Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Americkou NFL ohrožuje násilí - tentokrát to domácí

Washington - Nejvyšší liga amerického fotbalu hodlá umravnit hráče, kteří se doma uchylují k násilí. V posledních dnech jí zmítá skandál hned pěti sportovců, kteří uhodili své ženy nebo děti. Někteří už přišli o angažmá. Šéf soutěže ale odstoupit nehodlá a nařčení, že hvězdy kryl, aby týmy nepřišly o sponzory, odmítá.

zdroj: ČTK/AP autor: Michael Conroy

Z napadení partnerky jsou obviněni Jonathan Dwyer, Greg Hardy, Ray McDonald a Ray Rice, Adrianu Petersonovi hrozí dva roky vězení za zbití jeho čtyřletého dítěte. Hvězdě týmu Baltimore Ravens Riceovi zlomila vaz nahrávka, na níž ve výtahu ztloukl do bezvědomí snoubenku. U stadionu se pak vytvořila dlouhá fronta fanoušků, kteří přišli vrátit dres s jeho jménem.

"Udělal jsem chybu při řešení případu Raye Rice a omlouvám se za to," řekl ředitel Národní fotbalové ligy (NFL) Roger Goodell. Vedení ligy totiž čelí kritice, že domácí násilí přehlíží. Pro hráče nově chystá školení, jak mu předcházet. "Národní fotbalovou ligu zajímá jen to, aby si zachovala svou vlastní image a značku. Násilí proti ženám a dětem ji zajímá jen málo," říká právnička Gloria Allredová.

Riceovo násilí - a zdaleka nejen jeho - šokovalo i Bílý dům. Vyšetřovat ho bude sám bývalý šéf FBI. Armáda jako tradiční partner nejvyšší ligy dokonce zvažuje, jestli s fotbalisty bude i nadále spojovat své jméno. Nejde přitom o obyčejnou kriminalitu, která se náhodou dostala na veřejnost - americký fotbal prorůstá do všech vrstev společnosti – podobně jako náboženství a bez ohledu na výši příjmů nebo politickou orientaci, konstatuje zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Řezníček o násilí v NFL

NFL je nejmocnější sportovní ligou na této planetě - a to může být i její slabina. Trvalo dlouho, než si sama připustila, že problémy s násilím mohou otřást i její pověstí, pokud s tím nebude něco dělat, zvlášť když to poprvé zachytila televize. Fanoušci se domnívají, že NFL musí a musela vědět o spoustě podobných incidentů - možná od svého samotného založení.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články