Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Lednové šílenství v NFL. O všech postupujících do konferenčních finále rozhodla poslední akce zápasu

Po většinou vcelku jednoznačných zápasech wild card víkendu nabídlo play-off NFL v divizním kole neskutečné drama. Ve všech čtyřech utkáních se měnilo skóre v posledních pěti vteřinách hrací doby, tři zápasy rozhodl závěrečný field goal a epická bitva mezi Kansas City a Buffalem skončila až prodloužením. A minimálně bláznivá poslední čtvrtina v Tampě a závěr duelu na Arrowhead patřily k tomu nejlepšímu, co sezona dosud nabídla.

Obránce Kansasu Chris Jones slaví s fanoušky Chiefs
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Poprvé v historii rozhodla o výsledku všech utkání divizního kola poslední akce zápasu. A v součtu činil rozdíl mezi vítězi a poraženými pouhých 15 bodů!

V konferenčním finále se utkají předloňští vítězové Super Bowlu Chiefs s překvapením z Cincinnati, v NFC se proti sobě už potřetí v sezoně postaví Los Angeles Rams a San Francisco.

Ze hry jsou obhájci titulu z Tampy Bay i poprvé po jedenácti letech i nasazené celky obou konferencí – Tennessee a Green Bay. Naopak pokračuje pohádka Joe Burrowa a mladé ofenzivní letky Bengals.

A také cesta Matta Stafforda za satisfakcí. Dlouholetý quarterback vysmívaného Detroitu po loňském odchodu do Rams vyhrál v jediném play-off víc zápasů než Lions v celé éře Super Bowlu.

Evan McPherson proměňuje vítězný kop
zdroj: USA Today Sports autor: Steve Roberts

Dramatickými momenty nešetřily už dvě sobotní, spíše defenzivní bitvy, proti nedělnímu "šílenství" v Tampě a Kansas City to ale byl jen slabý odvar. I tak ale poprvé rozhodl dva zápasy play-off v jeden den field goal s vypršením času.

Tennessee mělo poprvé od šestého týdne základní části k dispozici kompletní trojici svých nejlepších ofenzivních hráčů – receivery A. J. Browna a Julia Jonese a hlavně nejlepšího silového running backa posledních sezon Derricka Henryho.

Ale zatímco Brown měl po zápase na kontě téměř dvě třetiny nachytaných yardů celého týmu, Henryho teprve čerstvě doléčené zranění na pravé noze očividně limitovalo v pohybu, takže se nedostal k žádné své typické akci.

Zápas se výrazně nepovedl domácím quarterbackovi Ryanu Tannehillovi, který hned třikrát ztratil míč a jeho interception hned v první akci utkání a pak v poslední minutě byly pro vývoj zápasu zásadní.

Titans, kteří za celých šedesát minut ani jednou nevedli, držela až do konce ve hře výborná hra defenzivní linie. Domácí jednoznačně ovládli hru "v zákopech" a Joe Burrow šel za zápas k zemi hned devětkrát. Naposledy dokázal vyhrát takový zápas v play-off quarterback Chiefs Len Dawson před 55 lety.

Hosté znovu spoléhali na chemii dvou spoluhráčů z Louisianské státní univerzity. Burrow jako první jednička draftu dokázal vyhrát už ve druhé sezoně zápas divizního kola, Ja'Marr Chase jako nováček i ve druhém zápase play-off překonal metu 100 nachytaných yardů.

Bengals získali za stavu 16:16 v poslední minutě míč na polovině hřiště a Burrow s Chasem jednou akcí dokázali posunout hru do místa, odkud mohl Evan McPherson rozhodnout. A ten se z 52 yardů opravdu nemýlil.

Právě McPherson je sice nenápadnou, ale o to zásadnější postavou letošního úspěchu Bengals. Hráči na jeho pozici většinou přicházejí do ligy mimo draft, Cincinnati ale za nadějného kopáče Floridské univerzity obětovalo páté kolo a už po jedné sezoně se mu to bohatě vyplatilo.

Žádný kicker dosud v jednom play-off netrefil opakovaně alespoň čtyři field goaly. McPhersonovi na to stačily dva zápasy! Čtyřikrát uspěl proti Raiders a stejně tak i v Nashvillu, navíc si drží ve vyřazovacích bojích stoprocentní bilanci.

Cincinnati poprvé v historii vyhrálo v play-off na hřišti soupeře a po 33 letech je v konferenčním finále. Titans od sezony 2002 doma nezvítězili a ani jednou neskórovali víc než 16 bodů. Jako nasazená jednička navíc šli do vyřazovací části potřetí a nedokázali vyhrát jediný zápas.

