Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rekordní Vánoce v NFL, Kamara podaroval Vikings šesti touchdowny. Tlačenice v AFC vrcholí

Vánoční program NFL přál vyrovnávání a překonávání rekordů. Sérii odstartoval už v božíhodové předehrávce Alvin Kamara. Running back New Orleans jako první hráč v novodobé éře soutěže skóroval šest touchdownů v jednom zápase. Prakticky sám tak zařídil Saints jasnou výhru 52:33 nad Minnesotou a čtvrté divizní prvenství v NFC South v řadě. Svou divizi vyhraje i Seattle po úspěchu proti Los Angeles Rams, naopak v bláznivé NFC East stále zůstávají tři uchazeči o postup. Poprvé v historii tak může na účast v play-off dosáhnout tým s pouhými šesti výhrami, zatímco v konferenci AFC jich nemusí stačit jedenáct.

Alvin Kamara uniká obraně Vikings
zdroj: USA Today Sports autor: Chuck Cook

Saints potřebovali k jistotě divizního titulu a udržení šance na první místo v konferenci porazit neoblíbenou Minnesotu, která je v předchozích třech letech dvakrát dokázala vyřadit v play-off. Vikingové ale dorazili do Metrodome s naprosto zdecimovanou sestavou linebackerů. Vedle dlouhodobě zraněného Anthony Barra chyběl i loňský All-Pro Eric Kendricks a Troy Dye s Toddem Davisem.

To se brzy ukázalo jako rozhodující faktor zápasu, neboť obrana hostů nebyla vůbec schopna vzdorovat nápadité běhové hře Saints, kde vedle excelujícího Kamary nezaostával ani někdejší Viking Latavius Murray. Kamarův 150yardový rekordní večer navíc dokázal překrýt trápení quarterbacka Drewa Breese, který se evidentně stále nedostal do zápasového rytmu po zranění žeber. Překonání historického milníku 80 tisíc naházených yardů tak strádající veterán ani příliš neslavil.

Kamara rozjel své představení 40yardovým během už z prvního drivu a touchdowny si spravedlivě rozdělil po třech do obou poločasů. A mohl se stát i absolutním rekordmanem, kdyby na začátku čtvrté čtvrtiny nechali trenéři Saints běžet z yardové linie jeho místo nakonec skórujícího Taysoma Hilla. Takhle Kamara "pouze" vyrovnal maximum Ernieho Neverse z Chicaga Cardinals, který v roce 1929 šestkrát uspěl proti konkurenčním Bears.

Zároveň Kamara jako jediný hráč v historii skóroval víc než 40 běhových a 15 pasových touchdownů během prvních čtyř sezon kariéry. V přímém souboji se mu podařilo zastínit dalšího elitního running backa Dalvina Cooka, který uspěl pouze jednou. I to mu ale stačilo k překonání klubového maxima, přes 1500 yardů a 15 běhových touchdownů v sezoně se v dresu Vikings nedostal ani legendární Adrian Peterson.

Třináct let čekala Tampa na postup do play-off, dočkala se až s příchodem Toma Bradyho. Buccaneers získali definitivu díky drtivé výhře 47:7 v Detroitu a Terrific Tom v tom hrál hlavní roli. A stačil mu na to jen první poločas, s bilancí 348 yardů a čtyř asistencí měl za stavu 34:0 odpracováno a druhou půli si mohl užít náhradník Blaine Gabbert.

Brady jako první quarterback dosáhl ve dvou letech s dvěma různými týmy na alespoň deset výher, s 36 přihrávkami na touchdown překonal klubový rekord v počtu asistencí v sezoně a jako teprve čtvrtý hráč mimo dlouhověké pozice kickera a puntera odehrál 300 utkání v základní části. Na druhého Jerryho Rice ztrácí jen 3 zápasy, pro překonání rekordu George Blandy by ale musel odehrát ještě téměř tři kompletní sezony.

Veterán Larry Fitzgerald sice i ve své 17. sezoně v lize překoná hranici 50 zachycených přihrávek, což se zatím podařilo jen Riceovi, postupové ambice Arizony ale utrpěly domácí porážkou se San Franciscem, po které Cardinals klesli na osmé místo v konferenci NFC.

Chicago má lepší bilanci se stejnými soupeři (Detroit, NY Giants, Carolina a LA Rams), a pokud porazí v posledním zápase doma Packers, nemůže skončit hůře než sedmé. Cards tak čeká divizní bitva o všechno s Rams, kteří nestačili na Seattle a do posledního zápasu půjdou bez zraněného quarterbacka Jareda Goffa.

Bears získali povinnou výhru v Jacksonville a v první polovině sezony kritizovaný útok skóroval přes 30 bodů už ve čtvrtém zápase po sobě. Podobnou sérii přitom mělo Chicago naposledy před 55 lety. Medvědi mají sice situaci ve svých rukou, Green Bay má ale na dosah vítězství v konferenci, tedy volno pro první kolo play-off, a šetřit se tak rozhodně nebude. Saints a Seahawks zaostávají o jedinou výhru a naději na prvenství mají ještě oba týmy.

