Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

NFL je zpět a v nejlepší formě. Saints zválcovali Rodgerse, nováčci prožili těžký křest

Napínavá, nepředvídatelná, zábavná. Ve Spojených státech odstartovala 102. sezona NFL a až do poloviny února teď každá neděle bude patřit americkému fotbalu. Tampa Bay vyrazila za obhajobou ve čtvrteční předehrávce těsnou výhrou nad Dallasem, poražený finalista Kansas City zas až po obratu v závěru udolal Cleveland. Největším překvapením prvního týdne je drtivá prohra dalšího z favoritů Green Bay 3:38 v New Orleans. Na hřišti se představilo všech pět quarterbacků draftovaných letos v prvním kole. Čtyři z nich si připsali minimálně jednu asistenci, Justin Fields alespoň skóroval po zemi, z výhry se ale radoval jen Trey Lance ze San Francisca. Ten ale proseděl většinu utkání v Detroitu jako náhradník.

Aaron Rodgers pod tlakem obrany Saints
zdroj: USA Today Sports autor: Tommy Gilligan

Green Bay Packers prožili kvůli trucování Aarona Rodgerse poněkud turbulentní léto, nakonec ale hvězdný rozehrávač začal svou 17. sezonu v zelenožlutém dresu. Určitě si ale představoval lepší začátek, zvlášť když Sýraři cestovali do New Orleans v roli favorita. Jenže obrana Saints úřadujícího nejužitečnějího hráče ligy i jeho největší zbraně vymazala ze hřiště. Domácí navíc nečekaně v red zóně vsadili místo na běžecké schopnosti Alvina Kamary na krátké přihrávky a nová jednička Saints Jameis Winston vstoupila do klíčové sezony kariéry pravou nohou - na pět asistencí mu stačilo pouhých 14 přihrávek pro 148 yardů!

Coby quarterback vybraný jako číslo jedna v draftu vyhrál své první utkání kariéry naposledy David Carr v roce 2002. Tuto nelichotivou nováčkovskou sérii neukončil ani Trevor Lawrence. Při premiéře v Houstonu v duelu dvou očekávaných outsiderů sezony se dopustil tří ztrát a domácí Texans porazili Jacksonville 37:21. Pro Lawrence to byla v součtu se střední školou a univerzitou premiérová porážka v základní části jakékoliv soutěže! Ale se současným týmem Jaguars si bude muset rychle zvyknout.

Ryan Fitzpatrick jako první rozehrávač v historii zasáhl do utkání úvodního týdne jako jednička v šesti různých týmech. Po Buffalu, Houstonu, NY Jets, Tampě a Miami se postavil k úvodní rozehrávce za centra také ve Washingtonu. V dobrém na to ale vzpomínat nebude, v průběhu druhé čtvrtiny musel odstoupit pro zranění a WFT s náhradníkem Taylorem Heinickem podlehl Los Angeles Chargers 16:20.

Colts úvodní zápasy nejdou. Indianapolis v posledních dvanácti sezonách uspělo v prvním týdnu pouze jednou, domácí porážka 16:28 se Seattlem byla už osmou v řadě. Hvězda Seahawks Russell Wilson naopak znovu předvedl výborný vstup do ligy, vysokou úspěšností přihrávek a čtyřmi asistencemi si řekl o to, aby byl aspoň v úvodu sezony opět považován za jednoho z kandidátů na cenu MVP, která mu zatím stále uniká.

Ještě výrazně horší bilanci než Hříbata má Cleveland. Browns nezvítězili v otvíráku sezony od roku 2004! Tentokrát ovšem měli k ukončení série velmi blízko, když až do poloviny čtvrté čtvrtiny vedli na hřišti posledního finalisty Kansas City Chiefs, v poločase dokonce o dvanáct bodů. Jenže Patrick Mahomes podobné obraty umí. Nejdříve hned z první rozehrávky pod tlakem narýsoval ideální pas pro Tyreeka Hilla a když vzápětí Browns selhali při puntu a přišli o míč ve vlastní red zóně, oslovil pro změnu Travise Kelceho. Tři největší ofenzivní hvězdy Chiefs za 3,5 minuty totálně převrátily zápas a Andy Reid prodloužil svou trenérskou neporazitelnost s Browns na devět utkání.

To Denver si na špatné vstupy do sezony stěžovat nemůže. Za posledních pasedát let je jediným týmem, který dokázal vyhrát víc než dvě třetiny svých otevíracích utkání. Broncos vyhráli na úvod v New Yorku 27:13. Giants měli v jakémkoliv bodě sezony pozitivní bilanci naposledy v roce 2017 a levou nohou vykročili i do té probíhající. Hostům pomohl spolehlivý výkon Teddyho Bridgewatera a Melvin Gordon, který 70yardovým během na začátku čtvrté čtvrtiny rozhodl o výsledku.

Jets v září nezáří. Prohra 14:19 v Carolině byla pro Gang Green už desátou za sebou v úvodním měsíci základní části. Výsledek byl malým zadostiučiněním pro rozehrávače Sama Darnolda, kterého newyorský tým v off-season vyměnil právě k Panthers, aby měl prostor pro druhého hráče draftu Zacha Wilsona. Darnold nejprve v druhé čtvrtině bombou přes půl hřiště oslovil skórujícího Robbyho Andersona a následně si pro rozdílový touchdown doběhl sám.

