Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Ondrovi místenka do Paříže unikla. Mistrem světa v kombinaci je Schubert

Český lezec Adam Ondra se zatím na olympijské hry nekvalifikoval. Ve finále kombinace na mistrovství světa v Bernu překvapivě brzo spadl ze stěny v lezení na obtížnost a celkově obsadil šesté místo. Titul mistra světa vybojoval Rakušan Jakob Schubert, další dvě místenky do Paříže si zajistili druhý Američan Colin Duffy a třetí Japonec Tomoa Narasaki.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra: Olympiáda ještě není ztracená

Ondra do osmičlenného finále postoupil ze šestého místa, takže nastupoval jako třetí. Na úvodním boulderu hodně bojoval, až v poslední minutě se na pátý pokus dostal do horní zóny. Pak postupoval dále a jednou rukou si sáhl na závěrečný chyt, jenže spadl a top nezapsal. Místo necelých 25 bodů jich tak měl jen 9,6.

S dalšími třemi bouldery si ale poradil. Zejména po úspěchu na trojce měl obrovskou radost. Po zohlednění pokusů měl v polovině finále 84,1 bodu, průběžně třetí Japonec Sorato Anraku měl o devět desetin bodu více. Těsně před Ondrou byl ještě Američan Colin Duffy. Tři topy jako lezci od třetího do pátého místa vybojoval Brit Toby Roberts, který však na úvodním boulderu zvládl jen první zónu a měl 79,3 bodu.

Loňský vicemistr Evropy z kombinace Ondra měl na laně podle papírových předpokladů útočit na pódium, ale stejně jako v závodě specialistů na obtížnost a v semifinále kombinace se mu na tomto šampionátu jeho parádní disciplína nepovedla. Ani se nedostal do oblasti, kde jsou za každý chyt čtyři body. Spadl na cestě ke 36. chytu, což znamenalo jen 57,1 ze sta možných bodů.

Doplatil na špatnou strategii, úspěšní lezci překonávali velkou zaoblenou strukturu s prohlubní uprostřed bez použití nohou. "Ten krok byl hodně fyzicky náročný. Šel jsme to s nohama nahoře a těsně jsem to nedohmátl. Snažil jsem se to udělat dynamicky za pomoci té paty u ruky. To bylo dost nepříjemné, dost krkolomné a těsně to nevyšlo," popisoval třicetiletý rodák z Brna kritický okamžik. Celkem nasbíral 141,2 bodu a postupně se propadal pořadím. Nakonec ho od bronzového Japonce Tomoy Narasakiho dělilo 15,5 bodu.

O účast na olympijských hrách v Paříži bude muset trojnásobný mistr světa v obtížnosti bojovat až příští rok. Pět míst bude ve hře v jarní sérii tří kvalifikačních závodů, jedno bude ještě k dispozici v jednorázové evropské kvalifikaci. "Je skvělá šance se ještě nominovat. Bude to trošku komplikovanější, ale bude to dobrá lekce na olympiádu a možná i dobrá příprava. Lezení se mění, a je potřeba se rozhodnout, do čeho vložit největší úsilí a v čem se posunout dál," uvedl Ondra. Ani na olympijské hry do Tokia, kde skončil v tehdejší trojkombinaci šestý, se nekvalifikoval ze světového šampionátu. Tehdy uspěl na jednorázovém kvalifikačním závodě.

Úřadující mistr Evropy Schubert položil základ ke druhému zlatu na tomto šampionátu v boulderingu, kdy stejně jako Narasaki vylezl všechny cesty a na průběžné druhé příčce ztrácel jen desetinu bodu. V obtížnosti potvrdil pozici čtyřnásobného světového šampiona a tuto část vyhrál se ziskem 84 bodů, skončil čtyři chyty pod vrcholem. Stříbrného Američana Duffyho v kombinaci porazil o téměř 23 bodů.

Mezi ženami si olympijské hry už v pátek zajistily slovinská hvězda Janja Garnbretová, Rakušanka Jessica Pilzová a Japonka Ai Moriová.

Mistrovství světa ve sportovním lezení v Bernu:

Muži – kombinace: 1. Schubert (Rak.) 183,6 b., 2. Duffy (USA) 160,7, 3. Narasaki (Jap.) 156,7, ...6. Ondra (ČR) 141,2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články