Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Česká stopa na prvním místě. Vyjednat televizní práva trvá i rok

Praha – Mít pestré a divácky atraktivní vysílání si ČT sport klade na srdce jako první. Při výběru televizních práv proto myslí i na méně populární a rozšířené sporty, opomenout ale nemůže ani velké akce, to vše s důrazem na české sportovce. Získat televizní práva k některým sportům nicméně často nebývá nic jednoduchého. Vyjednávání může trvat klidně i rok. "Je to však základní kámen k tomu, abychom mohli vysílat," řekl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský v pořadu Čtyřka Sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtyřkamera

Při výběru sportovních přenosů řeší zástupci České televize několik kritérií. "První veličinou je vyjednávací cena. Druhou je to, co televize dokáže nabídnout, protože se velice často stává, že ten, kdo poskytuje kvalitní práva, chce mít jistotu odvysílání v celoplošnosti. V případě účasti českého týmu dbá i na kvalitní výrobu," vysvětlil Ponikelský. Velkou roli pak hraje i divácký zájem.

Po zvážení kritérií si ČT vybere konkrétní šampionát, soutěž či zápas a začíná kolotoč jednání o prodeji práv. To může být dlouhým, několikaměsíčním maratonem. "Některá jednání, zejména u seriálů, u dlouhodobých smluv, je to otázka roční přípravy a dlouhodobého, komplexního přístupu ke všem jednotlivým bodům a položkám," uvedl vedoucí zahraničních operací ČT sport Vladimír Drbohlav.

Výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský: "V rámci úlohy veřejnoprávní televize se snažíme dělat tzv. veřejnoprávní mix. Nabízíme prostor menším sportům a mixujeme to s tím, co zajímá celý svět: olympijské hry, Evropská liga, Liga mistrů, mistrovství světa v hokeji. Utváříme tak ucelené vysílání, kde je jednotnou linií česká stopa."

Součástí televizních práv bývají v současnosti už i práva internetová (resp. mobilní). Ta mohou být prodávána v tzv. jednotném balíčku, nebo i samostatně. Proto už ČT sport nevysílá Synot ligu a domácí fotbalový pohár na svém webu. Tam naopak v roce 2016 zůstanou extraligové zápasy i utkání českých fotbalistů na ME ve Francii, dále pak duely českého hokejového nároďáku na MS v Rusku nebo obrovská porce "živáků" ze Světového poháru v biatlonu a přenosy z olympijských her v Riu.

V posledních letech dostává prostor na těchto webových stránkách ČT stále více přenosů, některé z nich pak dokonce exkluzivně - většinou z důvodu, že na ně není prostor ve vysílání, kde v tu chvíli běží živě další plánované pořady. Obvyklý argument diváků, proč přenosy neběží i na ČT2, má jednoduché vysvětlení: stanice má svůj naplánovaný program, a děje se tak pouze ve výjimečných případech s dostatečným předstihem, jako např. naposledy při letošním finále Fed Cupu mezi českými a ruskými tenistkami nebo během letních a zimních olympijských her.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Christine Olsson

V ojedinělých případech se smlouva podepíše těsně před startem události. "Jednou jsme vyjednávali fotbalový turnaj ve Spojených arabských emirátech a práva jsme získali deset minut před výkopem. Kdybych neměl domluven s jejich inženýrem přístup na satelit, tak by se to nikdy neuskutečnilo," vzpomínal Drbohlav.

Kromě dlouhodobějších pohárových soutěží kupuje ČT práva i na jednotlivé zápasy a na evropské či světové šampionáty. Jejich součástí můžou být např. i další pořady. "Získali jsme třeba zápasy fotbalistů, ať už v kvalifikacích, nebo na šampionátech. K tomu jako služba divákům i těm, kteří se zajímají o fotbal, jsou magazíny, doprovodné programy, které představují účastníky, které tu problematiku představují i v období, než zápas proběhne," doplnil Drbohlav.

ČT sport se snaží do vysílání zahrnout všechny sporty - od těch s malou členskou základnou až po ty, které se provozují ve všech zemích světa. Důležitou roli ale hraje český zástupce. "Jsme Česká televize, takže naším heslem je, že sledujeme českou stopu. Tam, kde je český sportovec, národní či klubový tým, tam je ta chvíle, kdy nás to zajímá. A kde ten tým má šanci na úspěch, o to nás to zajímá více," přiblížil Ponikelský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články