Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Gymnastka Artamonová má jistou účast na OH. Bilesová do MS vstoupila s novým přeskokem

Na mistrovství světa ve sportovní gymnastice v Antverpách vyvrcholila kvalifikace žen. Do boje o Hry v Paříži již vstoupily také české gymnastky: Soňa Artamonová se díky 47. místu (12. v redukovaném pořadí) kvalifikovala na OH do Paříže. Vítězkou kvalifikace je Američanka Simone Bilesová.

Je nám líto, video expirovalo.
Gymnastka Artamonová má jistou účast na OH

Artamonová si vedla nejlépe z českého družstva, které skončilo jednadvacáté. Bylo daleko za dvanáctou pozicí zajišťující celému týmu účast pod pěti kruhy. Pro individuální kvalifikaci víceboje se ale na gymnastky z postoupivších družstev nebral ohled a šestnáctiletá česká reprezentantka uspěla.

Po dvouleté pauze se Simone Bilesová vrátila ve výborné pohodě. Na mistrovství světa poráží své soupeřky ne o desetiny, ale o celé body. "Možná bych řekla, že se mi líbila ještě víc, než když jsme ji viděli v letech minulých. Jsem zvědavá, jestli to psychicky zvládne," ocenila pro ČT její výkon Jana Komrsková, která skončila čtvrtá v přeskoku na šampionátu v roce 2001.

Bilesová plnila stránky medailí na minulé olympiádě, a ne zcela kvůli svému mistrovství. Byl to před dvěma lety šok, když odstoupila kvůli ztrátě orientace v twistovaných prvcích. "Měla dvě možnosti. Buď to riskne a může se zranit, nebo to vzdá a zůstane zdravá a případně bude mít šanci se připravit na další a další závody," soudí Komrsková.

Teď se zdá být v pořádku, ale možná právě proto je její nový přelomový přeskok založený na saltech, a ne na obratech. Je to jurčenko s dvojitým saltem schylmo. "Ještě hodně dlouho to bude jediná žena, která takový skok bude skákat," obdivuje někdejší česká gymnastka.

I když Bilesová dostala velkou srážku za to, že se na doskočiště pro jistotu ještě postavil její trenér, vyhrála kvalifikaci s obrovským náskokem. Jestli vyhraje i finále, se dozvíme v pátek a dále o víkendu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články