Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Brady útočí na šestý triumf v Super Bowlu, v cestě za rekordem mu stojí LA Rams

New England Patriots mají šanci šestým triumfem v Super Bowlu vyrovnat rekord NFL. Šest titulů dosud získali jen Pittsburgh Steelers a Patrioti je mohou napodobit, pokud v 53. finále porazí Los Angeles Rams. Ti usilují o druhý triumf, ten dosud jediný získali před 19 lety. Jedna z nejsledovanějších sportovních událostí roku začne v Atlantě v pondělí v 0:30 našeho času.

Tom Brady
zdroj: USA Today Sports autor: Bob Donnan

Patrioti mohli rekord vyrovnat už loni, ale v Super Bowlu prohráli s Philadelphií. Letos se do finále dostali potřetí za sebou a podeváté za posledních osmnáct let.

Pokaždé u toho byl trenér Bill Belichick a hvězdný quarterback Tom Brady, který i v jednačtyřiceti letech stále zůstává hlavním tahounem ofenzivy.

S pěti tituly se dosud dělí o rekord s Charlesem Haleyem. "Láska ke hře a snaha být neustále nejlepší možnou oporou pro mé spoluhráče jsou pro mě hlavní motivací. A navíc miluju výhry. To je důvod, proč jsem opět tady. Vyhrát," prohlásil Brady.

Jared Goff udílí pokyny spoluhráčům
zdroj: USA Today Sports autor: Derick E. Hingle

Ve finále vyzve hrající legendu na souboj naopak teprve čtyřiadvacetiletý quarterback Jared Goff, jemuž bylo sedm let, když Brady hrál poprvé finále.

Nyní Goff hraje třetí sezonu, ale už potvrzuje naděje v něj vkládané, když si ho Rams v roce 2016 vybrali v draftu jako jedničku.

V základní části měl dokonce lepší statistiky než Brady, byť to v play-off nehraje příliš roli. A hlavně dostal Rams do prvního Super Bowlu od roku 2002. Tehdy Berani prohráli právě s Patriots.

Navíc bude čtvrtým nejmladším quarterbackem v historii finále. Je o 72 dní mladší než Brady při prvním startu.

"K Bradymu vzhlížím hodně dlouho a nyní mám šanci hrát proti němu o titul," řekl Goff. "Myslím, že je mezi oběma více podobností než rozdílů," uvedl zkušený cornerback Rams Aqib Talib, který v kariéře hrál dvě sezony i s Bradym.

Vzhledem ke specifickému rozpisu sezony NFL na sebe oba celky narazí poprvé od prosince 2016. Tehdy Goff jako nováček prohrál s Bradym 10:26. Rams neuspěli v posledních pěti vzájemných zápasech.

Další hvězdou Rams je obránce Aaron Donald, který předvedl nejvíce skládek soupeřových quarterbacků v sezoně.

V útoku pak Goffovi hodně pomáhá výborný running back Todd Gurley, který byl se 17 touchdowny nejlepší v základní části.

Důležitou postavou je také kopáč Greg Zuerlein, který patří k nejlepším v soutěži a zařídil i postup do finále.

Radost hráčů New England Patriots
zdroj: USA Today Sports autor: David Butler II

Patrioti se vedle Bradyho hodně spoléhají na tight enda Roba Gronkowského, zkušeného slot receivera Juliana Edelmana a hrdinu přeloňského Super Bowlu proti Atlantě, Jamese Whitea.

Rams svůj jediný Super Bowl vyhráli v lednu 2000 právě v Atlantě, kde se hraje i letos. Tehdejší Georgia Dome však byl už zbourán a nahrazen moderní arénou Mercedes-Benz Stadium pro 71 tisíc fanoušků, která byla otevřena v roce 2017 a vyšla na 1,7 miliardy dolarů (asi 38 miliard korun).

Očekává se, že Super Bowl přinese za víkend do městské ekonomiky až 400 milionů dolarů (asi devět miliard korun), protože do akcí spojených s finále včetně koncertů a party by se měl zapojit jen v Atlantě až milion lidí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články