Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Dojemný návrat. Smith před dvěma lety málem přišel o nohu, znovu ale nastoupil za Washington

NFL za sebou nemá ještě ani třetinu základní části, o laureátovi ceny pro comeback roku je ale možná rozhodnuto už teď. Quarterback Washingtonu Alex Smith po těžkém zranění nohy téměř dva roky nehrál a vypadalo to na smutný konec kariéry. Smith se ale přes řadu komplikací dokázal vrátit, vybojoval si místo na soupisce a po nepřesvědčivých výkonech Dwaynea Haskinse a zranění Kylea Allena se v průběhu utkání pátého týdne dostal i zpět na hřiště. Potenciál hollywoodského příběhu nedokázali docenit pouze hráči Los Angeles Rams, kteří Smitha poslali celkem šestkrát k zemi a v hlavním městě USA vyhráli 30:10.

Quarterback Washingtonu Alex Smith
zdroj: USA Today Sports autor: Brad Mills

Smith se nešťastně zranil v listopadu 2018 v utkání s Houstonem, když po ataku dvou protihráčů utrpěl otevřenou zlomeninu holenní i lýtkové kosti. Po chirurgickém zákroku se mu do nohy dostala sepse, podstoupil celkem sedmnáct operací během devíti měsíců a opakovaně mu hrozila amputace.

Situaci zachránila až transplantace svalu z levého stehna a Smith v rámci rekonvalescence téměř rok musel mít nohu v externí fixaci. O jeho uzdravení natočila sportovní stanice ESPN oceňovaný dokument Project 11.

Ačkoliv prakticky nikdo nevěřil v jeho návrat, ohlásil Smith počátkem letošního roku, že chce znovu hrát. Povolení od doktorů k tréninku ale obdržel až v červenci a původně byl v týmu trojkou.

Jenže poté, co WFT vyhrál jen jeden zápas ze čtyř a strádal v ofenzívě, posadil trenér Ron Rivera na lavičku původní jedničku Haskinse. Jeho náhradník Allen si ale ve druhé čtvrtině poranil roku a před veteránem stála hned dvojitá výzva.

Na hřiště se nakonec po 23 měsících znovu postavil, stáhnout v tu chvíli už třináctibodové manko na Rams ale bylo nad jeho síly. Od defenzívy Beranů v čele s Aaronem Donaldem schytal celkem šest sacků a zkompletoval jen polovinu přihrávek pro 37 yardů.

Statistiky ale v tomto případě nebyly zdaleka podstatné. Pro strádající Washington, který zatím marně hledá novou identitu nejen na hřišti, může být Smithův comeback velkou inspirací i psychickou vzpruhou.

Naopak velkou ránu utrpělo sebevědomí i ambice Dallasu. Cowboys sice přes další mizerný výkon obrany otočili v závěru domácí zápas se slabými New York Giants, pro Texasany šlo ale o Pyrrhovo vítězství.

Utkání totiž kvůli zlomenině kotníku nedohrál quarterback Dak Prescott. Ten přes výsledkové strádání Boys prožíval možná nejlepší ročník v kariéře, ve zbytku sezony už ale svému týmu nepomůže. Dallas je přesto i s náhradníkem Andy Daltonem stále hlavním favoritem NFC East.

Seattle zatím dokazuje, že čísla nejsou podstatná, pokud se vítězí. Žádný tým v éře Super Bowlu nedokázal vyhrát prvních pět duelů, ačkoliv v průměru získal o více než 50 yardů na utkání méně než soupeř. Seahawks už potřetí v sezoně uhráli dokonce o více než 100 yardů v zápase méně, přesto zůstávají neporažení.

Proti Minnesotě tahali Hawks dlouho za kratší konec, v prvním poločase dokonce nezískali ani bod. Ve třetí čtvrtině se jim sice povedl obrat, v závěru ale měli vše ve svých rukou znovu Vikings. V rozhodujícím momentu na šesti yardech od endzóny ale při čtvrtém downu zkusili jít odvážně po zemi, a neuspěli.

Místo konzervativního field goalu, kterým by v případě úspěšné exekuce odskočili do osmibodového vedení, tak odevzdali Seahawks míč. A Russell Wilson dokázal během zbývajících necelých dvou minut ještě zkomponovat i za pomoci dvou proměněných čtvrtých downů už svůj 30. vítězný drive v kariéře.

Nečekané domácí porážky utrpěli oba poslední finalisté. Kansas City Chiefs přitom vedli v polovině druhé čtvrtiny nad Las Vegas 21:10, ale v následujících šesti drivech jim obrana Raiders povolila jen tři body a výborný běhový útok a skvělý výkon quarterbacka Dereka Carra otočily výsledek na stranu hostů.

