Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Americký fotbal marně čeká na začátek sezony. Cestou fiktivní profesionality nepůjdeme, vysvětluje Kroulík

Za normálních okolností by sezona české ligy amerického fotbalu byla v plném proudu. Nyní týmy čekají, až se povolí soutěže i pro amatéry. Současný limit dvacet osob nemohou s ohledem na šířku hráčských kádrů v žádném případě splnit. Žádost o výjimku podali pouze Prague Black Panthers, kteří hrají již rozběhnutou rakouskou ligu. Ani oni ale nemají jistotu, že do sezony nastoupí.

Utkání Ústí nad Labem - Vysočina
zdroj: caaf.cz autor: Jana Burešová

Pro možnost zahájit soutěž je nyní zapotřebí výjimka ministerstva zdravotnictví. Klíčovým argumentem je profesionalita jednotlivých sportů.

"Všechny naše ligy jsou amatérské a hráči mají svá civilní povolání. Specifikem amerického fotbalu je široká hráčská soupiska, která má kolem 40 až 50 hráčů, což plnou profesionalizaci prakticky znemožňuje," vysvětlil situaci v americkém fotbalu PR manažer České asociace amerického fotbalu Radim Kroulík.

"Sice existuje možnost, jak si statut profesionality za účelem podání výjimky kreativně vytvořit, ale touto cestou jít nechceme," dodal Kroulík.

Vlastní cestou se vydali Prague Black Panthers. Tým, který působí v prestižní rakouské lize, uzavřel s hráči smlouvy a požádal o výjimku.

O tom, kdy a zda vůbec budou hrát, ještě rozhodnuto není. Black Panthers tak museli odložit první dva zápasy a další zápas mají na programu 25. 4. ve Vídni proti Danube Dragons.

Aktivně se tak do nového ročníku rakouské ligy zapojil Martin Kocián, který je od roku 2016 hlavním trenérem Graz Giants.

První draftovaný Čech v CFL vyhlíží premiérový start

Na svůj debut čeká už přes rok první draftovaný Čech v kanadské lize Alain Pae. Toho si v loňském draftu vybral Edmonton.

Kanadská CFL se loni nakonec vůbec neodehrála. První příležitost by tak Pae měl mít na konci května, kdy je na programu první přípravný zápas Edmontonu.

"Jsme s Edmontonem v kontaktu a o výkonech Paeho v této prestižní lize budeme fanoušky informovat," oznámil Kroulík. Pae odstartoval kariéru v Prague Lions, se kterými se v roce 2016 dostal do finálového Czech Bowlu.

Start kanadské ligy ale stále není jistý. Situace kolem koronaviru se zhoršuje. O tom se přesvědčili i hokejisté Vancouveru Canucks, když se nakazilo 21 hráčů a 4 další zaměstnanci. Podle doktorů způsobil nákazu jeden člověk.

Zdroj
ČAAF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články