Utkání Green Bay - San Francisco
zdroj: USA Today Sports autor: Jeffrey Becker

Pokud v Nashvillu dominovaly spíš obrany, v poletujícím sněhu na promrzlém Lambeau Field to platilo dvojnásob. Domácí Packers hned z prvního drivu zásluhou A.J. Dillona získali sedmibodový náskok a znovu se skóre měnilo až ve druhém poločase.

Green Bay mělo na své straně většinu trumfů. Nehostinné domácí prostředí, většinu zraněných zpět v sestavě i šlapající spolupráci tria Aaron Rodgers – Aaron Jones – Davante Adams, která se postarala prakticky o celou ofenzivní produkci "Cheeseheads".

Jenže i sebelépe vyladěný tým má nějakou slabinu. A nejslabší článek soupisky Packers také rozhodl o brzkém konci hlavního favorita play-off. Green Bay bylo totiž už v základní části nejhorší ve hře speciálních formací a projevilo se to i teď.

Stárnoucí kicker Mason Crosby sice tentokrát žádnou chybu neudělal, jeden z jeho dvou pokusů ale dokázali Niners zblokovat a zabránili domácím jít do kabiny s desetibodovým náskokem.

Ještě větší minelu ale domácí předvedli pět minut před koncem, když po sacku na Rodgerse při třetím downu museli odkopávat z vlastní endzóny. Punt Coreyho Bojorqueze ale znovu Niners zblokovali, navíc se míč odrazil k náhradnímu safetymu Talanoa Hufangovi, který donesl míč do endzóny a vyrovnal skóre.

Packers v následujícím drivu rychle vyklidili pole a dali poslední šanci rozhodnout útoku Jimmyho Garoppola. Hosté dokázali ve zbytku času přejít přes většinu hřiště a osud zápasu vložili do nohy Robbieho Goulda. Ten proměnil i svůj dvacátý pokus kariéry v play-off a rozesmutnil Lambeau Field.

Niners dokázali vyhrát zápas na hřišti soupeře, aniž by skórovali ofenzivní touchdown nebo turnover. Do finále konference se dostali od sloučení NFL a AFL v roce 1970 už posedmnácté, což je nový rekord.

Aaron Rodgers se stal prvním quarterbackem, který prohrál v play-off čtyři zápasy se stejným soupeřem. Packers svého osudového protivníka nedokázali porazit už dvacet let, dvě ze čtyř utkání prohráli dokonce doma.

Pro Rodgerse jsou červenozlaté barvy San Francisca zkrátka prokletím. Je to o to pikantnější, že kalifornský rodák v dětství právě Niners fandil. A když měli 49ers v roce 2005 první volbu draftu, už se viděl v jejich dresu. Jenže San Francisco si místo něj nečekaně vybralo Alexe Smitha a Rodgers se nakonec propadl pořadím až na 24. místo k Packers.

Když byl po draftu tázán, jak moc ho to mrzí, prohlásil, že "ne tolik, jako bude mrzet 49ers, že si ho nevybrali." Pravdou je, že Rodgers s Green Bay vyhrál Super Bowl, zatímco Niners čekají na titul už 27 let, bilance 0-4 v play-off ale hovoří jasně.

Fumble Toma Bradyho po zákroku Leonarda Floyda
zdroj: USA Today Sports autor: Kim Klement

San Francisco se o postup do finálového zápasu sezony utká s Los Angeles Rams. Berani po šokujícím průběhu nakonec zvládli zápas v Tampě a po výhře 30:27 poslali obhájce titulu na dovolenou. Dvakrát za sebou dokázali vyhrát Lombardiho trofej naposledy Patriots v sezonách 2003 a 2004.

Defenzíva Los Angeles s Aaronem Donaldem, Leonardem Floydem a Vonem Millerem ztrpčovala Tomu Bradymu život celý první poločas a útok Buccaneers mlčel. Rams vedli v poločase 20:3, a to ještě v závěru druhé čtvrtiny ztratil running back hostů Cam Akers míč na jednom yardu od endzóny.

Berani v úvodu druhého poločasu odskočili dokonce na rozdíl 24 bodů a vypadalo to na jasný zápas. Jenže pak se tři minuty před koncem třetí čtvrtiny dopustil fumblu elitní receiver Rams Cooper Cupp a odstartoval řetězec událostí, které oscilovaly mezi thrillerem a fraškou.

Leonard Fournette za domácí snížil, ofenzíva Rams za půl minuty zmizela ze hřiště a Brady se chystal na další ze svých pověstných comebacků v poslední čtvrtině. Jenže hned při první rozehrávce ho přežehlil Miller, který navíc získal pro hosty míč.

