Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Běžci na lyžích mají méně peněz, vliv to prý mít nebude

Praha - Český tým běžců na lyžích se musel před letošní sezonou potýkat s poklesem financí, přesto by to nemělo mít na chod reprezentace vážnější vliv. Myslí si to alespoň Lukáš Bauer a jeho kouč Miroslav Petrásek. Tým A se zúžil, má pět mužů a tři ženy. Vypadl z něj například Aleš Razým, šestý muž z mistrovství světa v Liberci ve sprintu, kterému se ale loni vůbec nedařilo a je v B-týmu. "Došlo k určité korekci financí, na kvalitu by to snad nemělo mít vliv," řekl šéf Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.

Podpora od státu klesla proti minulým dvěma sezonám o polovinu. "Ale je pravda, že před mistrovstvím světa v Liberci a před olympiádou jsme měli abnormální podporu," uznal šéf úseku běžců na lyžích Čestmír Skrbek. 

V týmu jsou Petráskovi svěřenci Bauer a Martin Jakš, Martin Koukal z týmu Jana Baranyka, Jiří Magál a Dušan Kožíšek, které připravuje Václav Korunka. Ženy budou závodit v sestavě Ivana Janečková, Eva Nývltová a Eva Skalníková, neboť Kamila Rajdlová je podruhé těhotná a ukončila kariéru. "Lepší je situace u mužů, horší u žen. Snažíme se chybějící finance sehnat sponzorsky, rozpočet je podobný jako před OH v Turíně," prohlásil Skrbek.

Všichni běžci jsou prý na sezonu dobře připraveni. Zdravotní problémy, přechozený zápal plic, měl jen Jiří Magál. "Ale nemyslím si, že by mě to v mém věku mělo nějako srazit. Trénuji naplno a myslím, že do února je času dost," připomněl třiatřicetiletý běžkař termín MS v Oslu. "Dveře do A-týmu samozřejmě nikdo zavřené nemá. Když budou mít ostatní dobré výsledky v Evropských pohárech, budou nominováni na SP," řekl Petrásek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bauer trénoval zrychlení, Rajdlová skončila

Bauer se letos v přípravě zaměřil i na zlepšení rychlostních schopností, aby mohl soupeřům konkurovat ve finiších a v bojích na rychlostních prémiích. K tomu měly hvězdě týmu pomoci i tréninky s ryzím sprinterem Kožíškem. "Uvidíme, jestli to padlo na úrodnou půdu, ale nečekejte, že ze mě bude sprinter," usmíval se Bauer.

Všichni se letos soustředí i na štafetu, v níž vybojovali ve Vancouveru bronzové medaile. "Musíme na to být všichni dobře připraveni a všichni zdraví," upozornil Koukal na skutečnost, že náhradník Milan Šperl ukončil kariéru. "Jinak to nepůjde," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články