Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Čeští lyžaři pomyslně otevřeli předolympijskou sezonu

Praha - Čeští lyžaři pomyslně otevřeli nadcházející předolympijskou sezonu. Na domácích svazích a tratích se představí světová špička při čtyřech světových pohárech. Zajímavý bude únorový závod SP ve skikorsu ve Špindlerově Mlýně. Premérou bude podnik snowboardistů v disciplíně slopestyle. Vrcholem zimy budou pro všechny světové šampionáty.

"Věřím, že sezona bude úspěšnější než ta loňská a že navážeme na předloňské výsledky," řekl Lukáš Sobotka, předseda Svazu lyžařů České republiky, který v roce 2013 oslaví 110 let od svého založení.

Mistrovství světa budou do jisté míry generálkou před olympijskými hrami v roce 2014 v ruském Soči. "Na mistrovstvích se chceme ucházet o co nejlepší výsledky, takže medaile, medaile a medaile," řekl Sobotka a směrem k olympiádě dodal: "Doufám, že se nám podaří v co nejširším týmu se nominovat na olympiádu, abychom měli důstojné zastoupení a v některých disciplínách byli bráni i za favority."

Rozpočet svazu lyžařů dosahuje zhruba 80 milionů korun a k tomu přináší dceřiná marketingová společnost CS Ski dalších cca 20 milionů. "Kumulativně jsme si schopni sáhnout na sto milionů, svaz je docela v dobré kondici," řekl Sobotka. Pochvaloval si smlouvy o pronájmu lyžařských areálů ve Špindlerově Mlýně a v Peci pod Sněžkou. "Do budoucna by měly zajistit významný obnos do rozpočtu svazu lyžařů," dodal.

Češi to s organizací umí

Světový pohár v letech na lyžích bude hostit Harrachov a závody 2. a 3. února 2013 budou generálkou na MS v letech 2014. V Liberci se uskuteční 12. a 13. ledna běžecké sprinty a skikrosaři pojedou ve Špindlerově Mlýně 23. a 24. února. Poprvé se v Česku objeví SP snowboardistů a pojede se slopestyle.

"Je to sousto Světových pohárů, které ne všechny lyžařské svazy zvládnou a organizují, ale Česko patří k dobrým organizátorům a věřím, že sezona bude zajímavá," řekl Roman Kumpošt, český zástupce ve světové federaci FIS.

K vrcholným událostem zimy na českém území bude patřit i juniorské mistrovství světa v klasickém lyžování 20. až 27. ledna v Liberci na můstku pod Ještědem a tratích ve Vesci. "V juniorech jsme v posledních letech ustoupili z pozic, proto je potřeba znovu nastartovat práci s mládeží," řekl Petr Graclík, generální sekretář svazu.

SP v České republice v sezoně 2012/2013:

Běh na lyžích: 12.13. ledna 2013, Liberec - sprinty,

Lety na lyžích: 2.3. února 2013, Harrachov,

Skikros: 23.24. února 2013, Špindlerův Mlýn,

Snowboarding: 15.16. března 2013, Špindlerův Mlýn - slopestyle.

Juniorské mistrovství světa v klasickém lyžování: 20.27. ledna 2013, Liberec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články