Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Delfíni proplouvají pod radarem. Na jihu Floridy se formuje nová síla

Téměř každou sezonu se v NFL objeví alespoň jeden klub, který se z otloukánka ligy změní za jediný rok na tým pro play-off. Naposledy loni to San Francisco dotáhlo z předposledního místa v ročníku 2018 až do Super Bowlu. Letos to zatím na předzvěst lepších časů vypadá v Miami. Dolphins sice stále proplouvají sezonou tak trochu pod radarem, série pěti vítězství ale celek z jihu Floridy posunula na postupovou pozici v konferenci AFC, navíc Fins už reálně ohrožují i postavení vedoucího týmu Východní divize Buffala.

Quarterback Miami Tua Tagovailoa v akci
zdroj: USA Today Sports autor: Jasen Vinlove

Florida je vedle Kalifornie jedním ze dvou států USA, který má v současné NFL hned tři týmy. Americký fotbal byl ale v poslední dekádě v ráji amerických seniorů spíš pro smích.

Dolphins čekají na výhru v play-off dvacet let a v posledních dvanácti ročnících postoupili do vyřazovací části jen jednou. Stejně je na tom i Jacksonville, Jaguars ale aspoň před třemi lety došli až do finále konference. Tampa Bay chyběla mezi dvanáctkou nejlepších týmů sezony od roku 2007.

Letos živí reálnou šanci hned dva z této trojice. Buccaneers mají po výrazné výhře 46:23 v Carolině třetí nejlepší bilanci v NFC a jsou hlavním favoritem minimálně na první divokou kartu.

Dolphins přes tři porážky v úvodních čtyřech zápasech a výměnu quarterbacka uprostřed sezony drží aktuálně druhou nejdelší šňůru výher v konferenci po stoprocentním Pittsburghu a s ohledem na lehčí los v následujících třech týdnech si mohou v Miami dělat zálusk i na prvenství v divizi. Buffalo má sice zatím jedno vítězství k dobru, odehrálo ale také o zápas víc.

Pátý úspěch za sebou si Dolphins připsali proti mistrům hloupých porážek Chargers, když v souboji dvou nadějných quarterbacků zastínil Tua Tagovailoa další podařený prospekt z letošního draftu Justina Herberta.

Ten prožil v Miami nejhorší zápas profesionální kariéry, poprvé nenaházel ani 200 yardů a jeho ztráta míče v úvodu čtvrté čtvrtiny sebrala Baterkám naději na obrat. Domácí jeho interception záhy potrestali, odskočili na rozdíl dvanácti bodů a výhru už si pak pohlídali.

Hra Dolphins ale v tuto chvíli ani zdaleka nestojí na letošní pětce draftu. Tagovailoa odehrál teprve třetí zápas v roli jedničky, a přestože ještě nepoznal porážku, ukazuje zatím jen záblesky svého umění v univerzitním dresu Alabamy. Ofenziva Miami patří statisticky k nejslabším v lize, Delfínům ale funguje obrana i speciální formace a dokážou zvládat vyrovnané zápasy.

Carolina držela doma proti favorizované Tampě krok celý první poločas, stačily ale dvě chvilky nepozornosti a bylo po nadějích. Nejdříve sice Panthers povedeným puntem přišpendlili pirátský útok na dvouyardovou linii, Ronald Jones si z toho ale nic nedělal. Proletěl neatakován středem domácí obrany, ustál pokus safetyho Tre Bostona o skládku a zastavil se až v endzóně Caroliny.

Následně hned při první rozehrávce Jason Pierre-Paul vystihl úmysl domácího quarterbacka Teddyho Bridgewatera a získal znovu míč pro Tampu, která už pak nedala soupeři šanci. Jonesův 98yardový běh byl nejdelším v historii Buccaneers a čtvrtým nejdelším celkově.

Arizona se vzpamatovala z těsné porážky s Miami a v dalším domácím thrilleru udolala Buffalo 32:30. Bills přitom v Glendale většinu času vedli, ve druhé čtvrtině dokonce o 14 bodů. Jenže v úplném závěru předvedl své kouzelnické umění Kyler Murray. Quarterback Cardinals se po rozehrávce na polovině hřiště vyhnul skládce a pasem téměř od postranní čáry našel v endzóně DeAndre Hopkinse, který se ve vzduchu prosadil i proti trojici bránících hráčů Buffala.

Předsezonní příchod Hopkinse z Houstonu, kvůli kterému si v Texasu nejspíše škubou vlasy zoufalstvím ještě teď, je pro ofenzivu Cardinals zatím požehnáním. Jeden z nejlepších receiverů ligy už popáté v sezoně překonal stoyardovou hranici, celkem má v devíti zápasech 67 zachycených přihrávek pro 861 yardů a čtyři touchdowny.

