Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG: Proč by nás mělo zajímat zákulisí bahrajnského cyklistického zázraku

Cyklistický peloton s největší pravděpodobností přivítá v příští sezoně zbrusu novou stáj Bahrain-Merida, v jejíchž barvách fanoušci uvidí i českého závodníka Ondřeje Cinka. S jejím majitelem, bahrajnským šejchem Nasserem bin Hamedem al-Chalífou, přichází do sportu velké peníze, ale také nehezká minulost. Porušování lidských práv, spojení s notorickým dopingovým lékařem a v neposlední řadě kupování potřebných WorldTour bodů, to jsou kostlivci v Nasserově skříni.

Založit cyklistický tým, který má hned zpočátku ambici působit mezi nejlepšími, není vůbec jednoduché. Ti, kdo se o něco takového pokusí, čelí odpočátku mnoha problémům – za týmem musí stát silný sponzor, jenž se zaručí odpovídajícím rozpočtem. Potřeba je nakoupit velké množství cyklistického vybavení, prostory pro zázemí nebo velmi drahé autobusy, které závodníky převáží.

V neposlední řadě je tu otázka angažování samotných cyklistů a také zkušené realizační skupiny. Když se všechno dá dohromady, musí tým ještě dostat licenci od Mezinárodní cyklistické unie (UCI), pro jejíž zisk je potřeba splnit čtyři rozdílná kritéria. Bezesporu náročný proces, jenž může leckoho odradit.

Poslední, komu se podařilo dát dohromady fungující stáj, tak byla před sezonou 2012 australská Orica GreenEDGE (nyní Orica-BikeExchange), která se zčásti svezla na národní euforii po vítězném tažení Francií v podání Cadela Evanse, jenž jako první Australan v historii vyhrál Tour de France. Selháním naopak zatím skončily všechny pokusy pilota Formule 1 Fernanda Alonsa.

Šejch Nasser bin Hamad al-Chalífa
zdroj: facebook.com/Nasser-Bin-Hamad

Cyklistika jako součást programu vytrvalostních sportů

Poté přišel letošní květen, kdy bahrajnský potomek královského rodu, šejch Nasser, dosvědčil prostřednictvím Instagramu založení nové stáje. O jejím vzniku se už několik týdnů šeptalo, nyní se vše potvrdilo. "Náš tým se stane inspirací pro svou tvrdou práci a elegantní vystupování. Bahrajnské království platí na Blízkém východě za domov pro triatlon a motosport, založení nového týmu to samé umožní i pro cyklistiku," uvedl Nasser, který snad ze skromnosti vynechal skutečnost, že je sám nadšeným triatlonistou, závodníkem v jezdectví, účastníkem Iron Mana a také maratoncem s osobním rekordem dvou hodin a dvaceti minut.

Postupně se ukazuje, že nově vznikající cyklistický projekt je dalším prodloužením většího záměru, a to organizace Bahrain Endurance, jež pod sebou má jak triatlon, tak vytrvalostní jezdectví (tzv. endurance) a nově i cyklistiku, a to s tím, že do budoucna se počítá i s běžeckými vytrvalostními disciplínami. 

Šejch Nasser, který stojí v pozadí všech zmíněných sportovních ambicí a který zaštiťuje Bahrain Endurance, do svých služeb angažoval zahraniční odborníky, již mu měli pomoci s rozvojem daných sportů. Jedním z nich byl dvojnásobný vítěz Iron Mana Chris McCormack, který se stal manažerem týmu triatlonistů tvořeného téměř výhradně závodníky ze zahraničí. "Vytrvalostní sporty obnáší tvrdou dřinu a odhodlání. Takový závod je metaforou samotného života, kde si také procházíte dobrým i špatným, ale ten hlavní cíl je štěstí a úspěch," cituje McCormack záměry svého zaměstnavatele.

