Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Běhy v Rogle vyhráli Northug a Kowalczyková, Jakš bodoval

Rogla (Slovinsko) – Závody Světového poháru v běhu na lyžích klasickou technikou ve slovinské Rogle vyhráli favorité Nor Petter Northug a Polka Justyna Kowalczyková. Při neúčasti české jedničky Lukáše Bauera bodoval jen Martin Jakš 25. místem, Eva Nývltová figurovala na konci startovního pole jako čtyřicátá. 

Nor Petter Northug
zdroj: ISIFA

Northug v závěru patnáctikilometrového závodu ve finiši porazil Švýcara Daria Colognu a stejné pořadí je i v průběžném hodnocení seriálu. Třetí místo obsadil v hromadném spurtu Kazach Alexej Poltoranin, který vystoupil po nečekaném vítězství v Davosu v minulé sezoně podruhé v kariéře na stupně vítězů.

Kowalczyková využila absence nemocné norské jedničky Marit Björgenové a po 10 km vyhrála s obrovským náskokem 22 sekund. Björgenovou na stupních vítězů zastoupily její krajanka Therese Johaugová a třetí Vibeke Skofterudová.

Bauer na startu nebyl

Bauer dal přednost tréninku na vrchol sezony Tour de Ski na přelomu roku. Na startu tak byl z Čechů pouze Jakš a doběhl pětadvacátý se ztrátou 24,8 sekundy na vítězného Northuga, byť ještě kilometr před cílem se držel ve skupině s hlavními favority. V závěrečném dramatickém zrychlení se ale Jakš nedokázal sprinterů udržet.

Běžkaři se od začátku drželi ve skupině v klidném tempu a ještě kilometr před cílem bylo šestadvacet závodníků seřazeno do patnácti sekund. Závěrečný úprk ale pole roztrhal a Northug využil sprinterských schopností, byť musel odrážet velký nápor obhájce celkového vítězství ve světovém poháru Cologny.

Vinou vichřice se závodilo jen na dvoukilometrovém okruhu. "Pocitově to nebylo ono. Držel jsem se sice v čelní skupině, ale na konci jsem to už neuvisel. Vypadalo to, že se jede pomalu, ale to bylo jen zdání," komentoval závod v tiskové zprávě svazu Jakš. Českého běžce čeká v Rogle v neděli i sprint. "Je to důležité v případě na Tour de Ski," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články