Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Sokolové věnují slet výročí Československa, hlavní program bude v Edenu

Slavnostním průvodem sokolů začal v neděli v Praze program XVI. Všesokolského sletu. V rámci sletového týdne je na programu řada doprovodních akcí a vše vyvrcholí 5. a 6. července hromadnými skladbami sokolů na ploše stadionu v Edenu. Přímé přenosy sletových skladeb sledujte ve čtvrtek od 21:00 na programu ČT 2 a v pátek od 14:00 na ČT sport a ČT 1, kompletní program tělocvičných vystoupení nabídne i web ctsport.cz.

Úvodního průvodu se zúčastnilo téměř 12 tisíc sokolů včetně zahraničních účastníků. Zároveň se v chrámech svatého Víta, Václava a Vojtěcha konala ekumenická mše a slet oficiálně zahájilo večer v Národním divadle představení Naši furianti v podání sokolských kulturních souborů.

Následující dny budou patřit posledním nácvikům hromadných vystoupení v Edenu. V Tyršově domě kromě toho stále probíhá výstava o historii Sokola Ni zisk, ni slávu! a sokolové budou každý den odpoledne vystupovat i na pódiích na Staroměstském a Malostranském náměstí a před Edenem.

Historie Sokola je neodmyslitelně spjata s obdobím první republiky a i proto bude jedna ze skladeb s názvem Princezna republika věnována stému výročí založení Československa.

Je nám líto, video expirovalo.
V Edenu vrcholí přípravy na Všesokolský slet

Cvičenci z celé republiky se poprvé potkali dohromady až při prvních nácvicích na ploše stadionu. "Choreografie se trénují nejdříve v rámci jednotlivých sokolských žup, ale tam se vždy jedná o několik desítek lidí. A postupně se spojují do větších skupin," vysvětlil náčelník České obce sokolské Petr Svoboda.

Hlavní program sletu se bude konat na trávníku stadionu Slavie v Edenu. "Není pro naše potřeby ideální místo, ale v současnosti je to jediný stadion, kde můžeme reálně slety realizovat. Doufáme, že se do budoucna podaří postavit nějaký víceúčelový stadion, nejlépe s atletickou dráhou. Ta je pro nás důležitá, protože na ní můžeme realizovat nástupy a odchody cvičenců," uvedl Svoboda.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články