Při závěrečném tlaku Chiefs pak zachytil přihrávku Mahomese Jeff Heath a definitivně zlomil utkání na stranu Raiers. Jeho úprk přes polovinu hřiště sice neskončil pick-six, vzápětí se ale z dvou yardů probil do endzóny Josh Jacobs a hosté odskočili do rozhodujícího šestnáctibodového vedení.

Veterán Ryan Fitzpatrick na hřišti San Francisca znovu rozptýlil úvahy o tom, že by snad měl přepustit své místo talentovanému nováčkovi Tuovi Tagovailovi. Proti trápícím se Niners zaznamenal 350 yardů a tři asistence a zejména jeho jistý výkon dovedl Dolphins k šokující výhře 43:17.

Na druhé straně trval návrat Jimmyho Garoppola po zranění kotníku jen poločas. "Jimmy G" působil nejistě, zmateně a pod neustálým tlakem obrany Dolphins chyboval. Ani náhradník C.J. Beatheard ale hru "Zlatokopů", kteří jsou i kvůli řadě zranění jen stínem loňského týmu, příliš nepozvedl a San Francisco je rázem na dně silné divize NFC West.

Jednička aktuálního draftu Joe Burrow si v dresu Cincinnati protrpěla srážku se skálopevnou defenzivou Baltimoru. Ravens povolili diviznímu rivalovi za celý zápas pouhé tři body za field goal v poslední minutě.

S Lamarem Jacksonem v sestavě získali Havrani minimálně 20 bodů už ve 28. utkání v řadě, čímž vyrovnali sérii Rams z období "Greatest Show on Turf" na přelomu tisíciletí. Na rekordní zápis Peytona Manninga a Denveru z let 2012–2014 ztrácí Baltimore už jen dvě vítězství.

Nejlepší večer kariéry prožil receiver Pittsburghu Chase Claypool. Jako první Kanaďan po třiceti letech dokázal skórovat třikrát v utkání NFL. Zároveň žádný nováček ještě nedokázal v jednom zápase zachytit tři touchdowny a další získat po zemi. A 110 nachytaných yardů a 4 TD v utkání jsou nejlepším výkonem "zelenáče" za posledních patnáct let.

I díky tomu Steelers otevřeli poprvé od roku 1979 sezonu čtyřmi výhrami za sebou a vedou pořadí AFC North. Ta je momentálně nejnabitější divizí v lize, za Pittsburghem jsou v závěsu Baltimore a Cleveland s bilancí 4-1. Pro Browns to je nejlepší start do ročníku od roku 1994, kdy ještě celek z Ohia trénoval Bill Belichick.

Domácí porážka 16:23 s Carolinou znamenala konečnou pro trenéra Atlanty Dana Quinna. Ten se stal druhým odvolaným koučem v sezoně po Billu O'Brienovi, kterého minulý týden propustil Houston.

Falcons pod Quinnovým vedením sice postoupili před čtyřmi lety do Super Bowlu, tam ale promrhali vedení 28:3 a podlehli Patriots 34:28 v prodloužení. Od té doby měly výkony týmu, který v předchozích dvou sezonách skončil se zápornou zápasovou bilancí mimo pozice pro play-off, sestupnou tendenci a zejména obrana byla letos pod vedením defenzivního specialisty Quinna velmi podprůměrná.

Také jen otázkou času je konec působení Adama Gase na lavičce New York Jets. Gang Green je svými výsledky i předváděnou hrou zatím spíše terčem posměchu a zatím neochvějně míří za první volbou v příštím draftu. Naposledy podlehli Jets doma Arizoně 10:30.

Rozpis sezony dál komplikuje výskyt koronaviru v týmech Tennessee a New Englandu. Zatímco Titans uzavřou pátý týden nezvykle v úterý večer amerického času, duel Patriots na Mile High v Denveru byl přeložen až na neděli.

Výsledky 5. hracího týdne NFL:

Chicago - Tampa Bay 20:19, Atlanta - Carolina 16:23, Baltimore - Cincinnati 27:3, Houston - Jacksonville 30:14, Kansas City - Las Vegas 32:40, NY Jets - Arizona 10:30, Pittsburgh - Philadelphia 38:29, Washington - LA Rams 10:30, San Francisco - Miami 17:43, Cleveland - Indianapolis 32:23, Dallas -NY Giants 37:34, Seattle - Minnesota 27:26.

Konference AFC: 1. Pittsburgh a Buffalo (oba 4 výhry - 0 porážek), 3. Tennessee (3-0), 4. Kansas City, Baltimore a Cleveland (všichni 4-1)

Konference NFC: 1. Seattle (5-0), 2. Green Bay (4-0), 3. Carolina (3-2)*, 4. Dallas (2-3)*, 5. LA Rams a Chicago (oba 4-1)

* na prvních čtyřech místech v konferencích jsou vedoucí týmy divizí.

Zdroj
ESPN, Sportsnet, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články