Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

NFL: Patriots v repríze loňského Super Bowlu udolali Philadelphii, Garrettovi hrozí rekordní distanc

Vedoucí týmy obou konferencí NFL musely v 11. týdnu otáčet výsledky. New England Patriots vrátili Philadelphii porážku z předloňského Super Bowlu, i když na začátku druhé čtvrtiny prohrávali o deset bodů. Dokonce šestnáctibodové úvodní manko dotahovalo San Francisco, Niners ale proti Arizoně druhou domácí porážku za sebou nedopustilo. A že ani dvacetibodový deficit není nepřekonatelný, předvedla Minnesota, která doma obrátila zápas s Denverem. Většinu výsledků ale zastínil skandální závěr čtvrteční předehrávky, ve kterém Myles Garrett z Clevelandu napadl quarterbacka Pittsburghu Masona Rudolpha jeho vlastní helmou a hrozí mu rekordní distanc.

Myles Garrett atakuje nechráněného quarterbacka Masona Rudolpha
zdroj: USA Today Sports autor: Ken Blaze

Browns – Steelers 21:7

Nelze se nevrátit ke čtvrteční předehrávce, ve které Cleveland porazil doma Pittsburgh a zkomplikoval svému diviznímu soupeři boj o play-off. Výsledek utkání ale zcela zastínila situace ze závěru, kdy za rozhodnutého stavu domácí Garrett atakoval quarterbacka Steelers helmou, kterou mu předtím strhl z hlavy.

Za bezprecedentní potyčku byli potrestáni zákazem startů celkem tři hráči. Hlavní viník Garrett byl suspendován zatím do konce sezony a spekuluje se, že by konečný trest pro jedničku předloňského draftu mohl překonat i rekordních 12 utkání, která letos od ligy dostal recidivista Vontaze Burfict. Rudolph, který se po úvodním kontaktu na zemi pokusil jako první strhnout soupeři helmu a Garretta tak částečně vyprovokoval, vyvázl jen s pokutou.

Ravens – Texans 41:7

Severu vládnou neochvějně Havrani z Baltimoru. Ravens v očekávaném souboji dvou produktivních útoků nedali šanci Houstonu a jsou týmem s nejlepší momentální formou v AFC. Texans poprvé s Deshaunem Watsonem na pozici quarterbacka nedokázali skórovat v prvním poločase jediný bod.

Baltimore už potřetí v sezoně vyhrál minimálně o 34 bodů, což se naposledy povedlo před 28 lety Washingtonu. Redskins následně v sezoně vyhráli svůj třetí a poslední Super Bowl. Lamar Jackson jako teprve pátý quarterback v historii zaznamenal v jednom zápase čtyři asistence a zároveň přes 80 yardů po zemi.

Eagles – Patriots 10:17

Patriots zvítězili na hřišti Philadelphie 17:10, ačkoliv v úvodu prohrávali 0:10. Eagles zakončili svůj třetí drive touchdownem Dallase Goederta, který museli potvrdit až videorozhodčí. Během toho překonali 95 yardů, což je nejdelší drive, který obrana Pats povolila za posledních osm let.

Obhájci titulu se znovu proti silnějšímu soupeři trápili v ofenzivní fázi. Jediný touchdown zaznamenali v úvodu třetí čtvrtiny, když Julian Edelman při trikové hře našel v endzóně volného Phillipa Dorsetta. Edelman se stal teprve druhým receiverem v historii, který přihrál na touchdown v základní části i v play-off.

Domácí se od Goedertovy akce dostali na polovinu soupeře až v závěru čtvrté čtvrtiny, přesto mohli ještě výsledek zdramatizovat. Nelson Agholor ale minutu před koncem při čtvrtém downu nezachytil v endzóně přihrávku Carsona Wentze. Patriots už podevatenácté za sebou zakončí základní část s kladnou bilancí vítězství a porážek.

Dolphins – Bills 20:37

New England míří za 17. divizním titulem za posledních 19 let. Jejich jediným relevantním soupeřem zůstává Buffalo, Bills po povinném vítězství v Miami drží stále první divokou kartu do play-off.

