojů."

Je nám líto, video expirovalo.
Synek s přehledem ovládl svou rozjížďku v Račicích

Podle Chalupy by měly bojovat o medaile kromě Synka i dvojka bez kormidelníka, dvojskif žen a dvojskif mužů lehké váhy. Účast ve finále má už jistou i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah. "Těch totiž přijelo jen pět," vysvětluje Chalupa.

Dušan Macháček, předseda Českého veslařského svazu, je spokojený s úpravou račické Labe Areny, v níž se šampionát koná a považuje ji za jeden z nejlepších veslařských areálů na světě. "Máme například unikátní pětipatrovou klimatizovanou cílovou věž, kterou nám všichni závidí," vysvětluje šéf tuzemského veslování s tím, že manuál od světové federace měl tisíc stran a příprava mistrovství zabrala dva roky.

Za nejsilnější výpravy lze považovat tradiční veslařské velmoci, jako jsou Německo, Británie a Itálie. Jejich výkony budou moci sledovat diváci na tribunách, i pomocí velkoplošných obrazovek. "Největší zájem čekáme v neděli, kdy se pojedou finále, to by mohlo být i vyprodáno, ale jsme schopni navýšit kapacitu, takže všichni zájemci se sem vejdou," říká Macháček s tím, že parkoviště pro diváky je připraveno ve Štětí a z něho bude jezdit každých deset minut autobus, který diváky přiveze zdarma až k tribuně. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články