Minnesota sice ve čtvrté čtvrtině dokázala v Cincinnati vymazat desetibodové vedení domácích Bengals a 53yardovým kopem Grega Josepha tři sekundy před koncem dostat utkání do prodloužení. V něm ale po sérii puntů rozhodl field goal nováčka Evana McPhersona o úspěchu domácích. Vikings k úspěchu nepomohly ani dva touchdowny Adama Thielena, na druhé straně předvedli padesátiyardovou spolupráci Joe Burrow s Ja'Marrem Chasem. Spojení mladého quarterbacka s jeho dvorním receiverem z univerzity LSU tak možná přes problémy v přípravě nakonec bude dávat smysl.

Philadelphia se na jaře rozloučila nejen s trenérským architektem vítězství v Super Bowlu Dougem Pedersonem, ale také zraněními sužovaným quarterbackem Carsonem Wentzem a začala novou kapitolu s Jalenem Hurtsem. A loňský nováček začal hned odhánět stíny pochybností, že je tou pravou budoucností pro Eagles. Jistým výkonem a třemi asistencemi dovedl Philly ke klidné výhře 32:6 v Atlantě.

Tennessee ulovilo před sezonou skvělého receivera Julia Jonese a v kombinaci s nezastavitelným running backem Derrickem Henrym se mohlo cítit jako jeden z favoritů základní části. Ovšem útok je v americkém fotbale jen jedním dílkem skládačky, což se projevilo hned na úvod při domácí ťafce 13:38 od Arizony. Hostující quarterback Kyler Murray si s obranou Titans dělal co chtěl, na čtyři touchdowny přihrál a další skóroval sám. Ofenzivní linii domácích zas terorizoval Chandler Jones, který si pěti sacky Ryana Tannehilla hlasitě řekl o cenu pro defenzivního hráče týdne.

Detroit v jedné z nejdiskutovanějších výměn roku poslal svého dlouholetého rozehrávače Matta Stafforda do LA Rams výměnou za jinou jedničku draftu Jareda Goffa. A věřil v nový začátek. Ovšem jeden trejd mnoho změnit nemůže, protože "pořád jsou to Lions". A první poločas proti San Franciscu to dokumentoval - ztráta míče na downy, minutý field goal a zejména Goffova nesmyslná přihrávka na spoluhráče hlídaného třemi obránci, která znamenala klíčovou pick-six Dre Greenlawa znamenaly poločasovou ztrátu 10:31, ze které se Detroit už nevzpamatoval. Lions povolili soupeřům skórovat přes 30 bodů v součtu s minulou sezonou posedmé za sebou a Město motorů dost možná čeká další šedivý ročník. Navíc pro nejlepšího cornerbacka týmu Jeffa Okudaha skončila s přetrženou achilovkou sezona.

To Stafford si zatím stěžovat nemůže. Jako první quarterback po osmi letech zaznamenal v jednom utkání dvě asistence přes 50 yardů a s QB ratingem 156,1 překonal rozehrávačský rekord v prvním zápase za nový tým. Obrana Rams sice po více než roce povolila některému z running backů soupeře přes 100 yardů, David Montgomery ale sám na všechno nestačil. Chicago prohrálo v Los Angeles 14:34 a Bears může těšit snad jen to, že hned v prvním zápase dokázal skórovat mladičký quarterback Justin Fields.

Linebacker Pittsburghu T. J. Watt podepsal těsně před sezonou novou obří smlouvu se Steelers a vložené peníze začal ihned splácet. Momentálně nejlépe placený obránce ligy se jako první hráč v historii klubu dostal během prvních pěti sezon v týmu přes 50 sacků. V Buffalu poslal dvakrát k zemi Joshe Allena a přispěl k nečekané výhře Ocelářů nad jedním z favoritů AFC 23:16. Rozhodující akci ale měl na svědomí speciální tým Steelers, který na začátku čtvrté čtvrtiny zblokoval punt domácích pro skórujícího Ulyseese Gilberta a Pittsburgh odskočil do desetibodového vedení.

Patriots se po loňském ofenzivním strádání (pouhých 10 pasových touchdownů v sezoně) rozhodli rozloučit s Camem Newtonem a na pozici rozehrávače vsadili na Maca Jonese. Ten prožil povedený debut, přes 280 yardů beze ztráty míče a více než 75 procent úspěšnosti přihrávek, k tomu jedna asistence. To se dosud povedlo jen třem quarterbackům, všichni ale dokázali své první zápasy kariéry vyhrát. Patriots doma podlehli divizním rivalům z Miami 16:17 a velkou zásluhu na tom měl Xavien Howard. Když Dolphins osm minut před koncem ztratili na polovině hřiště míč, byl to právě tento cornerback, který jej dokázal v rozhodující chvíli získat pro hosty zpátky. Howard si připsal interception nebo vynucenou ztrátu míče v osmi z posledních devíti utkání.

Výsledky 1. hracího týdne NFL:

Tampa Bay - Dallas 31:29, Atlanta - Philadelphia 6:32, Buffalo - Pittsburgh 16:23, Carolina - NY Jets 19:14, Cincinnati - Minnesota 27:24 po prodl., Detroit - San Francisco 33:41, Houston - Jacksonville 37:21, Indianapolis - Seattle 16:28, Tennessee - Arizona 13:38, Washington - LA Chargers 16:20, Kansas City - Cleveland 33:29, New England - Miami 16:17, New Orleans - Green Bay 38:3, NY Giants - Denver 13:27, LA Rams - Chicago 34:14.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články