Rams ale byli na koni přesně osm sekund. Center Brian Allen rozehrál na nepřipraveného Stafforda a živý míč zalehli pro změnu Bucs. Následující drive domácích však skončil ztrátou míče na downy. Rams přitom měli štěstí, že v poslední rozehrávce veterán Eric Weddle fauloval Mikea Evanse až těsně poté, co se míč dotkl země a hra skončila.

Ve hře jsou opět hosté a mají šanci rozhodnout, rozdíl sedmnácti bodů by totiž šel v této fázi zápasu už jen velmi těžko smazat. Dostali se na dostřel, jenže zraněním limitovaný Matt Gay z 47 yardů nedokopl do háčka.

Tři a půl minuty před koncem Brady oslovil Evanse pro 55yardový touchdown a prodloužení viselo ve vzduchu. A také že ano, Akers spáchal už čtvrtý fumble večera v podání Rams a Fournette v poslední minutě vyrovnal.

Hosty to ale nepoložilo. Stafford ještě za zbývajících 46 sekund zvládl zkompletovat dvě dlouhé přihrávky na Cuppa a posunout hru na dvanáct yardů od endzóny Bucs. A Gay na druhý pokus uspěl. Berani jsou prvním týmem od roku 1975, který přes čtyři fumbly dokázal vyhrát utkání play-off.

Rams jako nasazená čtyřka budou mít proti divizním rivalovi ze San Francisca výhodu domácího prostředí. Pokud uspějí, bude to poprvé v historii, co by tým hrál Championship Game i Super Bowl na svém stadionu. Statistika ale varuje, Niners dokázali vyhrát šest posledních vzájemných zápasů.

Patrick Mahomes
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Souboj Patricka Mahomese s Joshem Allenem měl být vrcholem divizního kola. A predikce nelhala. Oba quarterbackové měli v utkání přes 300 naházených yardů s úspěšností přes 70 procent a bez interception. Allen k tomu přidal čtyři asistence, Mahomes tři a běhový touchdown.

Čaroděj Mahomes dokázal skórovat 42 bodů proti statisticky nejlepší pasové obraně ligy, na druhé straně zářil hlavně Gabriel Davis. V hierarchii Bills doteď spíš náhradník, jeho 201 yardů a čtyři touchdowny jsou ale historicky nejlepším výkonem receivera v play-off.

Dvě minuty před koncem vedli Chiefs 26:21 a hosté museli na Arrowhead nutně skórovat touchdown. Davis oklamal pohybem bránícího Mikea Hughese a zachytil míč v endzóně, Diggs následně po spektakulární akci Allena proměnil konverzi za dva body.

Domácí měli nůž na krku, akcí nabitá dvouminutovka ale teprve začínala. Mahomes našel na polovině hřiště rozběhnutého Tyreeka Hilla a nejrychlejší receiver ligy pláchl celé obraně Bills. Zbývalo 62 sekund a Chiefs byli ve vedení o čtyři body.

Jenže duo Allen – Davis bylo prostě nebránitelné. Rychlá přihrávka na střed obrany, čtvrtý zářez večera pro Davise a Bizoni vedli 36:33. Třináct sekund před koncem to vypadalo pro domácí i se třemi oddechovými časy jako mission impossible.

Ale Chiefs mají Mahomese. Jedna raketa do rukou Hilla, druhá pro Travise Kelceho a rázem byli domácí na pozici, ze které mohl kicker Harrison Butker vyrovnat. A další šanci už Bills nedostali. Los totiž vyhráli domácí a jejich drive zakončil osmiyardovým touchdownem Kelce.

Pouhých 13 sekund chybělo k tomu, aby poprvé dokázaly v divizním kole vyhrát všechny čtyři hostující týmy. Rekordem play-off je pak 25 skórovaných bodů a tři změny ve vedení po touchdownu v posledních dvou minutách.

Josh Allen ve dvou zápasech naházel 771 yardů, přihrál na devět touchdownů, netratil jediný míč a měl pouhých 14 nekompletních pasů. Pro Bills přesto znovu končí sezona porážkou na Arrowhead. Vzhledem k věku a schopnostem obou quarterbacků je ale zaděláno do dalších let na rivalitu ve stylu Bradyho a Peytona Manninga.

Výsledky divizního kola play-off NFL:

Tennessee - Cincinnati 16:19, Green Bay - San Francisco 10:13, Tampa Bay - LA Rams 27:30, Kansas City - Buffalo 42:36 po prodloužení.

Dvojice pro konferenční finále: LA Rams - San Francisco, Kansas City - Cincinnati

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články