Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Jak moc byl potrestán ruský sport?

Když v červenci 2016 odmítl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) plošný zákaz ruských sportovců na OH v Riu, vyvolalo to bouřlivé reakce. Nyní je tu další olympiáda a další rozhodnutí. Jde o odpovídající reakci na ruský dopingový systém?

Thomas Bach
zdroj: Reuters

Na první pohled jde o rozvážné rozhodnutí, které potrestá viníky a naopak nepostihne ty, kteří se s dopingovým systémem nezapletli. Trest tak dostali dva hlavní architekti neslavné frašky ze Soči. Výkonný výbor MOV totiž doživotně vyloučil Vitalije Mutka i jeho někdejšího nástupce Jurije Nagornycha.

V Pchjongčchangu se neobjeví ruské barvy a vlajky, nezahraje ani ruská hymna. MOV navíc suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV). Naopak ti sportovci, jejichž jména nefigurují v získaných databázích, které jsou nyní jedním z hlavních důkazů o dopingovém programu v Rusku, mají šanci se Her zúčastnit.

Dosud zřejmě vše v pořádku. Mnozí požadovali plošný zákaz ruských reprezentantů, kdo ale sledoval počínání MOV před rokem, nemohl něco takového příliš očekávat. Naopak jde Thomasu Bachovi a dalším členům exekutivy dát k dobru, že z rozhodnutí neučinili podobnou blamáž, jako když se několik týdnů před Riem vyhnuli odpovědnosti.

Neutrální sportovci

Na druhou stranu v prohlášení najdeme také body, které zaráží. Jedním z nich je už jen samotné označení sportovců, kteří se po splnění čtyř vytyčených podmínek (mj. absence předchozího dopingového trestu) do Pchjongčchangu dostanou. Jejich status pak bude znít "olympijští sportovci z Ruska".

Proč ta druhá část názvu? Vždyť v Riu závodili o atletické medaile "autorizovaní neutrální sportovci". Může se zdát, že jde o slovíčka, ale jeden z postihů vůči Rusku by měl být právě ten, že na OH nebude kromě hymny či vlajky ani jakékoliv označení. Jako by si neutrální sportovci nebyli zcela rovni a neutrální vlajka nebyla tak úplně neutrální.

Ve vyjádření též dále stojí, že "Mezinárodní olympijský výbor může částečně nebo zcela ukončit suspendaci Ruského olympijského výboru ze závěrečného ceremoniálu, a to v případě, že ROV plně splní podmínky dané mu ze strany MOV". V určitém případě by se tak ruské barvy na Hrách skutečně mohly objevit, což by byl zvrat hodný napínavého filmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Zpravodaj ČT Miřejovský: Ruské odvolání moc šancí nemá

Síla trestu

Jak tvrdý je skutečně postih pro Rusko, kde probíhalo opravdu bezprecedentní porušování sportovních a etických pravidel? Kde se agenti tajné služby FSB vlamovali do lahviček se vzorky a funkcionáři, mezi nimi současný šéf ruského biatlonového svazu Alexander Kravcov, nařizovali (!) pozitivní testy pro závodníky z konkurenčních zemí?

Ruský dopingový systém u potrestaných Mutka s Nagornychem možná začínal, ale rozhodně nekončil, stejně tak jako nekončil u Alexandera Legkova a dalších sportovců, kterým MOV odebral medaile ze Soči. Jde o systémovou věc a kulturu, která nezačala zničehonic před Soči a nevyprchala s následným odhalením.

Výkonný výbor MOV tento systém svým rozhodnutím nepotrestal. Místo toho dal Rusům nejslabší trest, který si vzhledem k závažnosti existujících důkazů mohl dovolit. Nejde se ubránit dojmu, že pouze plošný zákaz mohl mít na ruský sport efekt, který by směřoval k pozitivním změnám. 

Takto budou v Pchjongčchangu závodit neutrální sportovci, u jejichž jmen uvidíme označení "z Ruska". Ruský sport zůstane pod zvýšeným dohledem, ale zásadní trest v podobě skutečného zákazu nepřijde. A Vitalij Mutko se sice na olympijské hry nepodívá, nahradí si to však o několik měsíců později na fotbalovém MS, které si ve své zemi uspořádá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články