Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Když jedinec porazí klub. Trucující hvězda NFL bere jackpot

Závěr uplynulé sezony poslouží jako dobrá připomínka, že NFL za každé situace umí připravit svým fanouškům velká překvapení. Dlouhá léta jedna z nejlépe fungujících organizací - Pittsburgh Steelers  řešila v sezoně jeden problém za druhým. A na jejím konci přišla o dvě superhvězdy posledních let. Parta kolem kouče Mike Tomlina nejprve dostala košem od hvězdného running backa Le'veon Bella, jenž podepsal kontrakt s New York Jets poté, co prostávkoval celý ročník. V jeho závěru se zasekl ještě další útočný klenot. Antonio Brown začal trucovat, aby si vynutil trejd za ještě lepšími podmínkami.

Antonio Brown
zdroj: USA Today Sports autor: Charles LeClaire

Dominance a konec

Když v předposledním utkání základní části dvěma touchdowny a téměř 200 nachytanými yardy tyranizoval obranu favorizovaných New Orleans Saints, jen málokterého fanouška Steelers v tu chvíli napadlo, že by to mohl být poslední Brownův zápas v černožlutém dresu.

Hvězdné ego ale poručilo. Sedminásobný účastník Pro Bowlu se před závěrečným utkáním sezony urazil, když ho veřejně zkritizoval quarterback týmu Ben Roethlisberger za nízkou snahu při tréninku.

Brown odmítl trénovat a předstíral, že je zraněný. Na závěrečný zápas o naději na play-off proti divizním rivalům ze Cincinnati ale k překvapení všech dorazil.

Kouč Tomlin i přes potřebu výhry reagoval nekompromisně a trucujícího Browna do zápasu nepostavil.

Tím začala slovní válka mezi superhvězdou a slavným týmem. Boj, kde má většinou převahu klub.

Ben Roethlisberger
zdroj: USA Today Sports autor: Philip G. Pavely

Chová se jak majitel

Třicetiletý wide receiver ale přistoupil na tvrdou hru, u které od začátku věřil, že na konci docílí svého. Slovně se pustil do klubové legendy  quarterbacka Bena Roethlisbergera.

"Občas se chová, jako by byl majitel klubu. Kritizuje spoluhráče i trenéry. Štve to i moje další spoluhráče, ale ostatní musí mlčet," vykřikl do světa a dál na sociálních sítích útočil na populárního "Big Bena".

Dvojnásobný vítěz Super Bowlu reagoval po svém. "Myslím, že za tu dobu, co tady jsem, mám právo se ozvat, když někdo nedělá svoji práci pořádně," argumentoval osočený quarterback.

Bývalého spoluhráče podpořil i Hines Ward, který s Roethlisbergerem vyhrál dva Super Bowly. "Ben se dlouhodobě ukazuje jako pravý lídr Steelers. Je na čase méně mluvit a víc se soustředit na výkony na hřišti, které letos nebyly tak dobré jako dřív," komentoval celou situaci další bývalý wide receiver.

Půjdu, kam já budu chtít

V tu chvíli bylo jasné, že dvě hvězdy, které paradoxně v poslední dekádě vytvořily neskutečné útočné duo, spolu jen těžko ještě někdy nastoupí ve stejném týmu.

Jeden musel odejít. Nepomohly ani pohovory Browna s majitelem klubu Artem Rooneym II, Brown požádal o výměnu.

Steelers přesto čekali, že se najde nejméně tucet týmů, které se budou předhánět v nabídkách na jednoho z nejlepších receiverů NFL.

Nestalo se, a když už ano, jako třeba v případě Buffala Bills, tak výměnu za slibnou protihodnotu zatrhl sám Brown. Na chladný sever ke kanadským hranicím se mu nechtělo.

Steelers se nakonec museli spokojit s velmi podprůměrnou nabídkou Oaklandu Raiders (výběr v letošním třetím a pátém kole draftu). Brown navíc podepsal rozšíření stávajícího kontraktu na tři roky za 54 milionu dolarů (garantovaných 30 milionů).

Antonio Brown
zdroj: USA Today Sports autor: Douglas DeFelice

Z finančního hlediska to lze hodnotit z pohledu Raiders jako velmi povedený tah, jelikož mají pod platovým stropem velký prostor a hvězdu získali celkem lacino. Sám Brown tak trucováním dosáhl svého  výrazně vylepšeného platu.

Poražený je jasný. Steelers za hvězdu dostali velmi málo, navíc si odepíší ze stávajícího kontraktu 21 miliónu dolarů do platového stropu za hráče, kterého se sami tak levně zbavili.

Vítězem celé ságy se však stal ten uražený. Antonio Brown ukázal, jak velkou moc má samotný hráč a že klub často nemá na vybranou.

Brownova výměna se ale v reflektorech zájmu dlouho neohřála. Další velký přesun totiž spáchali mohutně posilující Cleveland Browns, když za první a třetí kolo letošního draftu a mladého safetyho Jabrilla Pepperse získali z New York Giants jiného hvězdného receivera, Odella Beckhama.

Další velké přesuny volných hráčů v NFL:

Safety Landon Collins (Giants) do Redskins, 6 let/$84M (garantovaných $45M)

Ofezivní tackle Trent Brown (Patriots) do Raiders, 4 roky/$66M (garantovaných $36,8)

Quarterback Nick Foles (Eagles) do Jaguars, 4 roky/$88M (garantovaných $50M)

Linebacker C.J. Mosley (Ravens) do Jets, 5 let/$85M (garantovaných $51M)

Running back Le'veon Bell (Steelers) do Jets, 4 roky/$52M (garantovaných $35M)

Linebacker ZaDarius Smith (Ravens) do Packers, 4 roky/$66M (garantovaných $35M)

Safety Tyrann Mathieu (Texans) do Chiefs, 3 roky/$42M (garantovaných $24M)

Linebacker Kwon Alexander (Buccaneers) do 49ers, 4 roky/$54M (garantovaných $27M)

Defenzivní tackle Sheldon Richardson (Vikings) do Browns, 3roky/$36M (garantovaných $21M)

Defenzivní tackle Malik Jackson (Jaguars) do Eagles, 3 roky/$30M (garantovaných $10M)

Defensive end Dee Ford (Chiefs) do 49ers, 5 let/$84M (garantovaných $41M)

Safety Eric Weddle (Ravens) do Rams, 2 roky/$12,5M (garantovaných $5,25M)

Defensive end Trey Flowers (Patriots) do Lions, 5 let/$90M (garantovaných $56M)

Ofenzivní tackle Ja'Wuan James (Dolphins) do Broncos, 4 roky/$51M (garantovaných $32M)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články