Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Když rozhodují centimetry. Bláznivý zápas v Buffalu rozseklo až prodloužení, zářil Jefferson

Ještě není ani Den díkuvzdání, kdy se obvykle láme sezona NFL a fanoušci i odborníci už mají jasno. Tohle byl zápas roku! Minnesota prohrávala v Buffalu v závěru třetí čtvrtiny o 17 bodů, přesto dokázala zvítězit v prodloužení. Zejména poslední dvě minuty základní hrací doby ale byly sérií těžko uvěřitelných situací, které by samy vydaly na celý zápas. A hlavní roli v dramatu hrál mladík, v kterém fanoušci Vikings vidí nového Randyho Mosse – Justin Jefferson.

Justin Jefferson zachytává míč v utkání s Buffalem
zdroj: USA Today Sports autor: Gregory Fisher

Minnesota a Buffalo se před dvěma lety na jaře staly účastníky jedné z nejzajímavějších výměn posledních let. Bills hledali elitní cíl pro svého velmi nadějného quarterbacka Joshe Allena.

A cílili na dlouholetou oporu Vikingů Stefona Diggse, který se v místy těžkopádné ofenzívě tehdejšího kouče Minny Mikea Zimmera necítil dostatečně využitý.

A jelikož se hlavní aktér Minneapolis Miracle nebál ventilovat svou nespokojenost i veřejně, Vikes se raději reptající opory zbavili. Cena byla víc než přijatelná, mimo jiné první kolo draftu 2020.

A v něm si celek z Minneapolis vybral právě Jeffersona. Ofenzivní hvězdu čerstvého vítěze univerzitní soutěže z LSU, která nečekaně propadla sítem draftu až na 22. pozici. Jefferson se od prvních týdnů zařadil mezi nejlepší mladé receivery NFL a zboural řadu rekordů nejen Vikings, ale celé soutěže.

Mnohé z nich držel předtím už zmiňovaný Randy Moss, legenda klubu z přelomu milénia a člen Síně slávy. Na druhé straně Diggs našel záhy chemii s Allenem a z Buffala se stal ofenzivní postrach ligy.

Teď se poprvé od trejdu oba týmy potkaly na hřišti. Na jedné straně Bills coby nejlepší tým konference AFC, s fanatickým domácím publikem v zádech.

Proti nim Vikingové, kteří sice měli lepší zápasovou bilanci, jediný dosavadní duel s elitním soupeřem ale v druhém týdnu v Philadelphii poměrně jasně prohráli.

Buffalo potřebovalo doma odčinit nepovedený závěr předchozího utkání na hřišti Jets (17:20). Do vedení sice šli díky Jeffersonovi hosté, ale zbytek poločasu patřil Bizonům, kteří ke dvěma bodovým běhům Devina Singletaryho přidali i touchdown Gabea Davise a v poločase vedli 24:10.

Quarterback Vikes Kirk Cousins měl proti silné defenzivní linii Buffala minimum času na odhod a ztratil dva míče, elitní running back Dalvin Cook byl téměř neviditelný a Jefferson vyjma úvodního touchdownu také.

Když dvě minuty před koncem třetí čtvrtiny odskočili domácí díky kopáči Tyleru Bassovi na rozdíl 17 bodů a tedy tří skórování, vypadalo to zdánlivě na jasnou záležitost.

Nešlo ale nevidět, že v druhém poločase je hlavní hybnou silou na hřišti zlepšená obrana hostů. Navíc hned vzápětí hned z první rozehrávky proletěl přes 81 yardů rychlík Cook a karta se začala nečekaně obracet.

Přišla první ztráta Allena, na kterém se možná začalo projevovat zranění lokte na házecí ruce, kvůli kterému byl jeho start dlouho nejistý. Víc než za quarterbackem Bills ale tato chyba šla za trenérským štábem, který se místo kopu za tři body "na jistotu" rozhodl riskovat na sedmiyardové linii Vikings čtvrtý down s cílem soupeře dorazit.

Hosté ucítili šanci. Do ofenzivních akcí se víc začali zapojovat i receiver Adam Thielen s novou akvizici T.J. Hockensonem a secondary Bills oslabená o opory Jordana Poyera, Micaha Hydea a Tre'Daviouse Whitea ztrácela půdu pod nohama.

Vikings bez problémů prošli celé hřiště a na konci drivu propadl do endzóny fullback C.J. Ham. A zápletka byla na světě. Ovšem pro obě strany, Greg Joseph nepotvrdil kopem touchdown a domácím zůstal čtyřbodový náskok. Minnesota sice byla na vlně, field goal jí ale na vyrovnání nestačil.