Josh Allen skóroval z pozice quarterbacka už patnáctý běhový touchdown, během dvou prvních sezon v NFL je lepší jen Cam Newton, který v letech 2011–2012 skóroval dvaadvacetkrát. Zároveň s bilancí 256 yardů a 3 asistence bez jediné ztráty prožil bodově nejlepší večer v ročníku. Shodou okolností všech tří svých nejlepších ratingů v dosavadní kariéře dosáhl Allen proti Dolphins.

Frank Gore jako teprve čtvrtý hráč v historii překonal metu 3500 běhových pokusů. Rekordních 4409 běhů Emmitta Smithe je sice asi mimo možnosti šestatřicetiletého veterána v dresu Bills, na třetího Curtise Martina mu ale schází pouhých 14 pokusů, což by do konce sezony stihnout mohl.

Miami sice na předchozí dvě výhry nenavázalo, připomenulo se ale aspoň jednou kuriozitou, když v zápase dokázalo během jedné čtvrtiny proměnit onside kick i skórovat z kickoff returnu soupeře. Ovšem nebyli by to Dolphins, kdyby mezi to nevměstnali nějakou vlastní chybu. V tomto případě fumble, po kterém hosté získali zpátky uklidňující šestnáctibodový náskok.

Vikings – Broncos 27:23

Každá série jednou skončí. Za posledních pět let se z 99 případů ani jednou nestalo, aby tým, který vede v poločase alespoň o dvacet bodů, prohrál. Tuto statistiku narušila až Minnesota, Vikings se z poločasu hrůzy vzpamatovali, ve čtvrté čtvrtině nasázeli Denveru 20 bodů a vyhráli 27:23. Hosté už počtvrté v sezoně nedotáhli do zdárného konce zápas, ve kterém ve čtvrté čtvrtině vedli.

Obrana Broncos udržela dominantního running backa Dalvina Cooka na 26 yardech a útok Vikings oslabený o stále zraněného Adama Thielena se do půle nedostal ani na 50 kombinovaných yardů. Pak ale začal quarterback Kirk Cousins s chirurgickou přesností zásobovat přihrávkami své primární cíle – Stefona Diggse a Kylea Rudolpha.

První zachytil pět přihrávek pro 121 yardů, druhý skóroval vítězný touchdown. Denver se poté ještě dokázal dostat až na čtyři yardy od endzóny, domácí už se ale v infarktovém finiši ubránili. Cousins zkompletoval 29 přihrávek z 35 pro 319 yardů a tři asistence a potvrdil stoupající formu. Vikes se osmou výhrou dotáhli v NFC North na vedoucí Green Bay, Packers ale odehráli o zápas méně.

Letem světem NFL:

Cincinnati vyrovnalo po porážce 10:17 v Oaklandu nejhorší start do sezony v klubové historii z roku 1993. Trápení Tygrů zejména v ofenzivní fázi dokládá i fakt, že touchdown Joea Mixona byl teprve prvním letošním běhovým TD running backů Bengals.

V "Queen City" tak zůstávají hlavními uchazeči o první volbu v příštím draftu. Tou ale s jistotou nebude dlouhodobý favorit Tua Tagovailoa, quarterback Alabamy si ve víkendovém zápase NCAA zranil nohu, sezona pro něj skončila a možná se draftu vůbec nezúčastní.

Hlavním soupeřem Bengals o "červenou lucernu" letošní sezony je dál Washington. Redskins dostávali doma více než tři čtvrtiny výprask i od slabých Jets a vzpamatovali se až za rozhodnutého stavu 3:34. Až poté Derrius Guice ukončil čekání celého týmu na jakýkoliv touchdown, které se protáhlo na 16 čtvrtin.

Skins tím překonali nelichotivý klubový rekord z roku 1936, kdy sídlili ještě v Bostonu. Rekord celé ligy drží už 19 let Baltimore, který neskóroval dokonce 21 čtvrtin v řadě, paradoxně v téže sezoně vyhrál svůj první Super Bowl. K tomu mají ovšem Redskins aktuálně hodně daleko.