A když se soupeři soustředí na zdvojování Hopkinse, otevírá se prostor pro další cíle – Christiana Kirka, Andyho Isabellu nebo nestárnoucí legendu Larryho Fitzgeralda. Štírek Murray se tak už nemusí tolik spoléhat na své nohy, i tak ale jako teprve druhý quarterback v historii po Camu Newtonovi překonal za 25 odehraných zápasů metu 6000 naházených a 1000 naběhaných yardů. K tomu přidal už 10 běhových touchdownů.

Cleveland se na sinusoidě svých výkonů pohnul tentokrát směrem nahoru. Browns v duelu poznamenaném nepřízní počasí přehráli Houston 10:6 a po devíti zápasech jsou na bilanci 6-3, na které se zatím v konferenci AFC nachází hrana postupu do play-off.

Domácím se po čtyřzápasové absenci vrátil running back Nick Chubb a hned skóroval rozdílový touchdown. Bez něj v sestavě neskóroval Cleveland po zemi ani jednou. Činil se ale i druhý running back domácích Kareem Hunt a poprvé od roku 1966 tak měli Browns v zápase dva hráče, kteří naběhali přes 100 yardů.

Minutu před koncem navíc Chubb prokázal velkou dávku sebeovládání, když svůj šedesátiyardový úprk po levé straně nezakončil touchdownem, ale těsně před endzónou vyběhl ze hřiště. Sice neskóroval, ale tímto taktickým manévrem sebral Texans možnost dostat se ještě v závěru na míč a pokusit se o obrat.

Green Bay mělo až nečekaně hodně práce s druhým nejslabším týmem soutěže Jacksonville. Hostům dodal sebevědomí v první čtvrtině povedeným slalomem Keenan Cole. Jeho 91yardový punt return je novým klubovým rekordem Jaguars.

Oba týmy se pak vystřídaly ve vedení, než devět minut před koncem rozhodl svým devátým touchdownem v sezoně Davante Adams. Receiver Packers má zatím 61 chycených přihrávek pro 741 yardů, a to musel dva zápasy vynechat. Podobná čísla měl naposledy před třinácti lety legendární Randy Moss.

Téměř na den přesně po dvou letech se od první minuty představil na postu quarterbacka Alex Smith. Veterán, který se dokázal zotavit z devastující zlomeniny nohy, nahradí ve Washingtonu pro následující zápasy Kylea Allena, který je na marodce se zraněním kotníku.

V Detroitu si Smith 38 přihrávkami pro 390 yardů hned vylepšil kariérní maxima a držel WFT až do úplného závěru naději na výhru. Poslední slovo ale měl specialista na dlouhé kopy Matt Prater a úspěšným field goalem z 59 yardů s vypršením času zajistil vítězství Lions.

Už v pátém utkání za sebou dokázal cornerback New England Patriots J.C. Jackson zachytit interception. V závěru prvního poločasu zápasu s Baltimorem vystihl dlouhou přihrávku Lamara Jacksona na Marquise Browna a zabránil tak Ravens jít do druhé půle s náskokem. Domácí Patriots následně hned z prvního drivu ve třetí čtvrtině skórovali a nakonec překvapivě porazili favorita 23:17.

New Orleans bez problémů přehrálo zraněními zdecimované San Francisco 27:13, ačkoliv domácím celý druhý poločas chyběl quarterback Drew Brees, který odstoupil kvůli poranění žeber. Saints ovšem mají Alvina Kamaru. Ten dvakrát skóroval po zemi a navíc jednou v první půli po přihrávce Breese a Niners porazil v podstatě sám. Pro Kamaru to byl ve čtvrté sezoně v NFL už čtvrtý touchdownový "hattrick".

Výsledky 10. hracího týdne NFL:

Tennessee - Indianapolis 17:34, Carolina - Tampa Bay 23:46, Cleveland - Houston 10:7, Detroit - Washington 30:27, Green Bay - Jacksonville 24:20, NY Giants - Philadelphia 27:17, Arizona - Buffalo 32:30, Las Vegas - Denver 37:12, Miami - LA Chargers 29:21, LA Rams - Seattle 23:16, New Orleans - San Francisco 27:13, Pittsburgh - Cincinnati 36:10, New England - Baltimore 23:17.

Konference AFC: 1. Pittsburgh (9-0), 2. Kansas City (8-1), 3. Buffalo (7-3), 4. Indianapolis (6-3), 5. Baltimore, Miami, Tennessee, Las Vegas a Cleveland (všichni 6-3)

Konference NFC: 1. Green Bay a New Orleans (oba 7-2), 3. Arizona (6-3), 4. Philadelphia (3-5-1)*, 5. Tampa Bay (7-3), 6. LA Rams a Seattle (oba 6-3)

*Na prvních čtyřech místech konferencí jsou vedoucí týmy jednotlivých divizí.

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články