Útok Bills se ovšem poroučel ze hřiště po pouhé minutě a Minnesota mohla utkání otočit. Šílenou závěrečnou dvouminutovku odstartoval Jefferson, když ze zoufalé situace (čtvrtý down pro 18 yardů) na vlastní polovině zvládl vykouzlit 32yardový zisk. Zkrotil přitom šišku jednou rukou v situaci, kdy už ji prakticky zachytil jeden z obránců.

Po úspěšné přihrávce Cousinse na Thielena vylepšené penaltou za zbytečnou hrubost obránce a dalši akcí nezastavitelného Jeffersona stojí Vikings minutu před koncem na třech yardech od endzóny. Dva pokusy nevyjdou, napotřetí skóruje Jefferson. Ovšem video je proti, hvězdě zápasu chybělo v nepřehledné situaci půl yardu.

Na čtvrtý down Vikings neuspějí, ofsajd domácích jim ale dává druhou šanci. Minnesota to zkusí protlačit přes quarterbacka, i Cousinsovi ale chybějí centimetry. Míč má Buffalo, ale ještě není zdaleka konec.

Bizoni jsou v obtížné situaci, při rozehrávce z jednoho yardu totiž nemůže Allen jen zakleknout, protože stojí ve vlastní enzóně. To by znamenalo safety, tedy dva body a míč pro Vikes.

I domácí rozehrávač tak musí do "sneaku", jenže ztratí přitom míč, který v brankovišti zalehne linebacker Minnesoty Eric Kendricks. Neuvěřitelná situace posílá nakonec hosty 37 sekund před koncem přeci jen do vedení.

Ale ani to není všechno. Allen se vzchopí a za půl minuty dostane svůj tým do pozice, odkud může Bass vyrovnat. Prodloužení, míč při losu získávají hosté. Jefferson je nebránitelný, Minnesota je znovu na třech yardech, pak se ale probere defenzivní linie Bills a Vikingové získávají nakonec jen tři body za field goal.

Poslední šance pro Allena a spol. Domácí quarterback opakovaně uniká obraně po vlastních nohou a záhy stojí Bills na dvaceti yardech od brankoviště soupeře. Touchdown visí ve vzduchu. Allen ale posílá podruhé v zápase míč do náruče cornerbacka Vikings Patricka Petersona. Konec.

Minnesota dokázala po comebacku na hřišti soupeře uspět v zápase proti jednomu z favoritů na Super Bowl a ukázala, že se s ní musí letos počítat. Domácí po druhé porážce za sebou spadli z prvního místa v konferenci na třetí příčku ve vlastní divizi a je před nimi spoustu práce. Hlavně jak vrátit do nejen fyzické pohody Allena, dosud nejlepšího quarterbacka sezony.

A Jefferson? Zápas skončil s deseti zachycenými přihrávkami pro 193 yardů, jedním touchdownem a minimálně jednou akcí, která bude ozdobou sestřihu toho nejlepšího z letošní sezony. Diggs také odehrál skvělý zápas, když si připsal 128 yardů, tenhle souboj na dálku s mladším kolegou ale prohrál.

V červenci Jefferson prohlásil, že chce být po sezoně považován za nejlepšího receivera ligy. "Myslím, že dneska jsem to ukázal," konstatoval lakonicky v pozápasovém interview.

Výsledky 10. hracího týdne NFL:

Carolina - Atlanta 25:15, Tampa Bay - Seattle 21:16, Buffalo - Minnesota 30:33 v prodloužení, Chicago - Detroit 30:31, Kansas City - Jacksonville 27:17, Miami - Cleveland 39:17, NY Giants - Houston 24:16, Pittsburgh - New Orleans 20:10, Tennessee - Denver 17:10, Las Vegas - Indianapolis 20:25, Green Bay - Dallas 31:28 v prodloužení, LA Rams - Arizona 17:27, San Francisco - LA Chargers 22:16.

Konference AFC: 1. Kansas City (7 vítězství - 2 porážky), 2. Miami (7-3), 3. Baltimore, NY Jets, Buffalo a Tennessee (všichni 6-3)

Konference NFC: 1. Philadelphia (8-0), 2. Minnesota (8-1), 3. NY Giants (7-2), 4. Dallas (6-3), 5. Seattle (6-4), 6. San Francisco (5-4)

Zdroj
Bleacher Report, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články