Nasser a Khalid bin Hamada
zdroj: facebook.com/Nasser-Bin-Hamad

Nasser je obviněn z mučení protestujících během Arabského jara

Možná to ale nebude tak líbivé, jak o sobě ústy McCormacka promlouvá sám Nasser. Dejme na chvíli stranou hluboké metafory života a smrti a podívejme se na jeho osobu a činnost pozorněji. O Nasserovi se v minulosti nejvíce psalo nikoliv v souvislosti s jeho sportovními aktivitami – v zahraničních médiích byl namísto toho opakovaně zmiňován jeho podíl na potlačení protestů během tzv. Arabského jara v roce 2011.

Dva členové královské rodiny, šejch Nasser a jeho bratr Khalid, byli v srpnu 2011 obviněni z mučení protestujících. Oba měli osobně vyhrožovat, bít a dávat elektrické šoky (do obličeje a do oblasti genitálií) účastníkům demonstrací, kteří požadovali demokratické reformy v Bahrajnu. Psychický a fyzický nátlak podrobně popisuje tato zpráva. Cyklistika se ve své nedávné historii potkala, co se týče majitelů stájí, s otevřeným rasismem či finanční zpronevěrou, mučení tu ale ještě nebylo.

Nasser i Khalid ovinění odmítli a označili je za smyšlenky, a to navzdory výpovědím postižených i veřejným vystoupením v bahrajnských médiích, během nichž jim Nasser hrozil ráznými postihy. Situace postupně dospěla až do stádia, kdy Nasser zorganizoval zvláštní výbor v rámci Asijské fotbalové federace, jenž měl identifikovat sportovce, kteří se do protestů zapojili a následně je potrestat postihem. reakci na výpovědi Velká Británie zrušila členům královské rodiny diplomatickou imunitu.

Vystoupení šejcha Nassera v bahrajnské státní televizi (2011):

Vytrvalostní jezdectví je podváděním prolezlé

Při bližším pohledu poněkud bledne i Nasserova sportovní činnost. O vytrvalostním jezdectví (endurance) opakovaně mluví jako o svém nejbližším sportu. V Bahrajnu vznikla v roce 2000 moderní podoba této disciplíny, pořádají se tu pravidelné závody (od 80 po 160 kilometrů) a také světové šampionáty. Vše probíhá pod dohledem královské rodiny, jmenovitě předsedy bahrajnské federace šejcha Nassera. Netřeba dodávat, že se tento sport musí potýkat s velkou vlnou kritiky, a to od všech možných organizací. 

Zaštiťující světová federace FEI je často obviňována z nečinnosti – kritizována je za nebrání ohledu na zdraví koní, podvádění s vyměňováním koní během závodů, zkracování trasy atd. Velkým tématem je ale především doping. Šejch Nasser na otázku jak je možné, že u patnácti koní jedné ze stájí byly naleznuty nedovolené steroidy, odpovídá klasickou výmluvou, kterou je doping omlouván odjakživa.

"Je to pochybení jednotlivce, ne majitele stáje. Musíme ho potrestat," říká Nasser bezelstně. Připomíná to případy z cyklistiky, kdy jsou jednotlivci, kteří neprojdou dopingovým testem, okamžitě zatracováni – na rozdíl od týmového vedení, jež je za stav odpovědné a především v nultých letech ho často samo řídilo.

Nejlepší vytrvalostní jezdci v Bahrajnu, stáj Victorious
zdroj: facebook.com/Nasser-Bin-Hamad

O koně se v Bahrajnu staral několikrát zatčený doktor

Cyklistika na tomto místě není zmiňována náhodou. Hlavním jménem je španělský doktor Alberto Beltrán, který byl v srpnu tohoto roku zatčen kolumbijskou policií poté, co se v zemi dva roky ukrýval před stíháním. Beltrán byl v minulosti u mnoha dopingových skandálů – poprvé byl zatčen až v roce 2001, kdy mu v kufru jeho auta našli italští policisté menší mobilní lékárnu.

