Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Björgenová slavila v ruské zimě 50. triumf, Kershaw vyhrál poprvé

Rybinsk (Rusko) - Jubilejní padesáté vítězství ve Světovém poháru vybojovala norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová. Nejúspěšnější závodnice v historii seriálu dnes vyhrála v ruském Rybinsku na trati 10 kilometrů volnou technikou s hromadným startem. V závodě mužů potvrdil současnou výtečnou formu Kanaďan Devon Kershaw a připsal si první triumf v kariéře.

Devon Kershaw
zdroj: ISIFA

Björgenová zvítězila v mrazivém počasí o čtyři sekundy před Švédkou Charlotte Kallaovou, třetí doběhla další Norka Marthe Kristoffersenová už se ztrátou přes 19 sekund. Trojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru opět vylepšila svou rekordní bilanci ve Světovém poháru a znovu získala navrch v napínavém boji o velký Křišťálový glóbus.

I díky sprinterským bonusům z trati vede o 23 bodů před Polkou Justynou Kowalczykovou. Vítězka Světového poháru z předchozích tří let doběhla dnes až sedmá se ztrátou téměř 39 sekund na Björgenovou.

"Jsem ráda, že jsem zase ve žlutém. Cítím se ve formě a už se těším na zítřejší závod. Po norském mistrovství jsem si dopřála tři dny na gauči, abych se dala dohromady a jsem ráda, že mi to zase jde," libovala si Björgenová, která v poslední zatáčce před cílovou rovinkou nastoupila Kallaové ve stylu Pettera Northuga a nedala jí šanci.

Mužský závod byl vyrovnanější. Kershaw dospurtoval s náskokem devíti desetin sekundy před domácím Iljou Černousovem, třetí skončil Němec Tobias Angerer. Devětadvacetiletý Kanaďan navázal na čtvrteční třetí příčku ze sprintu v Moskvě a stejný výsledek z předchozího závodu na 15 km klasicky v Otepää, kde doběhl za druhým Lukášem Bauerem.

"Cítil jsem se výborně. Tahle nová trať mi sedí, protože jsem silný ve finiši. Na ty dva sprinty během závodu jsem se nijak nesoustředil, i tak jsem na nich ale nějaké body udělal," pochvaloval si Kershaw.

Čeští běžci v Rusku nestartovali, před další zastávkou Světového poháru v Novém Městě na Moravě mají o tomto víkendu na Vysočině domácí šampionát. V Rybinsku chyběla i nejlepší trojice průběžného pořadí Švýcar Dario Cologna, Nor Petter Northug a Švéd Marcus Hellner. K třetímu Hellnerovi se Kershaw ve své životní sezoně přiblížil už na rozdíl 29 bodů.

Lyžaři v Rybinsku závodili v mrazu, který dosahoval podle údajů mezinárodní federace FIS minus 17 stupňů Celsia. Oficiální hranice, při které se už nesmí závodit, je 18 stupňů pod nulou. Podle agentury DPA byla přitom v Rybinsku zima ještě o stupeň větší.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články