Největší neznámou v NFC tak zůstává vysmívaná Východní divize. Tu přes domácí porážku stále vede Washington s bilancí 6-9, stejně je na tom Dallas po vítězství v zápase o naději nad Philadelphií a bez šance nejsou ani Giants, přes porážku v Baltimoru. Teamers musí vyhrát na hřišti Eagles, kteří už jsou ze hry, a postup je nemine. V opačném případě vyhraje divizi lepší ze zápasu Giants – Cowboys.

Pokud by uspěli Giants, srovnaly by se všechny tři týmy na výsledku 6-10 a právě Obři by byli z této trojice nejlepší. Zároveň by tak poprvé do play-off prošel tým, který by v sezoně prohrál dvojciferný počet zápasů. Dosud s nejhorší bilancí postoupil před deseti lety Seattle (7-9).

To úplně jiná situace je v konferenci AFC. Kansas City podesáté v sezoně dokázal vyhrát utkání, ve kterém alespoň jednou prohrával. Chiefs udolali Atlantu 17:14 i zásluhou rekordního počinu Travise Kelceho. Ten získal proti Falcons 98 yardů a sebral Georgi Kittleovi dva roky starý rekord v počtu nachytaných yardů tight endem. Zároveň jako první hráč na této pozici odehraje víc než jednu sezonu se sto a více zachycenými přihrávkami. Obhájci prvenství mají své jisté, první místo v konferenci jim nikdo nesebere.

Pittsburgh zastavil sérii nezdarů právě včas, a ačkoliv prohrával na začátku třetí čtvrtiny s Indianapolis o 17 bodů, mohl se nakonec radovat z vítězství 28:24 a prvního místa v AFC North. Colts se i souhrou dalších výsledků propadli na nepostupové osmé místo, a pokud v posledním týdnu nikdo z konkurentů nezaváhá, nebude jim k postupu stačit ani bilance 11-5. To se dosud stalo jen jednou, v roce 2008 Patriots.

Colts už ale mají i horší zkušenost, v sezoně 1967 prohráli ze 14 utkání až to poslední, přesto do play-off neprošli ani s bilancí 11-1-2. Ta jediná prohra totiž byla s Rams, kteří se stejným rekordem skončili v divizi před Colts a tehdy ještě postupoval pouze vítěz.

Teď jsou Hříbata v situaci, kdy se zhruba stejnou pravděpodobností mohou jak ještě vyhrát AFC South a jít do play-off ze čtvrté pozice, tak skončit s hlavou v dlaních. Na závěr hostí Indianapolis nejhorší tým sezony Jacksonville, zatímco konkurenční Tennessee čeká Houston. Titans mohli postoupit už tento týden, na zasněženém Lambeau Field ale neměli šanci a s Packers prohráli 14:40.

Shodnou bilanci 10-5 jako Titans a Colts mají ještě další tři týmy – Baltimore, Miami a Cleveland. Browns mohli už mít také nahráno, jenže před zápasem s Jets jim zůstal kvůli covidu jediný zdravý receiver a byla z toho porážka 16:23. Z pohledu Tryskáčů zápas definitivně rozlouskl, že jedničku draftu budou vybírat v Jacksonville, Browns postavil do nelehké situace, kdy pro postup budou muset doma porazit Steelers.

Pravděpodobně nejtěžší los na závěr mají ale Dolphins, kteří pocestují do Buffala. Zaprvé hrají venku a u Niagarských vodopádů to začátkem ledna nebude nic přívětivého, zadruhé Bills ještě mají reálnou šanci na druhé místo v konferenci.

V jednom z mála utkání, kde nikomu o nic nešlo, přehráli Los Angeles Chargers 19:16 Denver. Domácí Justin Herbert přihrávkou na skórujícího Austina Ekelera překonal nováčkovský rekord Bakera Mayfielda v počtu asistencí v sezoně a jako teprve čtvrtý quarterback se ve své první sezoně dostal přes 4000 naházených yardů. Pokud Herbert v posledním kole získá proti Chiefs přes 340 yardů, překoná i osm let staré maximum Andrewa Lucka.

Výsledky 16. hracího týdne NFL:

New Orleans - Minnesota 52:33, Detroit - Tampa Bay 7:47, Arizona - San Francisco 12:20, Las Vegas - Miami 25:26, Pittsburgh - Indianapolis 28:24, Kansas City - Atlanta 17:14, Jacksonville - Chicago 17:41, Houston - Cincinnati 31:37, Baltimore - NY Giants 27:13, NY Jets - Cleveland 23:16, Washington - Carolina 13:20, LA Chargers - Denver 19:16, Dallas - Philadelphia 37:17, Seattle - LA Rams 20:9, Green Bay - Tennessee 40:14.

Konference AFC: 1. KANSAS CITY (14-1), 2. PITTSBURGH (12-3), 3. BUFFALO (11-3), 4.-8. Tennessee, Miami, Baltimore, Cleveland a Indianapolis (všichni 10-5).

Konference NFC: 1. GREEN BAY (12-3), 2. NEW ORLEANS A SEATTLE (oba 11-4), 4. Washington (6-9), 5. TAMPA BAY (10-5), 6. LA Rams (9-6), 7. Chicago a Arizona (oba 8-7).

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články