Ve své práci pokračoval pro dopingové přeborníky ze španělských stájí Liberty Seguros a Xacobeo-Galicia, aby byl v roce 2012 zatčen podruhé, tentokrát španělskou policií. Beltrána zadrželi na letišti před odletem do Kolumbie, v jeho držení se našly ampule zakázaných látek, tzv. AICARu a TB-500. Především AICAR/) je na tomto místě zajímavý. Při pokusech se zjistilo, že u myši, které byla látka podána, se o 44 % zlepší vytrvalost (uběhne dále). AICAR totiž tělo zbavuje tuku a ředí krev, což zvyšuje výkonnost.

Poté, co kolumbijští policisté Beltrána nedaleko Bogoty zadrželi, přišlo překvapivé odhalení. V televizním rozhovoru ze své cely prozradil, že ho bahrajnský šejch Nasser zaměstnal jako hlavního ošetřovatele koní ze své stáje, a to s jedním hlavním cílem: zlepšit jejich vytrvalost. "Doping tu existuje stejně jako v 'lidských sportech' a s totožným důvodem, tedy porazit ostatní," řekl Beltrán v rozhovoru a dodal, že byl Nasserovým zaměstnancem mezi lety 2006 a 2009 (a poté se do Bahrajnu přestěhoval).

Ve vytrvalostním jezdectví je v posledních letech doping diskutován takřka neustále, šejch Nasser je poblíž centra těchto diskusí poměrně často. Hlavním aktérem největšího skandálu týkajícího se steroidy napumpovaných koní stáje Godolphin je jeho tchán šejch Muhammad. Za pozitivní test jednoho z koňů bahrajnské královské stáje mezitím vzal všechnu vinu řadový zaměstnanec stáje. A nyní se ukazuje, že po dobu tří let byl u koní zaměstnán doktor se zkušenostmi z jiného vytrvalostního sportu (Nasser ostatně rád zmiňuje jejich podobnost), tedy cyklistiky.

Alberto Beltrán
zdroj: Youtube

Cyklistika získává problematickou osobu s temnou historií

Co z toho všeho pro silniční cyklistiku plyne? Několik věcí. Ze sportovního hlediska, pokud UCI týmu skutečně udělí licenci pro start ve WorldTour (což by měla, protože splňuje finanční a sportovní kritéria, přičemž to etické se podle odborníků nevztahuje na typ výše zmiňovaných událostí), se do pelotonu dostane stáj s ročním rozpočtem osmnácti milionů eur (necelých 500 milonů korun). 

V jejím středu budou nesporné hvězdy Vincenzo Nibali a Joaquím Rodríguez, i když u druhého jmenovaného se spekuluje, že jeho angažmá je čistě pragmatickým tahem s účelem získat porci jeho bodů z uplynulé sezony (které jsou potřebné pro zisk licence) a Rodríguez sám už na kolo nesedne. To samo o sobě je z etického hlediska minimálně problematické.

Bahrain-Merida se pak během několika let může stát rivalem Teamu Sky, nebo přinejmenším se pokusit jeho pozici narušit. Sportovní hledisko ale není to jediné, a ani to hlavní. V šejchu Nasserovi získává cyklistika člověka, který se podílel na porušování lidských práv a potlačování nenásilných protestů. Jde o dogmatika, jenž svou skutečnou tvář schovává za kvalitním PR.

Dále je to člověk, který se v minulosti kvůli zlepšení sportovních výkonů v jednom sportu neváhal spojit s jedním z nejvíce zdiskreditovaných lékařů v jiném sportu. Na nic z tohoto bychom neměli zapomínat, až se v příštím roce černé dresy týmu Bahrain-Merida objeví na Tour de France a dalších závodech.

Zdroj
ČT sport, cyclingtips.com, L'Equipe, The Telegraph, velonews

Hlavní zprávy

Nejčtenější články