Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejdrsnější přelez. Ondra se v USA chystá na supertěžkou stěnu

Briceburg – Brzy to vypukne. Nejlepší lezec světa Adam Ondra se chystá na volný přelez jedné z nejtěžších velkých stěn světa, na téměř 1000 metrů vysoký, kolmý Dawn Wall na masivu El Capitan v Yosemitském údolí. Stejným způsobem zatím zdolali cestu Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson v roce 2015. Trvalo jim to 19 dní, třiadvacetiletý český fenomén by to rád zvládnul za téměř čtvrtinový čas.

Adam Ondra ve stěně Dawn Wall
zdroj: ČT/Pavel Blažek

"Baví mě do té stěny zírat a zírat, protože to vypadá tak nelezitelně. Díky tomu, že mám ty schopnosti, mohu se podívat někam, kam se ostatní lezci podívat nemohou," popsal Ondra svou motivaci jen pár hodin před startem jedinečného výkonu.

Mistr světa v lezení na obtížnost v Yosemitech trénuje se svým parťákem Pavlem Blažkem už téměř měsíc. "Bojujeme tady stále s relativně teplým počasím. To způsobuje, že se mně na extrémně malých chytech potí prsty a pak je to všechno těžší. Proto začínáme už ve tři hodiny ráno, abychom využili chladných ranních podmínek. Celý ten pokus bude pravděpodobně trvat pět až šest dní," popsal Ondra.

Pět, šest nebo klidně i více dní

Tato meta je ambiciózní, připustil Ondra. "Ale v průběhu posledních tří týdnů jsme na těch jednotlivých délkách pracovali relativně dobře a přišlo mi, že by to mohlo být reálné. V půlce stěny máme tábor s vybavením, vodou, jídlem. Jsme připraveni tam zůstat i o několik dní déle," ujistil.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondra vyráží na Dawn Wall: Kvůli horku polezeme i v noci

El Capitan, to není umělá stěna, na které je Ondra jako doma. Tři týdny si zvykal na specifickou kalifornskou žulu. "Nemá moc velké tření a leze se po jiných chytech. V tomhle ohledu jsem si na místní podmínky zvykl a docela si věřím," uvedl český lezec.

Vždy připraven

Padesát procent odpočinku, padesát lezení. Navzdory listopadu v Kalifornii panuje velmi teplé počasí. "Lezeme hlavně odpoledne, kdy stěna přechází do stínu. A také v noci, kdy je nejchladněji. Mimo to spíme na tzv. závěsných postelích. Člověk buď leží, nebo leze. Mimo jiné tam máme solární panel, takže můžeme napájet své mobilní telefony a komunikovat se světem. Takže je to všechno relativně pohodlné. Jenom to lezení…" nastínil Ondra.

Adam Ondra v závěsném stanu
zdroj: ČT/Pavel Blažek

Volný přelez znamená, že lezec zdolává cestu pouze vlastní silou. Lana, vklíněnce a skoby se používají pouze jako ochrana před pádem. "Cílem je vylézt všechny lanové délky a těch je 32. Nejdelší jednodélkové cesty na světě, které mají třeba jen do třiceti nebo čtyřiceti metrů, jsou výrazně lehčí. Proč je Dawn Wall nejnáročnější na světě? Protože těch relativně náročných lanových délek je tam tolik," přiblížil Ondra.

Teď už zbývá jen poslední spánek před startem. "Stále mě jednotlivé kroky šrotují v hlavě. Není úplně jednoduché před takovým výkonem usnout," popsal ve Studiu 6 Ondra.

Dawn Wall na masivu El Capitan
zdroj: ČT/Pavel Blažek
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články