Jednoyardový úspěšný pokus Marcuse Johnsona byl už třetím touchdownem Indianapolis při čtvrtém downu v sezoně. Za předchozí tři ročníky se to přitom Colts povedlo dohromady pouze třikrát. Indy i díky tomu v divizním souboji přehrálo Jacksonville i s uzdraveným Nickem Folesem 33:13 a na čele AFC South srovnalo krok s  Houstonem. V nejvyrovnanější divizi ligy ale mají stále reálnou šanci na postup i Jaguars, kteří na vedoucí duo ztrácí dvě výhry.

Jameis Winston se proti New Orleans dopustil čtyř ztrát a v sezoně jich má na kontě už 18. Zároveň od roku 2015 odehrál už pátý zápas s minimálně čtyřmi interception, přičemž žádnému jinému quarterbackovi v lize se to nestalo za posledních pět let více než dvakrát. Nekonzistentnímu Winstonovi končí po sezoně v Tampě smlouva, která mu letos zaručuje téměř 21 milionů dolarů a dá se čekat, že se Buccaneers budou v zimě poohlížet po nové jedničce.

Michael Thomas zachytil proti Tampě osm přihrávek pro 114 yardů a skóroval touchdown. Za deset zápasů zkompletoval elitní receiver Saints už 94 přihrávek, čímž překonal rekord ligy, který spolu dosud drželi Julio Jones a legendární Marvin Harrison.

Christian McCaffrey hraje teprve třetí sezonu, přesto už má našlápnuto mezi legendy soutěže. Na pozici running backa zachytil už 246 míčů, čímž překonal rekord člena Síně slávy LaDainiana Tomlinsona. Zároveň se dostal už přes 2500 běhových yardů a 2000 yardů vzduchem, což za první tři roky kariéry dokázal jen Herschel Walker před více než 30 lety v dresu Dallasu. Ani tyto skvělé výkony nepomáhají Carolině k lepším výsledkům, Panthers doma utrpěli tvrdý direkt od Atlanty a na divokou kartu do play-off momentálně ztrácí tři vítězství.

Dak Prescott jako první quarterback v historii Dallasu naházel v deseti zápasech přes 3000 yardů. Cowboys zvládli přestřelku v Detroitu a po výhře 35:27 se znovu osamostatnili na čele divize NFC East.

Arizona prohrála během tří týdnů oba divizní souboje se San Franciscem, na svého quarterbacka ale neúspěch rozhodně svést nemůže. Kyler Murray měl v obou zápasech proti 49ers rating přes 100, což se žádnému jinému rozehrávači proti výborně fungující defenzivě Niners v této sezoně nepovedlo. Cardinals vedli v průběhu druhé čtvrtiny už 16:0, výborně rozehraný zápas proti favoritovi ale nedotáhli.

Výsledky 11. hracího týdne NFL:

Cleveland - Pittsburgh 21:7, Baltimore - Houston 41:7, Carolina - Atlanta 3:29, Detroit - Dallas 27:35, Indianapolis - Jacksonville 33:13, Miami - Buffalo 20:37, Minnesota - Denver 27:23, Tampa Bay - New Orleans 17:34, Washington - NY Jets 17:34, San Francisco - Arizona 36:26, Oakland - Cincinnati 17:10, Philadelphia - New England 10:17, LA Rams - Chicago 17:7.

Konference AFC: 1. New England (9 vítězství - 1 porážka), 2. Baltimore (8-2), 3. Indianapolis a Kansas City (oba 6-4), 5. Buffalo (7-3), 6. Houston a Oakland (oba 6-4)

Konference NFC: 1. San Francisco (9-1), 2. Green Bay a New Orleans (oba 8-2), 4. Dallas (6-4), 5. Seattle (8-2), 6. Minnesota (8-3)

Pozn. Na prvních čtyřech místech jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí

Zdroj
ESPN, nfl.com, sportsnet.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články