Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Íránskou lezkyni vítali jako hrdinku. Obavy o její osud ovšem nepolevují

Íránskou sportovní lezkyni Elnáz Rekábíovou vítalo po návratu do vlasti z asijského šampionátu v Soulu, kde vzbudila pozornost závoděním bez zakrytých vlasů, velké množství lidí. Stala se pro ně v rozbouřené době hrdinkou a symbolem boje proti povinnému nošení hidžábu. Přátelé se strachovali o její bezpečí, protože s ní od víkendu nemohli navázat kontakt. Obavy o osud lezkyně jejím příletem neskončily.

Je nám líto, video expirovalo.
Horizont ČT24: Návrat íranské lezkyně Rekábíové

Rekábíová, jež už dříve na Instagramu popřela, že by bez pokrývky hlavy nastoupila úmyslně, na letišti své prohlášení zopakovala. V rozhovoru pro státní televizi viditelně nervózní lezkyně s nasazenou černou kšiltovkou a kapucí uvedla, že ve stresu před startem na hidžáb zapomněla a omluvila se za rozruch a starosti, které tím způsobila.

Podle mnohých komentátorů a kritiků íránského režimu ale bylo její vystoupení učiněno pod nátlakem. Rekábíová opustila letiště v koloně se dvěma černými vozidly.

Íránský tým odletěl ze Soulu zpět do Teheránu už dříve. Rekábíové byl podle přátel zabaven telefon a pas a podle perské redakce BBC panovaly obavy, že po návratu do vlasti skončí ve vězení. Web IranWire uvedl, že Rekábíovou vylákali na íránské velvyslanectví v Soulu se slibem, že jí zajistí bezpečný návrat do Teheránu. To velvyslanectví popřelo.

Írán zažívá turbulentní časy. Protesty začaly v září po úmrtí mladé Íránky v policejní vazbě. Mravnostní policie ji zatkla za špatně nasazený hidžáb. Ženy na nynějších demonstracích házejí své hidžáby do ohně a stříhají si prameny vlasů. Podle ochránců lidských práv zahynulo přes 200 lidí a stovky demonstrantů byly zatčeny.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články