Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Česká smíšená štafeta biatlonistů na úvod devátá, Moravcovi nevyšla střelba

Östersund - Obhajoba zlata ze smíšených štafet v prvním podniku světového poháru českým biatlonistům nevyšla. V Östersundu sice předával před posledním úsekem Michal Šlesingr jako první, ale finišující Ondřej Moravec pokazil střelbu vleže a celkově doběhl jako devátý. Závod tradičně rozjížděla Veronika Vítková, která předávala Evě Puskarčíkové. Ve Švédsku nakonec vyhrála smíšená štafeta Francie před Norskem a Německem.

Biatlonistky při smíšené štafetě v Östersundu
zdroj: ČTK/AP autor: ROBERT HENRIKSSON

Před rokem čeští biatlonisté v Östersundu úvodní mix vyhráli a zahájili ideálně olympijskou sezonu, kterou korunovali na Hrách v Soči pěti medailemi. Dnes byla česká sestava z poloviny jiná: Gabrielu Soukalovou, jež se po nemoci nedostala do formy, nahradila Puskarčíková a před Jaroslavem Soukupem dostal přednost Šlesingr.

Právě on na třetím úseku vytáhl českou štafetu ze šestého místa na první, jenže Moravce zradila úvodní ležka. Když podruhé dobíjel, vypadl mu náboj. Dlouho mu trvalo, než ho dostal do komory, a na čelo závodu ztratil přes půl minuty.

"Vypadl mu náboj, byla to chybka, ale stává se to. Když ho hledal, zdržel se jak na trestném kole. Viděl jsem, jak na podložce náboj loví, nešel mu sebrat. Jakmile se zaváhá, výsledek je takový. Ale byli jsme vidět a bojovali do poslední chvíle," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Při poslední střelbě musel český finišman znovu dobíjet a natěšeným fanouškům připravil zklamání až devátou příčkou. "Nepovedlo se mi to vůbec. Ale chybami se člověk učí. Vzal jsem si novou značku rukavic, ty původní jsem vyměnil za o číslo větší a nebyl jsem v nich schopen náboj sebrat," vysvětlil Moravec. "Už to znovu neudělám, ale na druhou stranu, kdybych střílel bezchybně, mohl jsem se toho všeho vyvarovat," uvedl.

Česká štafeta dobíjela celkem třináctkrát. "Bylo evidentní, že Michal spěchal, protože chtěl odjet první. Zbyl mu jeden náboj, ale pohlídal si ho, ukázal, že si o místo (ve štafetě) řekl právem. Jel výborně. I Eva to zvládla dobře a Verča první úseky stabilně zvládá," zhodnotil Rybář.

Šlesingr i Vítková se cítili dobře

Jedenatřicetiletý Šlesingr si pochvaloval zejména běžecký výkon. "Dobíjení vstoje mohlo být jistější. Ale jsem rád, že jsem dokázal ustát poslední ránu a nemusel jsem na trestné kolo. Závod byl vlastně pro mě kvalitním rychlostním tréninkem," prohlásila dlouholetá opora reprezentace, která se loni potýkala se zdravotními problémy.

Vítková, která před sezonou po letech vyměnila trenéra, byla na svůj výkon ráda. "Cítila jsem se hodně dobře a z toho mám radost. A když budu příště méně zbrklá na střelnici, budu ještě spokojenější," líčila svoje pocity z trojnásobného dobíjení stříbrná olympijská medailistka ve štafetě. "Věřím, že forma půjde ještě nahoru, protože jsme zatím absolvovali jen minimum rychlých tréninků," uvedla Vítková.

V napínavém finiši tří týmů se radovala Francie, protože Martin Fourcade na cílové pásce zdolal jak Nora Larse Helgeho Birkelanda, tak i německého rivala Simona Schemppa. Světový pohár pokračuje v Östersundu ve středu vytrvalostními závody mužů.

Úvodní závod SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Smíšené štafety (2x6 km + 2x7,5 km): 1. Francie (Bescondová, Chevalierová, S. Fourcade, M. Fourcade) 1:15:05,5 (0 tr. okruhů + 11 dobíjení), 2. Norsko (Solemdalová, Eckhoffová, Christiansen, Birkeland) -0,2 (1+11), 3. Německo (Hildebrandová, Preussová, Peiffer, Schempp) -0,2 (0+9), 4. Ukrajina -31,6 (0+14), 5. Itálie -45,2 (2+9), 6. Slovinsko -45,5 (1+9), ...9. ČR (Vítková, Puskarčíková, Šlesingr, Moravec) -53,9 (0+13).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články