Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bývalý ministr Mutko se vzteká a chce bojkot ZOH, Kovalčuk a další do Koreje jet chtějí

Vitalij Mutko, bývalý ruský ministr sportu, který podle všech indicií posvětil doping ruských sportovců a zastřešoval podvody s odebranými látkami v Soči, se velice rozčílil poté, co MOV rozhodl o vyloučení Ruska ze Zimích olympijských her 2018 v Pchojngčchangu. Naprosto zapomněl na politickou mluvu a doslova "vyfuckoval" na sociálních sítích MOV i s jeho předsedou Thomasem Bachem. K tomu vyzval k bojkotu sportovce, kteří mohou na Hrách startovat pod neutrální vlajkou.

Vitalij Mutko
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Yegor Aleyev

Ovšem zdaleka ne všichni mají v té velké zemi na Východě stejný názor jako Mutko, který je sice doživotně vyloučen z účasti na olympijských hrách, bude však šéfovat světovému fotbalovému šampionátu, který příští rok pořádá právě Rusko.

Kovalčuk: Na Hry jet musíme

Slavný ruský hokejista Ilja Kovalčuk, který nyní hraje v Petrohradu, se jasně postavil proti případnému ruskému bojkotu ZOH. "Všichni čistí sportovci musí na Hry jet, pro mnohé to bude poslední šance zúčastnit se olympiády," dodal s tím, že není nutné hrát pod ruskou vlajkou, ale je třeba cítit vlastenectví v srdcích. Rozhodnutí MOV považuje hokejista za čistě politické.

Kapitán týmu Washington Capitals Alexander Ovečkin je rozhodnutím MOV šokovaný. "Nemyslím si, že je to správné. Je to ponižující, jsem z toho smutný. Pro mě je těžké radit jakémukoliv sportovci, jestli má v takové situaci jet do Koreje na vlastní náklady a startovat pod neutrální vlajkou… nerozumím tomu," dodal slavný hokejista.

Bývalý ruský hokejový reprezentant Alexander Judin řekl, že je pro účast ruského hokejového výběru na ZOH i pod neutrální vlajkou. "Na Hry máme jet i za těchto okolností. Rozhodnutí MOV je špatné, dokonce to považuji za šikanu, ale sportovci se na olympijské hry dlouho připravují. Takže by tam měli jet a bude to ve prospěch Ruska," řekl Judin. "A jestli podpořím případné rozhodnutí bojkotovat Hry? Myslím, že bojkot nikdo nebude chtít. Jsme chytrý národ," dodal.

Pavel Dacjuk a Ilja Kovalčuk (vpravo)
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Rychlobruslař An: Bojkot nechci

Šestinásobný olympijský vítěz v rychlobruslení na krátkých tratích Viktor An řekl, že se v Pchjongčchangu chystá závodit pod neutrální vlajkou. "Pokud Rusko nebude bojkotovat olympiádu, pojedu na ní jako neutrální sportovec," řekl bývalý jihokorejský závodník, jenž od roku 2011 reprezentuje Rusko.

Dvaatřicetiletá hvězda short tracku řekla, že nemůže jen tak vyhodit čtyři roky přípravy. A na dotaz, jak se zachová v případě ruského bojkotu Her? "Nevím. Já Hry bojkotovat nechci," dodal.

Politička: Ztratili bychom celou generaci

Také místopředsedkyně ruského paralympijského výboru Rima Batalovová, která je zároveň členkou výboru Státní dumy pro tělesnou kulturu, sport, cestovní ruch a mládež, je proti možnému bojkotu Her.

"Rozhodnutí MOV je možná pro Rusko urážlivé, velký tlak na naši zemi trvá už dlouho a nyní nás zkouší zlomit přes sport," uvedla politička na webu sport.ru. Ale odmítla výzvy k případném bojkotu ZOH. "Ruský olympijský výbor by měl 12. prosince na svém jednání jasně říct, že sportovci mohou do Pchjongčchangu jet. Ať rozhoduje jen to, jak jsou připraveni. V případě, že bychom ZOH bojkotovali, bychom se totiž v souladu s Olympijskou chartou nesměli dvou následujících olympiád zúčastnit. Tím bychom ztratili celou generaci sportovců,"řekla Batalovová.

Dodala, že mnozí ti, kteří nyní vyzývají k bojkotu, tohle vůbec netuší. "Měla by to být volba každého trenéra a sportovce," dodala žena, která jako sportovkyně kvůli bojkotu tehdejšího SSSR přišla o start na OH v roce 1984 v Los Angeles.

"Musíme podporovat ty, kteří do Jižní Koreje nepojedou, i ty, kteří pojedou," řekla. "Pro ty, kteří se jet rozhodnou, to bude ještě složitější. Nelze je považovat za zrádce. A dnešní výkřiky a hysterie nepovedou k ničemu dobrému. Ti, kteří volají po bojkotu, si neuvědomují, že sportovci startu na Hrách obětovali velkou část svého života," řekla Batalovová.

Zdroj
ČT sport, sport.ru

Hlavní zprávy

Nejčtenější články